Tehdastila

Talotekniikan opiskelijat tutustuivat harjoittelu- ja työmahdollisuuksiin Kiteellä

Karelia-ammattikorkeakoulun Osaajia harvaan asutulle alueelle -hanke järjestää tutustumiskäyntejä, joilla opiskelijat ja maakunnan yrittäjät kohtaavat. Tapaamisissa autetaan opiskelijoita työharjoittelupaikkojen löytämisessä ja kerrotaan yrityksille harjoitteluiden sisällöistä ja muista yhteistyömahdollisuuksista oppilaitosten kanssa.

Karelian talotekniikan koulutusohjelmassa harjoitteluja suoritetaan hyvin monenlaisissa paikoissa, pääsääntöisesti kesäaikaan. Harjoittelujen sisällöt vaihtelevat ammattialan käytännön tehtävistä insinööritasoisiin tehtäviin, opiskelijan osaamisen mukaan. Kolmannen vuosikurssin opiskelijoista monet ovat jo kartuttaneet alan kokemusta ns. “haalariharjoitteluissa” esim. asentajan tehtävissä toimiessaan. Jatkossa tavoitteena on harjoitella työnjohdon tai suunnittelun tehtävissä. Osaajia-hankkeen järjestämän vierailun ajankohta olikin erinomainen opiskelijoiden kesätyö- ja harjoittelupaikkojen hakemista ajatellen.

Vierailimme 7.12.2022 Karelian kolmannen vuoden talotekniikan opiskelijaryhmän ja kahden Riverian talotekniikan opettajan ja opiskelijan kanssa Kiteellä kolmessa talotekniikka-alan yrityksessä: LVI-Bioneereilla, Prosessi- ja Vesitekniikka Provetek Oy:ssä sekä Lämpökareliassa. 

Harjoittelijoita otetaan kaikissa yrityksissä mielellään vastaan. Kuten monella muullakin alalla, myös tekniikan alalla tekijöistä on pulaa. Haasteena on saada riittävästi alan harjoittelijoita. Opiskelijan kannalta haasteena on harjoitteluiden palkattomuus ja se, että kulkeminen ja siitä koituvat kustannukset jäävät yleensä opiskelijan vastuulle. Vierailulla väläytettiinkin ratkaisuna esimerkiksi kulkukorvausta tai reissumieskämpän mahdollisuutta. Näihin haasteisiin etsitään ratkaisuja Osaajia-hankkeessa yhdessä yhteistyökumppanien (kunnat, kehittämisyhtiöt, yrittäjäyhdistykset) kanssa järjestettävissä esteidenraivaustyöpajoissa alkuvuonna 2023.

LVI-Bioneerit ottaa mielellään lisää harjoittelijoita

LVI-Bioneerien toimistolla Puhoksentiellä vierailijat vastaanottaa iloinen nuori mies. Lasse Uuksulainen on toiminut Kiteen myymäläpäällikkönä vuodesta 2010. Hän on valmistunut ammattikoulusta oppisopimuksella kylmäkoneasentajaksi ja tuli LVI-Bioneereille, kun myymälästä vapautui myynnin paikka.

Myymälässä toimihenkilön tehtäviin kuuluu tarjousten tekeminen ja lämmitysratkaisujen luominen ja löytäminen asiakkaalle. Tavoitteena on aina kustannusteknisesti paras ratkaisu. Asiakkaita ovat yksityisasiakkaat sekä julkinen sektori. Uuksulainen vakuuttaa, että lvi-myyntiin ei välttämättä vaadita teknistä koulutusta – asiakaslähtöisyys on kaikkein tärkeintä.

Myymälätila johon kokoontunut ihmisiä
LVI-Bioneerien myymälä ja toimistotilat sijaitsevat Puhoksentien varrella.

Kiteen toimipiste on yksi LVI-Bioneerien toimipaikoista. Nykyisin konserniin kuuluu laajentumisten myötä myös Savonlinnan LVI-palvelu sekä joensuulainen LVI-Myller.  Työntekijöitä koko konsernissa on 75. Lisäksi pääkaupunkiseudun urakoissa työskentelee aliurakoitsijoita. Koko konsernin liikevaihto on 12,1 miljoonaa.

Yrityksen laajentumiset saavat myymäläpäälliköltä pelkästään kehuja:

– Meillä on rohkea toimari [Mika Leinonen], joka uskaltaa investoida ja kehittää toimintaa. Yrityskaupat ovat tästä paras esimerkki: investoinnit ovat aina samalla myös satsaus omiin työntekijöihin, Uuksulainen kertoo.

Bioneerit ovat olleet viime vuosina toteuttamassa isoja urakoita, mm. Joensuussa Kauppakeskus Iso Myyn ja Pohjois-Karjalan keskussairaalan remontteja. Nyt meneillään oleva keskussairaalan urakka on yrityksen historian suurin ja se jatkuu vuoteen 2027 saakka.

Lisäksi LVI-Bioneerit ovat toteuttaneet lukuisia jätteenkäsittelylaitoksia Suomessa ja Pohjoismaissa, mm. Ruotsin Gävlessä, Jyväskylässä, Nurmijärvellä, Himangalla ja Varkaudessa. Vuodesta 2017 on tehty lvi-urakoita pääkaupunkiseudulla aliurakoitsijoiden avulla.  

Harjoittelun kautta töihin

Lasse korostaa, että yrityksessä tulisi aina olla eri-ikäisiä työntekijöitä. Näin turvataan toiminnan jatkuvuus ja se, että yrityksellä on käytössään tietotaito ja tekninen osaaminen joka vuosikymmeneltä. Tämän takia myös harjoittelijat ja heidän mukanaan tuomansa uusin tieto alalta on arvokasta.

– Harjoittelijoita kyllä otetaan mielellään, ja harjoittelun jälkeen tuuraushommia on varmasti tiedossa tekevälle tyypille.  Opiskelijalla on mahdollisuus päästä työnjohtajan matkaan työmaille, eli monipuolista oppia on varmasti tarjolla, Lasse Uuksulainen vinkkaa.

Insinöörien lisäksi Bioneereilla on tarjolla työelämässä oppimispaikkoja lvi-asentajille.

Vierailumme päätteeksi Karelian talotekniikan koulutusohjelmasta valmistunut Jaakko Murtonen esitteli LVI-Bioneereja yhtiönä ja kertoi työstään projektipäällikkönä. Tällä hetkellä hän vastaa kokonaisuudessaan keskussairaalan urakkalaskennasta.

Jaakko teki opiskeluaikansa kaikki harjoittelut ja opinnäytetyönsä LVI-Bioneereille, ja lisäksi työskenteli loma- ja vapaa-ajat, ja joskus opiskelujen ohessakin. Loppuvaiheessa harjoittelu oli jo itsenäistä työskentelyä, mutta apua ja tukea kollegoilta sai aina, Jaakko kertoo.

– Jos jotain voisi näin jälkikäteen muuttaa, yrittäisin harjoittelussa päästä monipuolisempiin hommiin, itse keskityin pitkälti urakkalaskentaan, Murtonen vinkkaa opiskelijoille.

Vierailulla virisi keskustelua myös harjoittelijoiden ja työvoiman saatavuuden esteistä.  Tällä hetkellä kaikki Kiteen toimiston työntekijät ovat paikallisia ja syntyisin Kiteellä.

– Työharjoittelijoiden saanti on vaikeaa, kun ollaan syrjässä, Lasse Uuksulainen toteaa.

Jäte- ja puhdasvesitekniikan edelläkävijä Provetek Oy

Provetek Oy:ssä työskentelee 41 henkilöä ja lisäksi yrityksellä on lukuisia sisaryrityksiä. Yhtiön liikevaihto on noin 10 miljoonaa.

Kiteen toimintoja esitteli opiskelijoille tehdaspäällikkö Jussi Multanen. Kiteen Kytänniemessä valmistetaan erilaisia tuotteita niin jäte- ja puhdasvesipuolelle kuin prosessiteollisuuteenkin; mm. pumppaamoita, paineenkorotusasemia, alavesisäiliöitä, venttiilikaivoja, aktiivihiilisuodattimia ja hönkäpesureita. Provetek Oy toteuttaa myös linjanrakennusta (esim. paineviemäri- ja puhdasvesilinjat). Biokaasu on myös vahvasti mukana tuotannossa, Provetek on toteuttanut biokaasulaitoshankkeita KVR-urakoina sekä biokaasun tankkausasemia, joissa hyödynnetään jätteestä biokaasuksi -tekniikkaa.

Vierailulla keskityttiin talotekniikan opiskelijoita erityisesti kiinnostavaan LVI-tekniikkaan ja tutustuimme tarkemmin jätevesipumppaamojen tehdas- ja tuotantotiloihin.

Ennen yritysesittelyä Multanen kertoo omasta taustastaan:

– Opiskelin Lappeenrannassa konetekniikkaa yliopistossa, reilu 10 vuotta työskentelin eri konepajoissa ja nyt olen toiminut 4 vuotta Provetekilla tehdaspäällikkönä.

Heti valmistumisen jälkeen ei tarvitse vielä olla valmis tekijä, tehdaspäällikkö rohkaisee opiskelijoita:

– Tullessani Provetekille en tiennyt vesitekniikasta paljoa, mutta tässä on muutamassa vuodessa oppinut. Jos vain löytyy halua, ajatusta ja intoa, on varmasti tervetullut joukkoon, Multanen kannustaa.

Mies seisoo ison pumppaamoelementin vieressä
Tehdaspäällikkö Jussi Multanen esittelee asiakkaalle lähtevää pumppaamoratkaisua.

Kytänniemessä päätuote ovat lujitemuoviset konekelatut säiliöt ja niihin liittyvät ratkaisut. Jopa kymmeniä metriä korkeiden säiliöiden kokoonpano tapahtuu siellä. Niittytien uusissa tiloissa työskentelevät myös insinöörisuunnittelijat. Yrityksen asiakkaita ovat kunnalliset vesihuoltolaitokset, yhdistykset sekä yritykset.

Provetekilla monipuolisia työtehtäviä

Yrityksessä tarvitaan monenlaista osaamista ja erilaisia työtehtäviä on paljon.

Insinöörejä työskentelee Provetekilla suunnittelutehtävissä. Projekti-insinöörin toimenkuvaan kuuluu mm. asennusprojektien hoitaminen. Myös projektipäällikkönä toimimiseen on mahdollisuus.

Harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja on jatkuvasti tarjolla. Harjoittelijoita on ollut yrityksessä etenkin asennuspuolella, insinöörejä toistaiseksi vähemmän. Tuotannon tehtävissä on koko ajan työssäoppijoita.

– Harjoittelu- ja työmahdollisuuksista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä suoraan minuun, tehdaspäällikkö Jussi Multanen vinkkaa.

Lämpökarelia tarjoaa keikkatyötä myös muualla Suomessa

Kolmas vierailukohteemme oli LVI-tekniseen urakointiin erikoistunut Lämpökarelia. Kiteellä Lämpökarelia palvelee sekä yksityis- että yritysasiakkaita, suurimmat asiakkaat ovat taloyhtiöt, myymäläpäällikkö Kimmo Pakarinen kertoo.

– Teemme pääasiassa ilmalämpöpumppujen sekä ilmavesilämpöpumppujen asennusta. Kiteen keskustassa sijaitsee lisäksi yrityksen tarvikemyymälä, kuvaa Pakarinen.

Myös Lämpökarelia tarjoaa harjoittelumahdollisuuksia talotekniikan insinööreille sekä työssäoppimisjaksoja Riverian talotekniikka-alan opiskelijoille. Insinöörien toimenkuvaan kuuluu tarjouslaskenta, isommat tarjoukset menevät Joensuun toimipisteen kautta. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Joensuun toimipisteeseen tai suoraan Kimmo Pakariseen.

Kaksi työasuun pukeutunutta miestä. toisen takissa lukee Lämpökarelia
Lämpökarelia tarjoaa opiskelijoille monipuolisia harjoittelumahdollisuuksia. Kuva: Lämpökarelia

Joensuun ja Kiteen toimialueiden lisäksi Lämpökarelia tekee urakoita Kuopiossa ja Vantaalla. Mahdollisuuksia monipuoliseen keikkatyöhön kiinnostuksen ja osaamisen mukaan löytyy. Työntekijöiden taustat ovat moninaiset: yrityksessä työskentelee niin perusasteelta tulleita tutkinnontekijöitä kuin jatkuvan oppimisen kautta tulleita.

Opiskelijapalautteen perusteella tutustumismatka oli tarpeellinen. Palautteista nousivat esille mahdollisuudet saada kontakteja työelämään, kuulla erilaisia uratarinoita, tutustua monipuolisesti oman koulutusalan yrityksiin sekä työllistymismahdollisuuksiin Joensuun ulkopuolella.


Kirjoittajat:

Jenni Kettunen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Johanna Luostarinen, opinto-ohjaaja (talotekniikka), Karelia-ammattikorkeakoulu
Mikko Lahti, projektiasiantuntija, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuvat:

Jenni Kettunen, Karelia-ammattikorkeakoulu