Karelian kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teot ja tavoitteet on koottu korkeakouluyhteisön kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaksi , joka julkaistiin maaliskuun 2023 alussa. Ohjelmaa kehitettiin yhteistyössä johdon ja yhteisön kanssa strategiaan pohjautuen ja työkaluina toimivat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Syntyi koko yhteisön ohjelma, joka kokoaa tehdyt vastuullisuusteot näkyväksi ja viitoittaa askelia tuleville vuosille.
Vastuullisuus on yksi kolmesta Karelian strategiassa määritellyistä arvoista. Tahtotila toimia työnantajana ja korkeakouluyhteisönä vastuullisesti ja kestävää kehitystä edistäen perustuu Karelian arvoihin ja strategiaan.
Strategia ohjaa toimintaa
Ohjelma nivoutuu tiukasti Karelian strategiaan. Ohjelmassa on esitelty strategiset valinnat, mihin vastuullisuusvalinnat kytkeytyvät. Strategian kautta ohjelma on vahvasti osa jokaisen karelialaisen työtä ja opintoja. Karelia rakentaa kestävämpää yhteiskuntaa koulutuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) kautta.
Ohjelman toimenpiteissä on myös kuvattu niiden linkittyminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden lisäksi ohjelman taustalla on ollut ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma, johon kaikki ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet. Karelian ohjelman taulukkomalli on Arenen ohjelmasta tuttu. Työkirja-tyyppinen ohjelma on konkreettinen, tuoden esille teot ja toimenpiteet selkeästi. Ohjelmaa päivitetään vuosittain ottaen huomioon tehdyt toimenpiteet ja kehityskohteet. Ohjelman kehitysprosessin aikana Kareliassa määriteltiin myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, joita edistetään strategisten valintojemme kautta.
Yhdessä kehittämällä saatiin aikaan kädenjälkivaikutus
Ohjelmaa työstettiin noin vuoden ajan. Yrityksen tai organisaation muutos vastuullisempaan suuntaan on kokonaisvaltainen ponnistus, joka lähtee henkilöstöstä. (Bärlund & Perko 2013, 21.) Koko yhteisöllä oli mahdollisuus vaikuttaa ohjelmaan ja osallistua kehitystyöhön. Henkilöstön tulee olla erityisasemassa vastuullisuusohjelman kehittämisessä ja vastuullisista toimenpiteistä viestittäessä (Kuvaja & Malmelin 2008, 67.) Osallistuminen tapahtui digitaalisesti Howspace-ympäristön kautta ja kampuksillamme loppuvuodesta 2022. Ympäristöön oli kutsuttu koko henkilöstön lisäksi opiskelijakunta POKA:n hallitus ja edustajisto, ja ympäristössä käytiin aktiivista keskustelua Karelian vastuullisuuden kehittämiseksi.
Digitaalisessa ympäristössä vierailuja oli yhteensä 9417 ja vierailleita 170. Kommentteja tuli yhteensä 78 henkilöltä ja Karelia sitoutui istuttamaan yhtä monta puuta, kuin kommentoineita osallistuneita oli. Yhdessä osallistumalla tehtiin positiivinen kädenjälkivaikutus ympäristöön. Puut tullaan istuttamaan toukokuussa 2023. Myös kampuksilla järjestetyissä työpajoissa niin opiskelijoiden kuin henkilöstönkin osallistuminen oli vilkasta. Kampuksilla järjestettiin neljä työpajaa, joissa käsiteltiin vastuullisuuden eri ulottuvuuksia. Yhteisössä muodostettiin yhteistä ymmärrystä siitä, mitä vastuullisuus Kareliassa tarkoittaa ja lopputuloksena olikin koko yhteisön ohjelma.
Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ryhmä
Kareliassa on aloittanut marraskuussa 2022 vastuullisuuskoordinaattori ja kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ryhmä. Ryhmä vastaa ohjelman päivittämisestä ja toimeenpanon koordinoinnista. Kuukausittain kokoontuva ryhmä edistää, kehittää ja koordinoi Karelian kestävän kehityksen ja vastuullisuuden toimia läpileikkaavasti koko ammattikorkeakoulussa. Ryhmään kuuluukin edustajia niin koulutuksen, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnann ja hallinto- ja tukipalveluiden puolelta. Ryhmä tekee vastuullisuustyötä sekä sisäisten että ulkoisten sidosryhmien kanssa. Vastuullisuuskoordinaattorina ja ryhmän sihteerinä toimii Salla Anttila, johon voi ottaa yhteyttä kaikissa vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvissä asioissa.
Vastuullisuus osaksi arkea: matkalla kohti vastuullisempaa Kareliaa
Ohjelma on siis julkaistu ja sen toteuttaminen alkaa. Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmä tekee oman osansa, mutta kaikki karelialaiset voivat omalta osaltaan vaikuttaa ohjelman toteutukseen yhteisön jäseninä ja työnsä tai opintojensa kautta. Vastuullisuus on isojen muutosten rinnalla pieniä muutoksia. Vastuullisuus voi tarkoittaa erilaisia asioita: toiset painottavat enemmän ympäristövastuuta ja toisille taas sosiaalinen vastuullisuus on lähellä sydäntä. Me voimme kaikki edistää omalta osaltamme vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Helppoja esimerkkejä ovat roskien oikeanlainen lajittelu, portaiden käveleminen hissin käyttämisen sijaan ja kaikkien yhteisön jäsenien kohteleminen tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti.
Meillä on korkeakouluna ja korkeakouluyhteisönä ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa ja edistää vastuullista ajattelua koulutuksen kautta ja omalla esimerkillämme. Tulevaisuudessa jokaisen yrityksen ja organisaation tulee kehittää vastuullisuutta kokonaisvaltaisesti. Ammattikorkeakoulustamme valmistuvat osaajat vievät tietoa ja taitoa työelämään. Jatkuvan oppimisen kurssien kautta myös työelämässä olevien osaajien on mahdollista päivittää kestävän kehityksen ja vastuullisuuden osaamisensa.
Tutustu Karelian kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan.
Lähteet:
Bärlund, A. & Perko, S. 2013. Kestävä johtajuus. Bisneksen uusi elinehto. Liettua, BALTO Print.
Kuvaja, S. & Malmelin, K. 2008. Vastuullinen yritysviestintä. Helsinki: Edita Prima Oy
Kirjoittajat:
Salla Anttila, projektiasiantuntija, vastuullisuuskoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Laura Kekäle, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu