Pyörivät pyörät ja virisevät vitjat kunnasta kiitäessäni: kokemuksia työsuhdepolkupyörän hankinnasta

Työsuhdepolkupyörä on erinomainen tapa tukea työntekijöiden työhyvinvointia ja edistää ympäristöystävällistä liikkumista. Karelia-ammattikorkeakoulu on tarjonnut vakituiselle henkilöstölleen työsuhdepolkupyöräedun vuoden 2022 alusta alkaen. Tähän mennessä pyöräedun on ottanut käyttöön noin 40 karelialaista. Karelian polkupyöräetupolitiikka ohjaa pyörän hankinnassa.

Mikä on työsuhdepolkupyörä?

Työnantajan on mahdollista antaa työntekijälleen polkupyörän hänen henkilökohtaiseen työmatka- ja vapaa-ajan käyttöönsä. Työsuhdepolkupyörä voi olla joko työnantajan omistama tai leasing-sopimuksella hankittu. Työntekijälle työsuhdepolkupyörä on verovapaata tuloa 1200 euroon asti vuodessa.

Työantajalla on kaksi eri vaihtoehtoa tarjota työsuhdepolkupyörä verovapaana etuna. Ensimmäisessä vaihtoehdossa työnantaja pidättää pyörän kustannukset työntekijän olemassa olevasta rahapalkasta 1200 euroon saakka vuodessa. Jos polkupyörän kustannukset ovat suuremmat kuin 1200 euroa vuodessa, verotetaan ylimenevästä osasta palkanmaksun yhteydessä.

Toisessa vaihtoehdossa kuukausittainen lyhennys annetaan olemassa olevan rahapalkan päälle ja etu on verovapaata 1200 euroon saakka vuodessa. Jos työsuhdepolkupyörän kustannukset ovat suuremmat kuin 1200 euroa vuodessa, verotetaan ylimenevästä osasta palkanmaksun yhteydessä. (Vero.fi 2023.)

Kareliassa käytössä on vaihtoehto, jossa kuukausipalkkaa vähennetään polkupyörän kuukausierän verran. Koska osa palkasta annetaan polkupyörän muodossa, verotettava kuukausittainen palkka pienenee pyörän kuukausilyhennyksen verran ja työntekijä hyötyy veroprosentin pienentyessä sen myötä. Myös palkasta pidätettävä ennakonpidätyksen määrä pienenee rahapalkan pienentyessä. Näiden lisäksi Karelia maksaa kuukausittaisen toimistomaksun 15 euroon saakka.

Työsuhdepolkupyörän hankintaprosessi Kareliassa

Kareliassa annetaan mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyörä itse valitsemaltaan myyjäliikkeeltä, mutta myös käyttämään itse valittua työsuhdepolkupyörätoimijaa tai leasing-rahoitusyritystä hankinnan rahoittamiseksi. Työsuhdepolkupyörän saa hankkia palvelemaan täysin omia tarpeita. Pyörä voi olla esimerkiksi kaupunki-, maasto-, hybridipyörä tai fatbike. Sen voi hankkia joko sähköavusteisena (max. 25 km/h ja 250 w) tai ilman.

Kuvio jossa esitetty työsuhdepolkupyörän hankinnan vaiheet
Karelian toimintaohje työsuhdepolkupyörän hankintaa varten.

Leasing-ajan päätyttyä

Kareliassa työsuhdepolkupyörän leasing-sopimuksen on mahdollista sopia pisimmillään neljäksi vuodeksi eli 48 kuukaudeksi. Työsuhdepolkupyörän verovapaa kuukausittainen vähennys voi suurimmillaan olla 100 euroa. Näillä raja-arvoilla Karelian henkilöstön on teoriassa mahdollista hankkia maksimissaan 4800 euron arvoinen työsuhdepolkupyörä. Verovapaa polkupyöräedun leasing-maksu sisältää verottajan hyväksymät varusteet, huollon ja vakuutuksen, joten itse pyörän korkein mahdollinen hankintahinta riippuu leasing-yhtiön rahoituksen ehdoista. Leasing-sopimuksen päätyttyä työntekijä voi lunastaa pyörän itselleen maksamalla sopimuksella sovitun jäännösarvon osuuden, joka voi olla esimerkiksi viisi prosenttia pyörän hankintahinnasta. Vaihtoehtoisesti työntekijä voi palauttaa pyörän ja/tai hankkia uuden työsuhdepolkupyörän uudella leasing-sopimuksella.

Käyttäjäkokemuksia karelialaisilta työsuhdepyöräilijöiltä

Olen ollut tosi tyytyväinen hankintaani. Polkupyörän valitsin perehtymällä muutamiin itselleni sopiviin merkkeihin ja malleihin sekä netissä että paikallisessa pyöräliikkeessä. Työsuhdepyöräetu olisi ollut hyödynnettävissä useammassa itselleni sopivassa paikassa, mutta valitsin pyörän Canyonilta, minkä Etufillari minulle toimitti. Canyonilta sain tuohon hintahaarukkaan sopivan pyörän ja mielestäni minulle parhaiten sopivilla varusteilla. Paikallinen liike tarjosi TREK:iä kutakuinkin samoilla varusteilla, mutta hinta olisi noussut isommaksi. Canyonilta pyörä saapuu suoraan asiakkaalle, joten välikäsien puuttuminen mahdollistaa hieman matalammat hinnat (näin minulle on ainakin kerrottu ja tämä vaikuttaa loogiselta perustelulta muutenkin).

Etufillari valikoitui heidän esittelymateriaaleihin perehtymisen jälkeen. Muutamia muitakin varmasti hyviä vaihtoehtoja oli, mutta jostain syystä päädyin Etufillariin. Etufillarilla on helppo nettisivuston pyörän tilaamiseksi ja muutoinkin toimiminen Etufillarin kanssa on ollut sujuvaa. Pari kertaa olen soittanut asiakaspalveluun saaden pian vastauksen kysymyksiini.

Karelian prosessi oli myös sujuva. Tieto työsuhdepyöräedun myöntämisestä tuli pikaisesti hakemuksen jättämisen jälkeen. Edulla on merkittävä vaikutus työhyvinvointiini. Poljen työmatkat pääosin pyörällä, mikä pitää minut toivottavasti virkeänä työpäivinä. Toki pyöräilen pyörälläni myös työajan ulkopuolella. Nautin säännöllisestä liikunnasta, mikä varmasti vaikuttaa positiivisesti yleisterveyteeni. Kiitos Karelia!

Anu Kinnunen, opettaja

Työsuhdepyörä on minulla lisännyt liikunnan osuutta kiireisessä arjessa valtavasti ja pidän sitä yhtenä hienoimmista jutuista pitkään aikaan. Työhyvinvointia työmatkapyöräily parantaa rutkasti ja minulla on kokonaisvaltaisesti parempi fiilis, kun käyn pyörällä töissä. 

Harri Mielonen, lehtori

Työhyvinvointi on lisääntynyt työsuhdepyörän myötä. 23 km sähköpyörällä on hyvä alku ja loppu työpäivälle, kaksi tai kolme kertaa viikossa. Hyvinvointi paranee etenkin kotiinpaluumatkalla, kun töihin ehtimisen paine on poissa ja ympäröivästä luonnosta voi nauttia kiireettä. Työstä irtautuminen on helpottunut pyöräilymatkan vuoksi. Ajatukset ja silmät lepäävät.

Karelian prosessiin liittyvä sopimus on työsuhdepyörän hankkijalle väärää tietoa antava. Luvataan 4800 € max hinnaksi, mutta sehän ei käytännössä ainakaan GoByBiken kautta hankittuna ollut varsinaisesti se hinta, jonka pyörä sai maksaa. Se hinta oli 4000 €! Itse joutui yllättäen pulittamaan omasta pussista puuttuvat 500 € ja se sekoitti viime toukokuun henkilökohtaisen budjetin. Eli Karelian sopparissa annettu tieto oli harhaanjohtava. Toivoisin tarkkuutta näihin, jotta realiteetit ovat soppareissa ymmärrettävässä muodossa ja luvut oikein.

Polkupyörätoimijoissa tuntuu olevan aika paljon eroja. Oma GoByBike oli esim. lukkojen valinnan suhteen hyvin tiukka. Muualta hankkineet eivät joutuneet ostamaan 100€ maksavaa, rekisteröitymispakollista lukkoa.

Myyjä liikkeenä Joensuun Pyörävarikko on ollut ehdottoman upea valinta. Täydet sata pojoa heidän palveluilleen.

Anu Pukki, lehtori

Halusin hyödyntää Karelian tarjoaman edun työsuhdepolkupyörään sen vuoksi, että ei tarvitsisi hankkia toista autoa. Tästä näkökulmasta katsottuna sähköpyörä on ollut oikein hyvä, ollaan säästytty monilta kyytien sumplimisilta ja harmailta hiuksilta. Sähköpyörä tuo vapautta arkeen, kun tietää, että pääsee kulkemaan minne haluaa, milloin haluaa. Ja esimerkiksi toisen ollessa reissussa arki on pyörinyt sujuvasti sähköpyörän ansiosta myös autotta. Pyörällä on päässyt tällöin hyvin töihin, harrastuksiin ja kauppareissutkin ovat menneet sujuvasti. Kauppareissuja varten olen hankkinut pyörään sivulaukut ostosten kuljettamista varten. Talvellakin pyöräily sujuu hyvin nastarenkaiden ansiosta.

Yksi parhaimmista asioista pyörän hankinnassa on ollut se, että autoa tarvitsee arkisin käyttää kulkemiseen todella harvoin.

Täytyy sanoa, että en enää tarkasti muista miten pyörän hankintaprosessi meni, mutta mieleeni on jäänyt kuitenkin se, että hyvin sujuva prosessi se oli.

Sähköpyörän hankin Joensuun sähköpyöräkaupan kautta. Sieltä löytyi hyvä kohtuuhintainen pyörä, joka oli heti saatavilla ja asiakaspalvelu oli yksi parhaimmista verrattuna muihin liikkeisiin, joissa täällä Joensuussa silloin kävin.

Emmi Sikanen, taloushallinnon asiantuntija

Työsuhdepolkupyörä on todella upea etu. Kyllä uudella pyörällä on ollut mahtavaa tehdä myös pidempiä pyöräretkiä.  Kesään 2022 saakka olen aina ajanut kaikkialle ”mummopyörällä” myös Pyhäselän kierrokselle.

Itse en olisi raaskinut hankkia näin laadukasta Trekin sähkömaastopyörää isolla akulla ilman Karelian tarjoamaa mahdollisuutta. Tykkäsin kovasti myös siitä, että myyjäliikkeen ja pyörän merkin/mallin sain itse valita. Itse hankin pyörän Joensuun pyörävarikolta ja polkupyörätoimijana on GoByBike Finland Oy. Joensuun pyörävalikolta sain talvella 2022 myös hyvää neuvontaa pyörän valinnassa. Pyörän huolto onnistuu kätevästi samassa liikkeessä ja aina ystävällisesti neuvotaan uutta aloittelevaa sähköpyörän käyttäjää.

Karelian prosessi on selkeä ja sujuva. Hienoa oli, että pyöräedusta informoitiin jo talvella. Näin pyörän ehti tilata hyvissä ajoin ja sain uuden pyörän käyttöön kesälomalle.

Minna Turunen, lehtori

Aloitin työsuhdepyörän hankinnan vertailemalla leasing-yhtiöiden käytäntöjä ja sopimuksia sekä tarjolla olevaa pyörävalikoimaa. Rekisteröidyn ensin yhden yhtiön asiakkaaksi, mutta käsittelyaikojen ilmoitettiin siellä kestävän ruuhkien takia useita kuukausia. Halusin saada pyörän mahdollisimman pian, ja lopulta leasing-yhtiöksi valikoitui GoByBike.

En ollut hankkimassa kallista sähköpyörää tai fatbikea, vaan halusin noin 10 km työmatkapyöräilyyn soveltuvan perusvaihdepyörän. Valitsin muutaman merkin ja mallin, joita aloin etsiä GoByBiken listaamien pyöräliikkeiden valikoimista. Sopiva pyörä löytyi Helsingistä Larun Pyörästä. Liike välitti tilauksen tiedot GoByBikelle, josta sain pian vuokrasopimuksen allekirjoitettavaksi. Parin viikon päästä pyörä toimitettiin kotiovelleni.

Leasing-yhtiö laski työsuhdepyörän vuokrakauden niin, että veroetu tulisi mahdollisimman täysimääräisesti hyödynnettyä. Minulla vuokra-ajan pituus oli 10 kk. Kun vuokra-aika päättyi, lunastin pyörän itselleni maksamalla 5% pyörän alkuperäisestä hinnasta. Lunastusmahdollisuudesta tuli ennakkotieto pari kuukautta ennen vuokra-ajan päättymistä, ja myöhemmin lasku lunastushinnan maksamista varten.

Työsuhdepyörän hankinta oli kaiken kaikkiaan yksinkertainen prosessi – eniten aikaa vei pyöräliikkeiden sivujen selailu ja mieluisan pyörän valinta. Ja uuteen menopeliini olen ollut enemmän kuin tyytyväinen!

– Kaisa Varis, tietoasiantuntija


Kirjoittaja:

Hanna Utriainen, HR-asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

GoByBike. 2023. Työntekijälle. https://www.gobybike.fi/tyontekijalle/ 3.5.2023.

Karelia-intra. 2023. Työsuhdepolkupyörä. 26.4.2023.

Karelia-intra. 2023. Polkupyöräetupolitiikka. 26.4.2023.

Soini, L. 1902. Pyörälaulu. https://ryhmarenki.fi/wp-content/uploads/2018/04/Pyoralaulu_Lauri_Soini.pdf. 11.5.2023.

Vero.fi. 2023. Polkupyöräetu. https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47886/luontoisedut-verotuksessa10/#11-polkupy%C3%B6r%C3%A4etu. 25.4.2023.

Artikkelikuva: Freepik