Polaroid-valokuvia pyykkinarulla

Valokuvaaminen ammattikorkeakoulussa: oikeudet ja velvollisuudet tietosuojan näkökulmasta

Kameroita on nykyisin kaikkialla. Valokuvaamiseen ja erityisesti kuvien julkaisemiseen liittyy kuitenkin useita vastuita, velvollisuuksia ja rajoituksia, joista kuvan ottajan on hyvä olla selvillä. Ammattikorkeakoulu oppilaitoksena tuo myös oman mausteensa. Tässä artikkelissa nostetaan pintapuolisesti esiin seikkoja, jotka kuvaajan tulee huomioida erityisesti tietosuojan näkökulmasta. Artikkeli käsittelee valokuvia, mutta samat perusperiaatteet soveltuvat myös esimerkiksi liikkuvan kuvan tallentamiseen.

Valokuvaaminen yksityiseen käyttöön on lähtökohtaisesti sallittua ammattikorkeakoulun tiloissa. Ammattikorkeakoulu on julkinen tila ja sen opetus on ammattikorkeakoululain (932/2014) 9.2 §:n mukaan julkista. Opetusta seuraamaan pääsyä voidaan rajoittaa vain perustellusta syystä. Perusteltuna syynä voidaan lain esitöiden mukaan pitää esimerkiksi opetustilanteen turvallisuutta (HE 26/2014 vp, 30).

Kuvan jakaminen tai julkaiseminen on rajatumpaa

Valokuvan julkaistessaan kuvaaja käyttää Suomen perustuslain (731/1999) 12 §:n mukaista sanavapauttaan. Perusoikeuksien rajoittaminen on mahdollista ainoastaan, mikäli rajoittaminen täyttää oikeusjärjestelmässä asetetut vaatimukset. Tämän kirjoituksen osalta tarkoituksenmukaista on nostaa esiin perusoikeuksien kollisiotilanne, eli törmääminen. Sananvapauden käyttämistä kuvien julkaisun osalta voi rajoittaa erityisesti muiden henkilöiden perustuslain 10 §:n mukainen yksityiselämän suoja.

Kuvan julkaiseminen ei saa loukata henkilön kunniaa tai yksityisyyttä. Valokuva sisältää henkilötietoja, mikäli siinä esiintyvä henkilö tai henkilöt ovat tunnistettavissa. Henkilötietojen käsittelyyn sovelletaan Euroopan unionin yleistä tietosuoja-asetuksen (2016/679, GDPR) asettamia vaatimuksia. Valokuvaa henkilöstä ei saa julkaista ilman henkilön antamaa vapaaehtoista ja nimenomaista suostumusta. Luvattomasti kuvan julkaiseva henkilö voi syyllistyä rikoslain (39/1889) 24:8 §:n mukaiseen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai rikoslain 24:9 §:n mukaiseen kunnianloukkaukseen.

Opettajan opetus voi muodostaa tekijänoikeuslain mukaisen teoksen. Samoin mahdollisesti kuvissa näkyvä opetusmateriaali voi olla tekijänoikeuden suojaama. Tekijänoikeudella tarkoitetaan teoksen valmistajan yksinomaista oikeutta määrätä muun muassa teoksen saattamista yleisön saataviin (Tekijänoikeuslaki 404/1961 2.1 §). Vain teoksen tekijällä on oikeus esittää julkisesti tai levittää teosta. Tekijä voi kuitenkin myöntää myös muille henkilöille luvan teoksensa esittämiselle tai julkaisemiselle.

Vastuut ja velvollisuudet koskevat myös opetuksen järjestäjää

Valokuvaamisen rajoitukset koskevat myös ammattikorkeakoulua ja sen henkilöstöä. Opetustilanteessa opiskelijoista voidaan ottaa valokuvia tai videota ja käyttää niitä opetustarkoituksessa saman opetusryhmän kesken. Jos materiaalia on tarkoitus julkaista opetusryhmän ulkopuolella, tarvitaan tähän jokaisen tallenteella esiintyvän henkilön vapaaehtoinen, yksilöity ja nimenomainen suostumus. Henkilöitä tulee informoida siitä, mihin käyttöön teosta on tarkoitus käyttää. Kuvauslupa tulee pyytää kirjallisena, jotta se voidaan tarvittaessa jälkikäteen osoittaa.

Erilaiset ammattikorkeakoulun järjestämät tapahtumat ovat yleensä julkisia tapahtumia, joissa valokuvaaminen on sallittua. Myös kuvien julkaiseminen julkisesta tapahtumasta on asiallisessa yhteydessä sallittua. Mikäli kuvia on kuitenkin tarkoitus käyttää mainontaan tai markkinointiin, tulee kuvissa esiintyviltä henkilöiltä pyytää tähän erillinen, nimenomainen suostumus. Tapahtumassa valokuvaamisesta tulisi pyrkiä ilmoittamaan jo etukäteen. Ennen tapahtumaa tulisi myös suunnitella se, mitä tapahtumassa dokumentoidaan ja miten syntyvää materiaalia on tarkoitus hyödyntää.

Suostumus valokuvien käyttämiseen

Henkilötietojen, esimerkiksi valokuvien, käsittelyyn tarvitaan aina hyväksyttävä käsittelyperuste. Henkilön antama suostumus on käsittelyperusteista kenties yleisin. Suostumukseen liittyy kuitenkin useita edellytyksiä, jotta sen voidaan katsoa olevan pätevä. Suostumuksen tulee olla:

  • yksilöity
  • tietoinen
  • aidosti vapaaehtoinen
  • yksiselitteinen tahdonilmaisu.

Valokuvien käytön osalta on selkeästi ilmaistava tarkoitus ja alusta, jolla kuva on tarkoitus julkaista. Suostumus on syytä pyytää kirjallisena. Suostumukseen käsittelyperusteena liittyy myös mahdollisuus sen peruuttamiseen. Tällöin henkilötietojen käsittely tulee lopettaa ja henkilötiedot poistaa, mikäli käsittelylle ei ole olemassa muuta lainmukaista perustetta. (Tietosuojavaltuutetun toimisto 2023)

Karelia-ammattikorkeakoulun valokuva- ja videorekisterin tietosuojaselosteen voit lukea Karelian verkkosivuilta.


Kirjoittaja:

Mika Kettunen, tietosuojavastaava, HR-asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Ammattikorkeakoululaki (932/2014)

EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679)

Hallituksen esitys eduskunnalle ammattikorkeakoululaiksi ja laiksi yliopistolain 49 §:n muuttamisesta (HE 26/2014 vp)

Rikoslaki (39/1889)

Suomen perustuslaki (731/1999)

Tekijänoikeuslaki 404/1961

Tietosuojavaltuutetun toimisto 2023, rekisteröidyn suostumus https://tietosuoja.fi/rekisteroidyn-suostumus

Artikkelikuva: mynzman Pixabaystä