Tietokoneluokka jossa työskentelypöytyiä' ja tietokoneita. Kuvan etutalalla mies istuu pöydän ääressä, pöydällä kolme kannettavaa tietokonetta.

Karelian lahjoituskoneet tukivat digitaitojen harjoittelua Taitamolla

SoTyDigi-hankkeessa on tehty laajasti yhteistyötä sosiaali- ja työllisyysalojen toimijoiden kanssa digiosallisuuden edistämiseksi harvaan asutussa maakunnassamme. Työttömien ihmisten digitaitojen kehittymisen esteenä voi joskus olla sopivien laitteiden puute. Taitamolla digitaitoja harjoitellaan eri tasoilla, koska valmentautujia on digiin tutustujista digitaitureihin. Hankkeessa haluttiin selvittää, miten lahjoituslaitteiden avulla voidaan tukea digitaitojen oppimista sosiaali- ja työllisyyspalveluissa.

Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa (SoTyDigi) -hankkeen palvelumuotoiluvalmennuksen aikana toteutettiin Digikierrättämö-kokeilu, jonka tarkoituksena oli edistää digiosallisuutta kierrättämällä laitteita työttömien asiakkaiden käyttöön. Kokeilussa oli tunnistettu tarve antaa digittömille, eli hyvin vähän tai ei ollenkaan digiä käyttäville, asiakkaille laitteita omaan käyttöön digiohjausta vastaan. Kokeilun ideana oli saada laitteet yrityksiltä tai yhdistyksiltä lahjoituksina, jolloin tyhjennetyt laitteet voitaisiin ohjata uudelleen asiakaskäyttöön. Kokeilussa oli huomattu tarve myös toiminnalle ja tilalle, missä voisi saada maksutonta ohjausta digilaitteiden ja -palveluiden käyttöön matalalla kynnyksellä.

Karelia-ammattikorkeakoululla on laitekantaa noin tuhannen kannettavan tietokoneen verran. Vuositasolla käytöstä poistettavia laitteita on noin 60-70 kappaletta. SoTyDigi –hankkeessa tunnistettiin tilaisuus hyödyntää poistettavat laitteet lahjoituskäyttöön digiosallisuuden edistämiseksi. Karelia on aiemmin myynyt poistettavat laitteet eteenpäin ulkopuoliselle yritykselle tyhjennettäväksi ja edelleen käytettäväksi. SoTyDigi-hankkeen aloitteesta koneita tyhjennettiin Karelian tietohallinnossa ja lahjoitettiin edelleen hankkeen yhteistyökumppaneille käytettäväksi.

Lahjoituslaitteiden avulla toiminnan monipuolista kehittämistä

Joensuun kaupungin työllisyyspalveluille Taitamolle lahjoitettiin maalis- ja huhtikuussa 2023 yhteensä 24 laitetta. Joensuun Taitamo on valmennusympäristö, jossa on monenlaista toimintaa ja osaamisen kehittämistä työttömille. Valmennuksen osa-alueet kattavat tietotekniikasta mm. ohjelmoinnin, graafisen suunnittelun, 3D-tulostuksen ja laitetuen ja ylläpidon osa-alueet ja muista aloista kiinteistöhuollon, ympäristöhuollon, myynti- ja varastotyön, mediatuotannon, pienkonekorjaukset, polkupyörähuollon, pneumatiikan perusteet, kalusteiden entisöintiä, puhtaanapitoalan toimintaa, lounasravintolatoiminnan sekä poistotekstiilistä lajittelu, keräys ja kierrätystoimintaa. Valmentautujien digitaitojen lähtötasossa on hyvin suuria eroja ja tavoitteena on työelämässä ja työnhaussa tarvittavien digitaitojen kehittäminen.

Maaliskuussa Taitamolle lahjoitettiin kannettavia tietokoneita 15 kappaletta, näyttöjä 12 kappaletta ja myös telakoita 12 kappaletta. Lisäksi näppäimistöjä, hiiriä ja kaiuttimia sekä kaapeleita lahjoitettiin. Huhtikuussa lahjoitettiin vielä 9 kannettavaa tietokonetta, telakkaa, näppäimistöä ja hiirtä.

– Lahjoituslaitteet mahdollistavat IT-tiimimme toiminnan kehittämisen. Nyt lahjoituskoneiden avulla pystymme harjoittelemaan osaamista, mitä IT-tuessa työskentelevä henkilön täytyy hallita. IT-tiimissämme pullonkaula on ollut pitkään se, että omat tiimimme koneet ovat keskitettyjen huolto- ja ylläpitosopimusten piirissä, joten muutokset näihin koneisiin, kuten esimerkiksi tarvittavien lisäohjelmien asennukset on oletuksena estetty. Koneisiin liittyviä diagnostiikka tai ohjelmistoasennuksia ei ole voinut täysipainoisesti harjoitella, ja tämä on rajoittanut IT-tukeen suuntaavien osaamisen kehittymistä, kertoo Taitamon yksilövalmentaja Jani Savelius.

Lahjoituslaitteet mahdollistavat myös digituen kehittämisen.

– Lahjoituskoneiden avulla pystymme nyt palvelemaan kaikkia valmentautujiamme kehittämällä omaa digitaitojen valmennus- ja koulutuspalveluamme. Jatkossa IT-tiimi jalkautuu Taitamon muihin tiimeihin tarjoamaan digiopastus-, koulutus- ja neuvontapalvelua. Näin pystymme varmistamaan, että jokainen valmentautuja, joka kokee digitaitojensa olevan puutteelliset tai ei pärjää palvelujen digiosaamista vaativien järjestelmien parissa, saa nyt kaipaamansa tuen oman valmennuksen osana. IT-tiimiläiselle digiopastus-, koulutus- ja neuvontapalvelu on taas käytännön asiakaspalvelun harjoittelua, jatkaa Jani Savelius.

Mies ja nainen istuvat sohvalla vierekkäin. Sovan takana ryijy seinällä.
SoTyDigi-hankkeen projektipäällikkö Jaana Kurki ja Taitamon yksilövalmentaja Jani Savelius Taitamon tiloissa.

Digiosallisuuden ja kestävän kehityksen edistämistä

Tarkoituksena on, että käytäntö laitteiden lahjoittamisesta saa jatkoa SoTyDigi-hankkeen päätyttyäkin. Vuositasolla lahjoitettavia koneita voisi olla noin 20-40. Käytännön jatkuminen mahdollistaisi myös koneiden lainauksen Taitamon valmentautujille ja lahjoittamisen niille, joilta puuttuvat kokonaan omat digilaitteet. Tällöin pystytään varmistamaan, että henkilö saa riittävän osaamisen ja tuen koneen ja palveluiden käyttöön ja palvelujen käyttöön toimivan koneen.

– Taitojen kertyessä haaveet voivat kehittyä tavoitteiksi kohti opintoja ja työtä, joissa molemmissa jo hakuvaiheissa koneen hallinta ja osaamisen ohjelmistojen käytössä on sekä laadullinen, että myös tekninen kysymys. Esimerkiksi teknisesti työhakemuksen toteuttaminen vaatii osaamista, mutta se, että hakemus on myös laadullisesti kiinnostusta herättävä ja omaa osaamista esille tuova, on laadullinen kysymys, johon Taitamossa pystytään lahjoituskoneilla vaikuttamaan. Iso kiitos yhteistyöstä Karelialle, päättää Jani Savelius.

Laitteiden lahjoittaminen työllisyyspalveluiden käyttöön lisää Karelian sosiaalista ja ekologista kestävyyttä, edistäen niin hyvinvointia kuin kestävää kehitystäkin.


Kirjoittajat:

Jaana Kurki, projektipäällikkö, SoTyDigi-hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu

Salla Anttila, projektiasiantuntija, SoTyDigi-hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu

Jani Savelius, yksilövalmentaja, Taitamo Joensuu