Tiedon muodostamisen prosesseilla vältetään tietovinoumia

Työssä opimme jatkuvasti uutta ja meille syntyy työkokemusta – meistä tulee oman työmme asiantuntijoita. Tämä asiantuntijatieto on hyvin tärkeää työtehtävien tehokkaan suorittamisen kannalta. Samalla meille saattaa kuitenkin syntyä vanhentuneita käsityksiä eri asioista, tai meille voi syntyä tietovinoumia. Tiedolla johtamisen prosesseilla pyritään korjaamaan näitä vinoumia.

Oheisella videolla käsittellään tietovinoumista yleisimpiä: saatavuusvinoumaa, selviytymisvinoumaa, vahvistusvinoumaa, sädekehävaikutusta ja jälkiviisautta. Näiden vinoumien tunnistaminen omassa ajattelussa on tärkeää. Myös opiskelijoiden tulisi oppia kriittisiksi ja vähitellen alkaa tunnistamaan erilaisia tietovinoumia ympärillään. Ajattelun reflektoinnin oppiminen on keskeistä kaikilla oppiasteilla.

Video on kaikkien hyödynnettävissä Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Opettajat voivat käyttää sitä vapaasti omassa opetuksessaan sekä opiskelijat voivat hyödyntää sitä lisämateriaalina oman opiskelunsa tukena.

Videon käsikirjoitus ja toteutus: Tiina Soininen & Katja Sorjonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Video on toteutettu osana Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa (SoTyDigi) -hanketta.

Artikkelikuva: pch.vector on Freepik