Ammattikorkeakoulut tarjoavat maksuttomia mikro-opintoja yrityksille

Ammattikorkeakoulut kutsuvat yrityksiä tutustumaan mikro-opintoihin ja ottamaan haltuun muutoskyvykkyyttä, vihreä siirtymää tai digitalisaatiota pieninä palasina. 22 ammattikorkeakoulun Yritysten muutoskumppanina -hankekokonaisuus tuo saataville maksuttomia mikro-opintoja, joilla yrittäjät ja henkilöstö voivat kehittää osaamistaan nopeasti ja ketterästi.

Työelämän muutos edellyttää uudistumista ja uuden tiedon omaksuminen tapahtuu usein työn lomassa. Ammattikorkeakouluissa onkin tunnistettu tarve luoda joustavaan, jatkuvaan osaamisen kehittämiseen paremmin yrityksille sopivia mikro-opintokokonaisuuksia, sekä helpottaa pääsyä korkeakoulujen oppimisympäristöihin.

Mikro-oppimiseen keskeisesti kuuluva palasteltu oppiminen tarjoaa yrityksille mahdollisuuden lyhytkestoiseen työn lomassa tapahtuvaan oppimiseen ja sillä voidaan vastata yhä paremmin nouseviin osaamistarpeisiin.

Vuoden 2022 lopulla käynnistyneen 22 ammattikorkeakoulun toteuttamassa Yritysten muutoskumppanina React-hankekokonaisuudessa on koottu ammattikorkeakoulujen hankkeissa syntynyttä mikro-opintojen tarjontaa työelämän, erityisesti mikro- ja pk-yritysten hyödynnettäväksi. Hankkeessa kehitetään myös uutta mikro-opintotarjontaa sekä järjestetään tilaisuuksia ja sparrauksia, jotka tukevat yritysten muutoskyvykkyyttä, vihreää siirtymää ja digitalisaatiota.

Yhteinen yritystenmuutoskumppanina.fi-sivusto toimii ikkunana mikro-opintotarjonnalle.

Sisällöt on jaoteltu teeman ja pituuden mukaan. Lyhyimmät inspiraatiotietoiskut ovat alle 20 minuutin mittaisia. Lisäksi tarjolla on mikro-opintoja sekä syvempiä opintoja, jotka soveltuvat useammalla kerralla kuunneltavaksi ja kerryttämään osaamista. Tavoitteena on, että yritysten henkilöstö pääsee mahdollisimman ketterästi ajasta ja paikasta riippumatta tutustumaan tarjolla oleviin maksuttomiin sisältöihin. Mikro-opintoihin tutustuminen ei vaadi raskasta kirjautumista.

Yrittäjät ovat ottaneet korkeakoulujen tarjonnan myönteisesti vastaan. Nurmeksen ja Valtimon Yrittäjien puheenjohtaja Ella Kärki toteaa, että osaamisen lisäämiseen on aina tarvetta. ”Tämä aika on sellaista, että tarvitaan sekä vanhasta tiedosta poisoppimista, että uuden tiedon omaksumista. Kiireiselle yrittäjälle mikro-oppiminen on hyvä tapa ja pienille yrityksille lyhyet tietoiskut ovat käytännöllisiä.”

Yritysten muutoskumppanina – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio React-hankkeiden päärahoittajana toimii Euroopan Sosiaalirahasto ja hankkeet toteutetaan yhteistyössä Kauppakamarien, alueellisten yrittäjäjärjestöjen ja ammattikorkeakoulujen kanssa 1.11.2022-31.12.2023. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Suomen Yrittäjät.