Tukea suomen kielen taidon kehittymiseen työharjoittelun aikana

Monelle opiskelijalle työharjoittelu on portti työelämään. Monissa tapauksissa ensimmäinen työpaikka valmistumisen jälkeen voi olla se, jossa opiskelija suoritti tutkintoonsa sisältyvän harjoittelun. Kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden kohdalla työharjoittelun merkitys on työllistymisen kannalta merkittävä. Useilla suoraan ulkomailta Suomeen tulleilla opiskelijoilla ei ole verkostoja suomalaiseen työelämään ja työnantajiin. Työharjoittelu voi olla ainoa työkokemus Suomesta, varsinkin omalta alalta. Kansainväliselle opiskelijalle työharjoittelu on myös erinomainen tilaisuus kehittää suomen kielen taitoa.

Valmistumisen jälkeisen työllistymisen kannalta on tärkeää, että työharjoittelu on onnistunut kokemus niin opiskelijalle kuin työnantajalle. Karelia-ammattikorkeakoulussa on Kansainvälinen uraohjaamo -hankkeessa kehitetty erilaisia keinoja niin työnantajan kuin opiskelijan tukemiseksi. Tänä syksynä on otettu käyttöön suomen kielen kehittymistä tukeva tehtäväpaketti, jonka kansainväliset tutkinto-opiskelijat suorittavat osana työharjoitteluaan.

Havainnointia, reflektointia ja sanastoa

Karelia-ammattikorkeakoulussa tutkintoon sisältyvä työharjoittelu on laajuudeltaan 30 opintopistettä. Kokopäivätyössä tämä tarkoittaa noin 5,5 kuukauden mittaista työharjoittelujaksoa. Harjoittelu on mahdollista suorittaa myös lyhyemmissä jaksoissa tai osapäiväisenä. Harjoittelua voi suorittaa useamman työnantajan palveluksessa.

Suomen kielen kehittymistä tukevassa tehtäväpaketissa on jokaiselle harjoittelun viikolle yksi tehtävä. Tehtävissä ei keskitytä kieliopin opiskeluun, vaan suomen kielen käytön havainnointiin työpaikalla ja sanastotehtäviin. Mukana on myös reflektointiin liittyviä tehtäviä. Opiskelija asettaa itselleen kielen oppimiseen liittyvät tavoitteet harjoittelun ajaksi ja lopussa tarkastelee niiden saavuttamista. Opiskelijaa myös ohjeistetaan keskustelemaan kielen oppimisesta työpaikkaohjaajansa kanssa ja jakamaan Kielibuusti-hankkeen materiaalia, jonka avulla työpaikkaohjaaja pystyy tukemaan opiskelijaa työpaikalla.

Tehtäväpaketti pitää suomen kielen oppimisen mielessä ja motivoi

Harjoittelun aikaista suomen kielen kehitystä tukevaa tehtäväpakettia pilotoi keväällä 2023 kolme Karelia-ammattikorkeakoulun kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa. Opiskelijat antoivat myönteistä palautetta tehtävätyyppien monipuolisuudesta sekä siitä, että tehtävät eivät vie liikaa aikaa. Kaikki opiskelijat suorittivat harjoitteluaan työpaikalla, jossa käytetään paljon englannin kieltä ja kiittivät sitä, että suomen kielen tehtävät pitivät kielenoppimisen mielessä ja kannustivat suomen kielen käyttämiseen työpaikalla.

Tehtäväpaketti on luotu virtuaaliselle Howspace-alustalle. Alustan käyttämiseen ei tarvita erillisiä tunnuksia, vaan opiskelijat liitetään sinne sähköpostiosoitteilla, ja heille lähetetään kutsulinkki. Alusta mahdollistaa monenlaiset tehtävätyypit. Opiskelijat kokoavat harjoittelun aikana sanastoa, josta muodostuu automatiikan avulla visuaalinen sanapilvi. Lisäksi opiskelijat kuvaavat videoita ja ottavat valokuvia, joita he lataavat alustalle. Joukkoon mahtuu myös perinteisempiä sanastotehtäviä. Tehtävät on luotu niin, että ne sopivat eri kielitaitotasoille. Osassa tehtäviä voi käyttää englantia tukikielenä.

Onnistuneen pilotoinnin myötä Karelia-ammattikorkeakoulu päätti ottaa suomen kielen kehittymistä tukevan tehtäväpaketin käyttöön. Jatkossa suomen kielen kehittymistä tukeva paketti kuuluu osaksi International Business – ja Industrial Management -koulutusten kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden työharjoittelua.


Kirjoittaja:

Taru Väisänen, kansainvälisen opiskelijarekrytoinnin asiantuntija,  Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: Free Stock photos by Vecteezy