Ympäristöseloste antaa verifioitua tietoa tuotteen ympäristövaikutuksista

Kiinnostus tuotteiden ympäristövaikutuksiin on kasvussa etenkin rakennusalalla, jossa 2025 voimaan tuleva uusi rakennuslaki vaatii esittämään rakennuksen hiilidioksidipäästöt rakentamislupavaiheessa. Yksi tapa viestiä tuotteen ympäristövaikutuksista on EPD (environmental product declaration) eli ympäristöseloste. EPD:n tavoitteena on lisätä verifioitua tietoa tuotteiden elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista. EPD-selosteen tiedot pohjautuvat elinkaarianalyysiin (LCA).

Tässä artikkelissa esitellään, millainen prosessi EPD:n luominen on, ja mitä vaiheita siihen kuuluu. EPD-prosessin ohjeistuksia esitellään rakennusmateriaalien näkökulmasta. EPD-prosessin vaiheet voidaan karkeasti jakaa standardien ja ohjeistuksen tutustumiseen ja valitsemiseen, inventaarioanalyysiin, elinkarimallinnukseen ja verifiointiin.

Selosteen tekemistä ohjaavat standardit

Rakennustuotteiden EPD:n tekemistä ohjaavat standardit ISO 14025 ja ISO EN 15804:2012 +A2:2019. Elinkaarianalyysin tekemistä ohjaavat ISO 14040 ja 14044 standardit.  ISO 14025 määrittelee ympäristöselosteiden tyypit ja yleisen sisällön. EN 15804 on rakennustuotteiden ympäristöselosteiden laatimista ohjaava standardi, se määrittelee selosteen tekemisen yleiset käytänteet, kuten EPD:ssä pakollisesti ilmoitettavat vaiheet ja skenaariot, käytettävät metodit ja selosteen sisällön. 15804+A2: korvasi vanhan 15804+ A1 standardin 2022 kesäkuussa, mutta A1 standardin selosteet ovat vielä voimassa vuoteen 2027 asti. Tämän takia selosteita tutkiessa voi törmätä vielä erilaisiin käytäntöihin. EPD:tä vertaillessa pitää ottaa huomioon millä ohjeilla ja standardeilla selosteet on tehty, A1 ja A2 standardilla tehtyä selosteita ei voi verrata keskenään.

Standardien lisäksi EPD:n tekemistä ohjaavat PCR (Product Cathegory Rules) eli tuoteryhmäkohtiaset ohjeistukset. PCR-ohjeistukset määrittelevät tuoteryhmille mm. EPD:n ja elinkaarimallinnukset systeemienrajat, toiminnallisen yksilön, käytönaikaiset sekä elinkaaren lopun skenaariot. Suomen rakennustietosäätiö (RTS) on julkaissut oman PCR-ohjeistuksen rakennustuotteille. PCR:n lisäksi on olemassa c-PCR (complementary PCR) ja PSR (Product Specific Rules), jotka täydentävät PCR:n vaatimuksia ja antavat tarkempia tuotekohtaisia ohjeistuksia.

Elinkaarianalyysi

Elinkaarimallinuksen alussa määritellään tuotteen systeemin rajaukset ja toiminnallinen yksikö. Rakennustuotteille toiminnallinen yksikkö on tyypillisesti 1 kg tai 1 m3 tuotetta. Tuotteelle määritellään myös referenssi käyttöikä. Rajauksessa määritellään mitä elinkaarenvaiheita LCA:ssa otetaan huomioon ja mitä jätetään tarkastelun ulkopuolelle.

Elinkaarimallinnusta varten kootaan inventaarioanalyysi. Inventaarioanalyysissa LCA:n tekijä kerää tuotteesta tietoa yritykseltä kaikista tuotteen mallinnettavista moduuleista. Tiedot kerätään yleensä BoM (build of material) ja BoP (build of processes) -muodossa. Tiedon kerääminen tuotteiden raaka-aineista, kuljetuksista ja tuotannosta vaatii yritykseltä läpinäkyvyyttä ja valmiutta tiedon keräämiseen ja luovuttamiseen.

EPD:ssä elinkaarenvaiheet esitetään moduulimuodossa. Elinkaari jaotellaan A-, B-, C- ja D-moduuleihin. A-moduuli kattaa tuotteen valmistuksen, B-moduuli käytön, C tuotteen jätteenkäsittelyn ja D elinkaaren ulkopuoliset vaikutukset, kuten kierrätyksestä saatavan hyödyn. Alla olevassa kuvassa on esitetty tarkemmin, mitä elinkaarenvaiheita moduulit sisältävät.

Kuvio jossa neljä peräkkäistä laatikkoa, yksi laatikko kuvaa yhtä elinkaarin moduulia. Ensimmäinen A Valmistus johon kuuluvat raaka-aineet Al, kuljetus tuotantoon A2, tuotanto A3, kuljetus asiakkaalle A4, asennus A5. Seuraava moduuli B: Käyttö johon kuuluvat käyttö B1, kunnossapito B2, korjaus B3, osien vaihto B4, laajamittaiset korjaukset B5, energian kulutus B6, veden kulutus B7. Kolmas moduuli C:Elinkaaren loppu: purkaminen C1, kuljetus C2, käsittely C3, loppusijoitus C4.  Neljäs moduuli D:Järjestelmä- rajojen ulkopuoliset vaikutukset: uudelleen käyttö, talteenotto ja kierrätys.
Kuva 1. Elinkaaren moduulijako

EN 15804 standardin mukaan EPD:ssä pitää olla ilmoitettuna vähintään A1-A3 , C1-C4 ja D-moduulit. PCR-ohjeistukset saattavat vaatia useampien moduulien, kuten käyttövaiheiden, ilmoittamista.

EPD:ssä esitetään tuotteen ympäristövaikutukset kattavasti. Pakollisia ilmoitettavia ympäristövaikutusluokkaindikaattoreita on 13, joiden lisäksi voidaan ilmoittaa myös kuusi lisäindikaattoria. EPD:ssä ilmoitetaan lisäksi kymmenen luonnonvarojenkulutusta kuvaavaa indikaattoria, kolme jätejakeita kuvaavaa indikaattoria sekä viisi materiaalivirtoja kuvaavaa indikaattoria. Vaikutusarviointi tulokset esitetään toiminnallista yksikköä kohden. joskus tuloksista voidaan esittää lisätaulukko, jossain muussa yksikössä, jos esim. PCR niin vaatii. Esim. RTS PCR:n mukaan selosteessa pitää esittää yleisimmät ympäristövaikutusindikaattorit kilogrammaa tuotetta kohden. EPD:stä saa siis kattavan tiedon tuotteen ympäristövaikutuksista sen elinkaaren ajalta.

EPD-seloste ja taustaraportti

EPD:n verifiointia varten kirjoitetaan taustaraportti, joka on LCA:n tekijän, yrityksen ja verifioijan välinen dokumentti. Taustaraportissa esitellään ympäristöselosteen taustatiedot EN 15804 standardin vaatimusten mukaisesti.

Raportissa käydään läpi koko EPD:n laatimisprosessin eli elinkaaren rajaukset, inventaarioanalyysin ja vaikutusarvioinnin tulokset ja tulosten tulkinta. Taustaraportissa avataan verifioijalle kaikki mallinnetut elinkaarenvaiheet sekä niiden mallinnuksessa käytetyt prosessit ja skenaariot. Taustaraportissa kerrotaan, jos elinkaarianalyysissä on käytetty allokointia eli energia- tai materiaalivirtojen kohdentamista ja selitetään millä tavalla allokointi on tehty. Taustaraportissa avataan myös tiedonkeruuprosessi ja tiedon laadun luotettavuuteen liittyvät tekijät. Raportissa esitellään lyhyesti myös yritys, valmiin EPD:n kohderyhmä ja LCA:n tekijä.

EPD-selostetta varten julkaisujärjestelmät, kuten RTS ja EPD International tarjoavat valmiita mallipohjia. EN 15804 standardi ja PCR:t määrittelevät mitä tietoa EPD-selosteessa pitää vähintään ilmoittaa. EPD-selosteessa kerrotaan tuotteesta perustiedot, kuten valmistajan nimi ja yhteystiedot, tuotteen nimi ja tunnistetiedot, tuotteen käyttötarkoitus, tuotteen pääkomponentit ja/tai päämateriaalit. Selosteessa esitetään kuvaus siitä, mitä prosesseja on otettu huomioon elinkaariarvioinnissa. Ympäristövaikutusarvioinnin tulokset esitetään EPD:ssä moduulijaon mukaisesti.

EPD selosteen verifioinnin suorittaa sertifioitu verifioija. Verifiointiprosessissa verifioija tarkistaa, että seloste ja taustaraportti toteuttavat standardeissa ja PCR-ohjeistuksissa asetetut vaatimukset. Verifiointi on voimassa viisi vuotta. Verifioinnin jälkeen yritys voi julkaista EPD:n julkaisujärjestelmässä. Suomessa EPD:n julkaiseva taho on RTS.

EPD:n hyödyt yritykselle

EPD:n avulla yritys tarjoaa asiakkailleen verifioitua tietoa tuotteen ympäristövaikutuksista, joka on tarkempaa kuin yleiset päästötietokannat. EPD lisää myös yrityksen omaa tietoitusuutta tuotteen elinkaaren aikaisista vaikutuksista, mikä voi auttaa kohdentamaan yrityksen tuotekehitystä suuntaan, joka pienentää tuotteiden ympäristövaikutuksia.


Kirjoittaja:

Alma Pohjonen, projektityöntekijä, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tämä artikkeli on osa Rakentamisen vihreä siirtymä RAVI -projektin toimenpiteitä. RAVI-projektin tavoitteena on edistää rakentamisen vähähiilisten ratkaisujen ja prosessien käyttöönottoa, vahvistaa vähähiiliseen rakentamiseen liittyvää materiaali- ja tuoteosaamista sekä nopeuttaa digitalisaation hyödyntämistä rakentamisen prosesseissa. RAVI-projektin päärahoittajana toimii Pohjois-Karjalan maakuntaliitto REACT-EU EAKR-ohjelmasta.

Logot Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Business Joensuu, EAKR

Artikkelikuva: awpixel.com / Freepik