DigiTaitoPortti – digikyvykkyyden tukena

DigiTaitoPortti on Työelämälähtöinen kyvykkyyksien johtaminen ja kehittäminen -hankkeessa (lyhyesti Kyvykkyys-hanke) luotu verkkoportaali jatkuvan oppimisen tueksi. Portaalissa on mahdollista kartoituksien kautta hakea uusia ajatuksia siitä, mitä digikyvykkyys on ja mitä se merkitsee yksilö- ja organisaatiotasolla. Sivustolta löytyy digiopintojen kirjasto, johon on kasattu aiheeseen liittyviä digiopintoja sekä muita työkaluja kyvykkyyksien kehittämistä varten. DigiTaitoportti löytyy osoitteesta https://www.digitaitoportti.fi/

Digiopintojen kirjasto

DigiTaitoPorttiin kootaan digiopintojen kirjastoa, johon pyritään keräämään opintoja Karelia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston, sekä Riverian tarjonnasta. Tulevaisuudessa tarjolle voi tulla myös erilaisia matalan kynnyksen oppimismahdollisuuksia, kuten webinaareja, videoita ja blogikirjoituksia. Tällainen kirjasto mahdollistaa digiopintojen löytämisen helposti, kun ne on koottu saman sivuston alle. Käyttäjän etsiessä digiopintoja oman digikyvykkyytensä kehittämiseksi, löytyvät opinnot helposti saman katon alta ja DigiTaitoPortti tukee digikyvykkyyteen perehtymistä myös avaamalla aiheeseen liittyviä käsitteitä.

DigiTaitoPortin jatkokehitysmahdollisuudet ovat laajat. Tulevaisuudessa DigiTaitoPortti voisi esimerkiksi kohdentaa tarjoamiaan palveluja käyttäjän määritellyn osaamisen ja tarpeen pohjalta. Kyvykkyys-hankkeessa myös DigiTaitoPortin tulevaisuutta on kartoitettu kattavasti. Yksilön tai organisaation digikyvykkyyden määrittelemistä varten DigiTaitoPortista löytyvät jo digikyvykkyyden osa-alueiden ympärille muodostetut kyvykkyyskartoitukset. Näiden kartoitusten ja muiden sivuston ominaisuuksien hyödyntäminen ja laajentaminen osana jatkokehitystä luovat hyvän pohjan nopealle ja joustavalle palvelun kehittämiselle. Jatkokehityksen osana tulee määriteltäväksi myös teknisiä ratkaisuja, kuten se, mikä kartoitustulos vastaa mitäkin käyttäjän osaamistasoa, ja mitkä tarjottavat opinnot vastaavat kyseisen osaamistason kehittämisen vaatimuksiin. Tämän logiikan määrittely vaatii kehitysprosessissa selkeän vastauksen, jonka jälkeen tekninen toteutus on mahdollista. DigiTaitoPortin jo olemassa olevat tekniset ratkaisut helpottavat osaltaan jatkokehitystyötä.

Yritysopo-konsepti

Yritysopo on palvelu, jonka idea määriteltiin jo DigiTaitoPortin konseptivaiheessa. Vaikka yritysopo on terminä uusi, ei tämän kaltainen palvelutoiminta itsessään ole uutta Kareliassa. Yritysopon toimintaperiaate on toimia eräänlaisena opinto-ohjaajana Karelian yritysasiakkaille, tarjoamalla heille kohdennettuja opintoja ja koulutussisältöjä juuri heidän organisaationsa tarpeisiin. Selvää on, että monella yrityksellä on halua kehittää omia palveluita ja prosesseja henkilöstöä kouluttamalla, mutta organisaatiot eivät aina pysty määrittelemään, mitkä opinnot ovat nykyaikaisia ja juuri heidän tarpeisiinsa vastaavia. Yritysopo voi auttaa organisaatioita määrittelemään sen jo olemassa olevia vahvuusalueita, sekä löytämään tärkeimpiä kehityskohteita. Osana tätä prosessia yritysopo ohjaa organisaation sille sopivien koulutuskokonaisuuksien pariin ja tarpeen mukaan avustaa niiden sisäistämisessä.

(Digi)kyvykkyyden pilarit

Kuvion sisältö on selitetty tekstissä
Kuva 1. Digikyvykkyyden tukipilarit (Kyvykkyys-hanke 2023).

Digikyvykkyys voi käsitteenä kuulostaa melko yksinkertaiselta, mutta kyseessä on kuitenkin paljon laajempi kokonaisuus kuin usein kuvitellaan. Kyvykkyyden käsite koostuu monista osa-alueista, johon sisältyy paljon muutakin kuin tekninen osaaminen. Kyvykkyys-hankkeessa määritellyt (digi)kyvykkyyden tukipilarit havainnollistavat näitä osa-alueita ja niiden sisältöä niin organisaation, kuin yksilönkin näkökulmasta. Vaikka kyvykkyyden käsitettä tarkasteltiin tässä hankkeessa lähemmin digikyvykkyyden näkökulmasta, on kyvykkyys-käsite hyödynnettävissä laajasti muidenkin alueiden kyvykkyyksien kartoittamiseen.  Kuvassa 1 havainnollistettuja digikyvykkyyden tukipilareita voidaan yleisellä tasolla hyödyntää tähän tarkoitukseen lähes sellaisenaan yksinkertaisesti poistamalla käsitteistä “digi”-etuliite. Esimerkiksi yritysopo voi hyödyntää näitä tukipilareita omassa toiminnassaan osana organisaatioiden kehittämistarpeiden löytämistä ja määrittelyä.


Kirjoittajat:

Kevin Mustonen, projektisuunnittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Tuomas Martikainen, projektityöntekijä, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Kirjoittajat työskentelevät Työelämälähtöinen kyvykkyyksien johtaminen ja kehittäminen – hankkeessa. 

Artikkelikuva: Pixabay