Kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta Karelia-ammattikorkeakoulun kirjastossa

Tässä artikkelissa kuvaan tämänhetkisiä Karelia-ammattikorkeakoulun kirjaston kestävän kehityksen ja vastuullisuuden asioita. Lisäksi pohdin lyhyesti lähitulevaisuuden mahdollisia skenaarioita siitä, mitä kirjasto voisi omassa toiminnassaan tehdä enemmän liittyen aiheeseen.

Kirjasto mukana vastuullisuuden ja kestävän kehityksen toiminnoissa

Karelia-ammattikorkeakoulun vastuullisuusvalinnoissa (Karelian kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma) korostuvat muun muassa tasapainoinen ja vakaa talous, hyvän hallinnon periaatteet, laadukas ja resurssiviisas toiminta sekä turvallinen, vastuullinen ja yhdenvertainen yhteisö ja jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen kannustaminen.

Ammattikorkeakoulukirjastojen konsortion (AMKIT-konsortio) Kestävän kehityksen työryhmän jäsenten kirjoittamassa Kestävä kehitys AMK-kirjastoissa: työkirjasta tekoihin -artikkelissa kuvataan ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teemoja. Kolmen pääteeman (Vastuullinen ja kestävä toiminta, Kestävän kehityksen asiakasviestintä ja vaikuttaminen, Hyvinvoiva ja yhteisöllinen kirjasto) kautta amk-kirjastot pyrkivät löytämään yhteisiä asioita, joita kehittää eteenpäin oman organisaationsa alla.

Seuraavaksi kerron, miten Karelian kirjasto on mukana kestävän kehityksen ja vastuullisuuden toiminnoissa omalta osaltaan yllä mainittujen valintojen ja teemojen tiimoilta.

Kestävä niin kuin kirjasto

Kirjasto ei välttämättä aina muista kertoa sitä, kuinka paljon sen toiminnassa on mukana kestävän kehityksen ja vastuullisuuden asioita. Jo painettujen kirjojen lainaustoiminta on itsessään kestävän kehityksen mukaista, sillä kirjaston kirjojen käyttö perustuu yhteiskäyttöajatukseen: kirjan on tarkoitus oman elinkaarensa aikana olla mahdollisimman monen lukijan käytettävissä. Tämä toki koskee muitakin aineistoja kuin painettuja kirjoja: e-kirjapalveluissa voi olla kirjojen varausmahdollisuus, joten nekin kiertävät lukijalta toiselle lisenssiaikanaan.

Kirjasto on myös matalan kynnyksen palvelu, joka on mukana yhteisöllisyyden luomisessa. Tarjoamalla tiloja opiskeluun niin avoimessa kirjastotilassa kuin hiljaisen työskentelyn tilassa, kirjasto on turvallinen paikka olla yksin tai yhdessä toisten seurassa. Lisäksi Karelian kirjasto on suomalaisen tavan mukaisesti kaikille avoin kirjasto. Kirjastoasiakkaanamme voi siis olla opiskelijoidemme ja henkilökuntamme lisäksi ulkopuolisia asiakkaita, esimerkiksi muiden oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoita. Myös tilojamme voi tulla käyttämään kuka vain, kirjastossa käyvän ei siis välttämättä tarvitse olla Kareliassa opiskeleva tai työskentelevä henkilö.

Aineistojen ja tilojen käyttöä rajaavia tekijöitä on toki olemassa. E-aineistojen lisenssit rajaavat aineistojen käyttöä esimerkiksi niin, että aineistot saattavat olla pelkästään käytettävissä Karelian verkkotunnuksella. Silloin aineisto ei ole korkeakoulumme ulkopuolisten asiakkaiden käytössä edes kirjaston tiloissa. Kirjastotilojen käyttö (ja samalla omatoimikirjasto käyttö) ei ole rajoittamatonta: kampuksen, jolla kirjasto sijaitsee, aukioloajat ovat lyhyemmät kuin omatoimikirjaston aukioloajat kampusturvallisuuden vuoksi.

Näkyykö kirja, avautuvatko e-aineistot – hankinnoista kokoelmatyöhön

Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto on mukana Joensuun kaupungin hankintayhteistyössä, ja kilpailutuksen voittaja on painetun kirjallisuuden hankintojen pääasiallinen toimittaja. Joidenkin e-aineistojen osalta kirjastomme on mukana kansallisessa FinELib-konsortioyhteistyössä, jossa Kansalliskirjaston vetämä konsortio neuvottelee kulloistenkin tietokantojen ja niiden hankinnasta kiinnostuneiden korkeakoulukirjastojen välisestä sopimuksesta ja hankintahinnasta. Osa e-aineistoista hankitaan kirjastomme tekemillä suorilla hankintasopimuksilla kustantajan tai muun toimittajan kanssa.

E-aineistojen hankinnoissa tärkeimmät aineistojen valinta-arvot kohdistuvat e-aineiston sisältöön, soveltuvuuteen, käyttöehtoihin ja hintaan. Emme myöskään automaattisesti uusi e-kirjojen lisenssejä, jos aiemmin hankittua e-kirjaa ei ole käytetty kuin hieman. E-kirjakokoelmamme päivittyykin tarpeen ja käytön mukaan ja seuraamme lainaus- ja varaustilannetta säännöllisesti, viimeistään lisenssin uusimisen yhteydessä.

Painetun kirjan kohdalla kirjan elinkaari huomioidaan hankinnasta poistoon saakka. Kirjastomme tarkoituksena on tarjota ajantasaista ammatillista ja tieteellistä tietoa opintojen, opetuksen ja tutkimuksen tueksi, mikä tarkoittaa aineistojen hankinnan lisäksi vanhentuneen aineiston läpikäyntiä ja poistojen tekemistä kokoelmista. Hankimme kokoelmiimme kirjoja, joilla ajattelemme olevan käyttöä korkeakoulumme tarjoamien opintojen suorittamiseksi ja niiden tueksi.

Joensuun alueella toimivana kirjastona olemme hyvin iloisia siitä, että lyhyehkön välimatkan sisällä opiskelijoitamme ja henkilökuntaamme palvelevat myös Vaarakirjastot ja Itä-Suomen yliopiston kirjasto omilla kokoelmillaan. Tämä tuo myös aineistohankintaan ajatusta, ettei kaikkea tarvitse hankkia meidän kirjastoomme. Jos kyseessä on aineisto, jota meidän suurin asiakasryhmämme (opiskelijat) ei aktiivisesti tarvitse, voimme ohjata tietoa etsiviä käyttämään myös muiden alueella toimivien kirjastojen kokoelmia.

Kun painetut aineistot (kirja tai lehti) ovat elinkaarensa lopussa, joko vanhentuneena tai vaikkapa huonokuntoisena, poistamme niitä kokoelmistamme. Poistettujen aineistojen kohdalla tarkistamme ensin sen, onko aineisto jo Varastokirjaston kokoelmissa. Jos aineistoa ei siellä ole, voimme lähettää ne Varastokirjastoon, josta ne ovat kansallisesti tilattavissa kaukolainauksen kautta. Poistettuja hyväkuntoisia kirjoja tarjoamme myös asiakkaiden käyttöön aika ajoin. Poistettuja kirjoja ja lehtiä laitamme lisäksi paperinkeräykseen, mistä kirjan sisäsivut ja lehdet jatkavat elämäänsä kiertotaloudessa muun muassa kierrätyspaperin muodossa. Kirjojen kannet ovat yleensä sekajätettä, ja menevät sitä kautta energiaksi.

Kaikkein kalleinta ja turhinta on se, ettei hankittuja aineistoja käytetä. Tämän vuoksi kirjasto markkinoi hankkimiaan tietokantoja ja aineistoja monin eri tavoin, aloittaville opiskelijoille pidettävistä kirjastoinfoista lähtien. Teemme myös täsmävinkkausta eri alojen aineistoista, jolloin voimme markkinoida niitä vaikkapa opinnäytetyöohjaajien ja kirjastojen välisissä keskusteluissa tai tiedottamalla Karelia-amk:n intranetissä.

Kirjastomme oli myös mukana alkusyksyllä lukuvuoden 2023-2024 avauksessa tarjoten Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän esittelypisteelle kestävän kehityksen painettuja kirjoja näytille. Syksyllä 2023 pidimme Karelian henkilökunnalle tietoiskun hankkimistamme e-kirjapalveluista, joissa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden aiheista löytyy luettavaa eri tarpeisiin suomeksi ja englanniksi. Toiveissa onkin se, että yhä useammat opettajamme ja opiskelijamme löytävät aiheeseensa sopivia kestävän kehityksen ja vastuullisuuden aineistoja, sekä hankkimistamme aineistoista että avoimista aineistoista luentojen ja oppimateriaalien suunnittelun pohjaksi ja opintojen suorittamiseksi.

Eteenpäin ja näkyville kirjaston kestävyys- ja vastuullisuusasioiden kanssa

Tulevaisuudessa Karelian kirjaston tulee nostaa myös omiin toimintasuunnitelmiinsa ja vuosikertomuksiinsa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teemoja näkyville, esimerkiksi Karelian vastuullisuusvalintoja omaan toimintaansa peilaten. Kirjasto tulee myös olemaan mukana AMKIT-konsortion Kestävän kehityksen työryhmän toiminnassa, ja sitä kautta saamme yhteistyössä muiden amk-kirjastojen kanssa lisää ideoita kestävän kehityksen ja vastuullisuuden toimintojen esilletuomiseen ja markkinointiin kirjastonäkökulmasta. Tästä hyvänä esimerkkinä on ensi keväänä kirjaston ilmoitustaululle tuleva osio, jossa tuomme kirjastoon liittyviä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden asioita esille. Myös teemaan liittyvät kirja- ja aineistonäyttelyt sekä -tietoiskut tulevat jatkumaan tulevaisuudessakin.


Kirjoittaja:

Leena Väyrynen, tietoasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kirjoittaja on Karelia-ammattikorkeakoulun Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän jäsen

Artikkelikuva: jannoon028 / Freepik