Miksi korkeakoulut tarvitsevat osakeyhtiön Digivision palvelutuotantoon?

On aika opetella muistamaan uusi nimi: HigherEd Hub Finland Oy. Tämän konstikkaan nimen taustalla on korkeakoulujen yhteinen sidosyksikköyhtiö, jolla selkeytetään Digivisio2030 -hankkeen tiettyjä toimintoja ja tehtävänjakoja. Kuten Karelian hallitus on jo elokuun kokouksessaan päättänyt liittyä mukaan kuten kaikki muutkin korkeakoulut. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tulen allekirjoittamaan varsinaisen liittymissopimuksen vielä tämän vuoden puolella.

Digivision 2030 -hankkeen edetessä on syntynyt tietoturvaan, tietosuojaan sekä palvelutuotannon ohjaamiseen ja yhteisen omaisuuden hallintaan liittyviä uusia tehtäviä ja vastuita, joiden hoitamisesta ei ole sovittu etukäteen. Tarvitaan vastuullinen oikeushenkilö, joka hoitaa yhteiset tehtävät ja vastuut, korkeakoulujen yhdessä linjaamalla tavalla.

Siksi korkeakoulut ovat päättäneet perustaa ja liittyä in-house yhtiöön. Yhtiön tehtävänä on toimia hankekonsortion rinnalla korkeakoulujen palveluyhtiönä, joka operoi hankkeessa kehitettäviä palveluja tehokkaasti ja turvallisesti, hoitaa palvelutuotannon yhteisiä tehtäviä korkeakoulujen puolesta ammattimaisesti, hallitsee korkeakoulujen yhteistä omaisuutta ja toimii yhteishankintayksikkönä. Yhtiö tarjoaa palvelun operoinnin näkökulmasta kriittiset resurssit ja huolehtii, että palvelu skaalautuu oikea-aikaisesti ja tehokkaasti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti. Yhtiö operoi myös Opin.fi -palvelua, joka on Digivisio 2030-hankkeen keskeinen tuotos. Korkeakoulut voivat tarjota sille operoitavaksi myös muita palveluja.

On hyvä huomata, että korkeakoulut päättävät jatkossakin Digivisio-yhteistyönsä linjauksista ja yhteisten palvelujen kehittämisestä osana konsortion toimintaa, ei yhtiössä. Palvelujen kehitys on tarkoitus tehdä jatkossakin hankerahoitusta hyödyntäen, osana hankekonsortion toimintaa, yhteiskunnan eri rahoitusinstrumentteja hyödyntäen. Osakeyhtiö on siis korkeakoulujen yhteinen ratkaisu palvelutuotannon haasteisiin, ei hankkeen kilpailija tai korvaaja.  Pidetään siis mielessä HigherEd Hub Finland Oy.

Kirjoittaja: Petri Raivo, rehtori Karelia Ammattikorkeakoulu