Leveyspiireillämme riittää pimeyttä talviaikaan, mutta onko aito pimeys meille jatkuvan valon keskellä eläville enää tuttua? Maailmanlaajuisesti valosaasteen arvioidaan lisääntyvän noin kymmenen prosentin vuosivauhtia (Suominen 2023), joten pimeys ei enää pitkään ole ehtymätön luonnonvara. Tähdet ja revontulet kiehtovat ihmismieltä niin paljon, että niiden vuoksi ollaan valmiita matkustamaan, mutta taivaan ihmeiden ihailu ei onnistu yötaivaalle heijastuvan keinovalon kelmeän hehkun alla.
DARK SKY -elokuvatapahtuma keskiviikkona 24.1. klo 15-17 Elokuvateatterikeskus Tapiossa valottaa pimeyden suojelun merkitystä, valosaasteen vaikutuksia ja myös valaisemattoman taivaan mahdollisuuksia Pohjois-Karjalan lumovoimatekijänä. Tapahtumassa pimeyden eri sävyihin paneudutaan aluksi tutkija ja yrittäjä Olli Reijosen (Syrjävaara Goodnight Oy) johdolla, jonka jälkeen näkökumia syvennetään kansainvälisten dokumenttielokuvien kautta. Maksuttoman tapahtuman järjestävät Karelia-ammattikorkeakoulun GLOW2.0-hanke ja Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys ry.
Karelia-amk:n koordinoiman GLOW2.0 ‑hankkeen tehtävänä on kannustaa ja auttaa pohjoisen periferian yrityksiä ja julkisia organisaatioita hyödyntämään paremmin vuoden pimeimmän ajan hohtoa matkailussa. Kansainvälisessä yhteishankkeessa pimeyden ilosanomaa levitetään Pohjois-Karjalan lisäksi Lapissa, Pohjois-Norjassa, Islannissa ja Irlannissa. Hanketta rahoittaa Interreg Northern Periphery and Arctic ‑rahoitusohjelma.
DARK SKY -tapahtuma on maksuton, mutta rajallisen tuolimäärän vuoksi kannattaa ilmoittautua mukaan.
Tapahtuman ohjelma ja aikataulu
Lisätietoa GLOW2.0-hankkeen toiminnasta: https://glow.karelia.fi/