”Näytön paikka – Näkyykö näyttö käytännössä? -koulutusiltapäiväkokonaisuuden toinen osa 23.1.2024 

Pohjois-Karjalan Sairaanhoitajat, Siun sote ja Karelia-ammattikorkeakoulu jatkoivat yhteistä koulutusiltapäivien sarjaa näyttöön perustuvan toiminnan teemalla tammikuussa. Ensimmäinen Näytön paikka – näkyykö näyttö käytännössä? -koulutusiltapäivä järjestettiin yhteistyössä lokakuussa 2023. Toisessa koulutusiltapäivässä oli neljä asiantuntijaa kertomassa näyttöön perustuvan hoitotyön näkymisestä käytännössä.   

Hoitotyön vetovoimaa ja hyvinvointistrategia Siun sotelaisittain 

Siun soten hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen avasi koulutusiltapäivän tärkeällä aiheella, kun hän käsitteli esityksessään hoitotyön vetovoimatekijöitä. Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisissa tavoitteissa on kirjattuna, että sote-henkilöstön riittävyyteen, saatavuuteen ja pysyvyyteen luodaan edellytykset (STM 2022). Sama tavoite on nähtävissä Siun soten Hyvinvointistrategiassa 2023-2026.  

Leivonen esitteli vetovoimatekijöitä magneettisairaalamalliin liitettyjen osatekijöiden ja vetovoimatekijöiden kautta. Magneettisairaala on organisaatio, jolle on hakuprosessin myötä myönnetty tunnustus hoitotyön erinomaisuudesta. Tunnustuksen myöntää ANCC eli The American Nurses Credentialing Center. Vetovoimatekijöitä ovat esimerkiksi hoitotyön johtamisen laatu, hoitotyön ammatilliset mallit, hoidon laatu, hoitotyön autonomia ja hoitotyön imago. (The American Nurses Credentialing Center 2024.) Vetovoimaisuuden parantaminen onkin yksi keskeinen päämäärä myös osastonhoitajien johtamistoiminnassa (Nurmeksela 2021). 

Hotus- hoitosuositukset ohjaavat käytännön hoitotyötä 

Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) vuonna 2020 julkaiseman Iäkkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta –hoitosuosituksen tavoitteena on kehittää yhtenäisiä toimintatapoja tukemaan iäkkäiden kotiutumista sekä vähentämään ennakoimattomia uusintakäyntejä (Hotus 2020). Liperin kuntoutussairaalan osastonhoitaja Anna Korhonen kertoi hoitosuosituksen mukaisesta toiminnasta yksikössään. Yksikössä huomioidaan hoitosuosituksen mukaisesti ikääntynyt ja tarvittaessa hänen läheisensä kotiutuksen suunnittelussa, joka käynnistyy heti yksikköön saapumisen jälkeen. Lisäksi kotiutuminen on moniammatillista yhteistyötä asiakkaan hoitoon osallistuvien toimijoiden kanssa ja lääkehoidon ohjaaminen on huomioitu. Iäkkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta –hoitosuositus on tuonut käytäntöön selkeät toimintatavat ja toisaalta se on auttanut tunnistamaan yksikön kehittämiskohteita. 

Palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevan potilaan läheisten kohtaaminen ja tukeminen – hoitosuositus on julkaistu vuonna 2023. Sen tavoitteena on yhtenäistää sosiaali- ja terveydenhuollon käytäntöjä ja ohjausta palliatiivisessa hoidossa tai saattohoidossa olevan potilaan läheisten tukemisessa (Hotus 2023). Minna Peake, Siun soten asiantuntijahoitaja YAMK (palliatiivinen hoitotyö), piti esityksen hoitosuosituksen käytännön toteutuksesta Siun soten palliatiivisessa keskuksessa. Peaken esityksessä tuli selkeästi esille, että läheiset tulee nähdä voimavarana hoidossa ja potilaan tukemisessa. Lisäksi painotettiin potilaan itsemääräämisoikeuden kunnioittamista, vaikka potilaan läheisten näkemys hoidosta olisi erilainen.  

Kolmantena koulutusiltapäivän esiintyjänä oli sairaanhoitaja /kriisityöntekijä Alisa Laakkonen, joka työskentelee Siun soten sosiaali- ja kriisipäivystyksessä.  Hän esitteli Hotuksen 2018 hoitosuositusta, joka käsittelee äkillisesti kuolleen henkilön läheisten tukemista. Hoitosuosituksen tavoitteena on tiedon lisääminen äkillisesti kuolleen henkilön läheisten selviytymistä edistävästä tuesta sekä yhtenäistää käytänteitä läheisten tukemiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa ja laajemmin koko yhteiskunnallisessa tasolla. Laakkonen kuvasi esityksessään äkillisesti kuolleen henkilön läheisten selviytymistä edistäviä ja hyväksi tunnistettuja tukikeinoja. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on kohtaaminen, joka on yksilöllistä, aitoa, kunnioittavaa ja myötätuntoa osoittavaa. On olennaista huomioida ja ennakoida myös kulttuurisia tekijöitä. Laakkonen korosti psykososiaalisen tuen merkitystä läheisten tukemisessa.   

Katetrien käsittelyopas opinnäytetyönä

Koulutusiltapäivä huipentui Karelia-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelija Jenna Saarisen esitykseen, jossa hän kertoi toiminnallisesta opinnäytetyöstään “PICC- ja Midline-katetrit: e-opas sairaanhoitajaopiskelijoille katetrien käsittelystä ja hoidosta“. Saarinen esitteli asiantuntevasti PICC- ja Midline-katetrien käyttöperiaatteita ja hoidossa käytettäviä tarvikkeita. Saarinen herätti esityksellään yleisön mielenkiinnon e-opasta kohtaan ja hän sai valtavasti positiivista palautetta opinnäytetyöstään ja tuotoksestaan. Saarisen esitys ja e-opas olivat visuaalisesti laadukkaita ja erittäin taitavasti tehtyjä. 

Opiskelija pitää esitystä luentosalissa, taustalla valkokangas jossa kuvia katetrin käytöstä
Karelian sairaanhoitajaopiskelija Jenna Saarinen esittelemässä opinnäytetyötään. (Kuva: Henna Kakkonen) 

Näytön paikka- koulutusiltapäivä kokoaa hoitotyön ammattilaisia yhteen

Näytön paikka-koulutusiltapäiväsarja huipentuu huhtikuussa, jolloin käsittelyssä on ajankohtaiset hoitosuositukset. Osallistujamäärä on kasvussa, ja opiskelijoita toivottaisiin paikalle lisää. Näytön paikka -koulutusiltapäivä on hieno tilaisuus lisätä omaa osaamista sekä verkostoitua alan ammattilaisten kanssa.  

Näytön paikka -koulutusiltapäivät jatkuvat 25.4.2024. Mukaan voi ilmoittautua kaikki aiheista kiinnostuneet.  


Kirjoittajat: 

Henna Kakkonen, opettaja, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Terhi Hagman, lehtori, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus, Karelia-ammattikorkeakoulu 


Lähteet: 

The American Nurses Credentialing Center. 2024. Magnet Model – Creating a Magnet Culture. https://www.nursingworld.org/organizational-programs/magnet/magnet-model/ 26.1.2024. 

Hotus. 2018. Äkillisesti kuolleen henkilön läheisten tukeminen. Hoitosuositus. Hoitotyön tutkimussäätiö. https://hotus.fi/hoitosuositus/akillisesti-kuolleen-henkilon-laheisten-tukeminen/ 

Hotus. 2020. Iäkkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta. Hoitosuositus. Hoitotyön tutkimussäätiö. https://hotus.fi/hoitosuositus/iakkaan-turvallinen-kotiutuminen-sairaalasta/

Hotus. 2023. Palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevan potilaan läheisten kohtaaminen ja tukeminen. Hoitosuositus. Hoitotyön tutkimussäätiö. https://hotus.fi/hoitosuositus/palliatiivisessa-hoidossa-ja-saattohoidossa-olevan-potilaan-laheisten-kohtaaminen-ja-tukeminen/  

Nurmeksela, A. 2021. Osastonhoitajan johtamistoiminta ja sen yhteys hoitotyön tuloksiin erikoissairaanhoidossa. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-61-4263-0  

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen Hyvinvointialuestrategia 2023-2026. PowerPoint-esitys (siunsote.fi) 26.1.2024.  

STM. 2022. Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet vuosille 2023–2026. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2022:18. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5427-4  

Artikkelikuva: rawpixel.com / Freepik