Educa on opetusalan valtakunnallinen suurtapahtuma Helsingissä, joka tarjoaa kävijöille opetus- ja kasvatusalan uusimpia tuulia. Vuoden 2024 Educa järjestettiin 26.-27.1 Helsingissä. OAJ:n tarjoama taloudellinen tuki mahdollisti opettajien lähtemisen messuille. Tässä artikkelissa kuvataan Karelian opettajien kokemuksia Educa-messuista ja sen annista korkeakouluopettajan työn näkökulmasta.
Yleisesti ottaen Educa-messut mielletään usein varhaiskasvatuksen ja perusasteen opettajien tapahtumaksi. Messut sisältävät luentoja sekä messualueen, jossa oli useita näytteilleasettajia. Kaksi messupäivää osoittivat, että messuilla on annettavaa myös korkeakouluihin. Ohjelmalavoilla oli kuultavaa esimerkiksi opettajuudesta, ja nämä ohjelmanumerot sopivat yleisesti kaikille opettajille koulutusasteesta riippumatta. Perjantain ohjelmien teemana oli korkeakoulutus. Messuilla esiteltiin myös uusia ajankohtaisia hankkeita, joiden tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää myös korkeakouluopetuksessa.
Lasten nuorten hyvinvointi esillä Educassa
Educassa meitä kiinnosti erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin, terveyteen ja toimintakykyyn liittyvät teemat, sillä erityisesti sote-aloilla varhaiskasvatus- ja peruskouluikäiset ovat yksi tärkeä asiakasryhmä. Messuilla oli paljon tarjottavaa juuri tästä näkökulmasta. Keskustelujen lomassa huomattiin, että sote-alan koulutuksissa käydään läpi samoja teemoja lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Myös opetuksessa käytettävät materiaalit ovat osin yhteneväisiä, mutta niitä hyödynnetään ja tarkastellaan hieman eri näkökulmista. Tämä herätti pohtimaan mahdollisuuksia opetuksen yhdistämiselle ja tiiviimmälle yhteistyölle koulutusalojen välillä.
Korkeakoulujen arki on usein työn täyteistä ja yhteistyötä tehdään tavallisesti oman koulutusalan sisällä. Opetuksen ja uusien oppimateriaalien suunnittelussa ei aina ehditä hyödyntää toisten osaamista, vaan esimerkiksi materiaaleja etsitään itse jokainen omalla tahollaan tietämättä, että joku toinenkin käyttää ja hyödyntää samoja materiaaleja omassa opetuksessaan eri koulutusalalla. Eri alojen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen toisi mahdollisuuksia hyödyntää monialaista yhteistyötä opintojaksoissa, joissa käsitellään samoja teemoja eri koulutusaloilla. Messumatka mahdollisti yhteisen ajan ja paikan keskustella sekä ideoida mahdollista yhteistyötä. Aika yhteiselle ideoinnille ja tiedon jakamiselle olisi tärkeä mahdollistaa myös työarjessa.
Yhteinen ideointi ja materiaalien jakaminen voisivat monipuolistaa opiskelijoille tarjottavaa opetusta. Tämä voisi syventää opiskelijoiden ymmärrystä opiskeltavista teemoista. Näin samaa materiaalia voisi hyödyntää suoraan eri alojen opetuksessa.
Verkostoituminen eri toimijoiden kanssa
Messualueella oli näytteilleasettajia yhdistysten lisäksi pienistä yrityksistä isoihin korkeakouluihin. Oli ilahduttava nähdä, että messuilla oli esillä Pohjois-Karjalan alueen koulutuksia Suomen muiden koulutusta tarjoavien tahojen lisäksi. Keskustelut näytteilleasettajien kanssa mahdollistivat jokaiselle oman osaamisen kehittämistä, omasta näkökulmastaan. Huomasimme osaavamme soveltaa saatua tietoa omiin työtehtäviimme.
Osallistuminen messuille mahdollisti verkostoitumista myös sote-alalla toimivien yhdistysten kanssa. Keskusteluiden pohjalta loimme kontakteja, joilla voidaan lisätä opiskelijoiden osaamista. Useat toimijat tuottavat maksutonta materiaalia, joita voidaan hyödyntää opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Lisäksi yhdistystoimijat kertoivat tulevansa mielellään jakamaan osaamistaan opiskelijoiden kanssa.
Kahden päivän Educa-vierailun perusteella suosittelemme messuille osallistumista korkeakoulujen opettajille. Messut antoivat eväitä paitsi työelämään, niin ne tarjosivat myös virkistäytymistä kollegojen kesken.
Kirjoittajat:
Maiju Issakainen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Tiina Maaranen, opettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Hilppa Mustonen, opettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kansikuva: Messukeskus