NPA-rahoitusta teknologian hyödyntämiseen sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa

Lapin AMK, Karelia AMK ja Atlantic Technological University Irlannista ovat yhdistäneet voimansa selvittääkseen teknologian tehokkaamman hyödyntämisen mahdollisuuksia terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten koulutuksessa.

Digital and Technological Social and Healthcare Education in Remote areas – Challenges and Opportunities (RemoTED) -valmisteluhanke on saanut rahoituksen Interreg Northern Periphery and Arctic -ohjelmasta.

RemoTED-hankkeessa pyritään luomaan uutta näkemystä siitä, miten teknologia ja digitaaliset ratkaisut voivat parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon koulutusta. Hankkeessa kerätään tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon sidosryhmien tarpeista ja teknologiayritysten näkemyksistä sekä tunnistetaan opetusstrategiat, digitaaliset- ja teknologiset ratkaisut, joissa on eniten potentiaalia.

Kuvaa tulevaisuuden mahdollisuuksista luodaan kyselyillä, puhelin- ja verkkohaastatteluilla, työpajoilla sekä tapaamisilla niin Lapissa, Pohjois-Karjalassa kuin Irlannissa. Kerättyä tietoa ja ymmärrystä käytetään hyväksi, kun aletaan valmistella varsinaista hanketta aiheen ympärille.

Lapin AMKin Tulevaisuuden terveyspalvelut -osaamisryhmän osaamispäällikkö Hannele Kauppila iloitsee rahoituksen järjestymisestä kansainvälisesti tärkeän asian kehittämiseen.

– Meillä on halu olla hyvinvointialan digitaalisten ratkaisujen kansainvälinen osaaja. Kansallisella tasolla hoitotyön etäpalvelut ja liikkuvat palvelut ovat myös meidän toimintamme keskiössä, hän kertoo.

Panostaminen digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen pitkien etäisyyksien alueilla on yksi sote-osaamisen edistämisen tehokas strategia. Erityisesti maaseudulla ja syrjäseuduilla tarvitaan kustannustehokkaampia, teknologiapohjaisia mahdollisuuksia. Hankkeessa tehdään esiselvitystä teknologian hyödyntämisen tarpeista ja mahdollisuuksista, haetaan lisäkumppaneita ja valmistellaan varsinaista hankehakemusta.

Karelia-ammattikorkeakoulussa koulutuspäällikkönä työskentelevän Tuomas Lappalaisen mukaan RemoTED-hanke tukee hyvällä tavalla Karelian strategista valintaa otsikolla ‘Kestävää hyvinvointia’.

– Tavoitteenamme on tukea uusien teknologisten ratkaisujen käyttöönottoa sote-palveluissa ja uudistaa sote-alan osaamista pitkien välimatkojen maakunnassa. Hankkeessa tarkastellaan digitalisaation hyödyntämisen mahdollisuuksia niin sotepalveluiden kuin koulutuksen näkökulmasta kansainvälisessä yhteistyössä. Tämä hanke onkin hyvä tilaisuus löytää uusia näkökulmia näihin teemoihin, näkee Tuomas Lappalainen.

Hanketieto:

Digital and Technological Social and Healthcare Education in Remote areas – Challenges and Opportunities (RemoTED) on Interreg Northern Periphery and Arctic -ohjelman ja Lapin liiton rahoittama hanke, joka on käynnissä 1.12.2023 – 30.11.2024. Sen toteuttavat Lapin ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Atlantic Technological University Irlannista. Hankkeen kokonaisbudjetti on 99846,77 euroa, josta NPA-rahoitusta on 64900,39 euroa.

Lisätietoja: projektipäällikkö Jaana Kurki, puh. 050 342 2889.