Keltaisia krookuksia

Siun sotessa kehitetään kuntouttavaa työtoimintaa – tavoitteena yhtenäisemmät palvelut koko maakuntaan

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa kehitetään kuntouttavan työtoiminnan palveluja. Siun sote ja Karelia-ammattikorkeakoulu käynnistivät tammikuussa 2024 nelivuotisen Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen, jossa tavoitteena on luoda uudenlainen, asiakkaiden ja alueen työelämän tarpeisiin vastaava tapa toteuttaa kuntouttavaa työtoimintaa Pohjois-Karjalan alueella.

Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Vuoden alussa käynnistyneen hankkeen tavoitteena on yhtenäistää kuntouttavan työtoiminnan palveluja niin, että toimintatavat ovat yhtenevät ja palvelu tasalaatuisempaa kaikkialla Pohjois-Karjalassa.

  • Hankkeessa pyrimme kehittämään uudenlaisia toimintatapoja, yhtenäistämään palvelun sisältöjä ja tarkastelemaan, millaista palvelua kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa. Osallistamme myös kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat mukaan kehittämistyöhön, projektipäällikkö Tiia Rautiainen kertoo.

Hanke käynnistyy kuntouttavan työtoiminnan nykytilan kartoituksella, jolla arvioidaan palvelujen toteutumisen tämänhetkistä tilaa Pohjois-Karjalassa. Toimintaa yhtenäistetään ja kehitetään laajentamalla alueilla jo olevia toimivia käytänteitä ja pilotoimalla uusia toimintatapoja. Pilotointien avulla pyritään löytämään sujuvimmat tavat kuntouttavaan työtoiminnan järjestämiseen eri puolilla maakuntaa.

Yksi jo tunnistettu kehittämistarve on kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden digitaitojen vahvistaminen. Hankkeessa laaditaan digitaalinen osaamismerkistö, mikä tuo näkyväksi asiakkaiden digiosaamista sekä heille itselleen että työntekijöille. Asiakkaiden digiosaamisen vahvistuminen lisää työllistymisen edellytyksiä sekä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa.

  • Riittävät digitaidot sujuvoittavat asioiden hoitamista, kun yhä useampia palveluja tarjotaan sähköisinä. Digitaitojen tarkastelu osana kansalais- ja työelämätaitoja, taitojen perustason määrittely ja keinojen löytäminen perustason saavuttamiseksi ovat keskeinen osa kehittämistyötä, Rautiainen täydentää. 

Hankkeen keskeiset teemat, kuten työttömien digiosaamisen kehittäminen, digitaalisuuden hyödyntäminen kuntouttavassa työtoiminnassa, palvelujen uudenlaiset toteutusmuodot sekä asiakkaan osallisuutta vahvistavat menetelmät edellyttävät moniammatillista yhteistyötä. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa työelämän ja oppilaitoksen yhteistyötä ja edesauttaa opiskelijoiden kiinnittymistä työelämään.

  • Asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn vahvistaminen edellyttää moniammatillista lähestymistapaa, jota lisätään opiskelijoiden moniammatillisella toiminnalla. Hankkeen toimintaan osallistuvat kaikki Karelian sote-alan koulutukset, geronomikoulutusta lukuun ottamatta, kertoo Karelia-amk:n projektipäällikkö, lehtori Katja Sorjonen.

Hanketta osarahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus.

Kuntouttava työtoiminta luo edellytyksiä työllistymiselle


Kuntouttava työtoiminta on työllistymistä edistävä sosiaalipalvelu, jonka tavoitteena on vahvistaa asiakkaan elämänhallintaa, ehkäistä syrjäytymistä ja luoda edellytyksiä työllistymiselle. Toiminta on tarkoitettu pitkäaikaistyöttömille tai oppivelvollisuusikäisille henkilöille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi kykene osallistumaan työhön tai julkisiin työvoimapalveluihin.

Kuntouttavassa työtoiminnassa asiakas pääsee kokeilemaan erilaisia työtehtäviä ja kehittämään omaa osaamistaan. Lisäksi työtoiminta tarjoaa ohjatun ympäristön kehittää elämänhallintaa ja omaa hyvinvointia sekä antaa eväitä opiskeluun ja työllistymiseen.

Työtoimintapaikka voidaan järjestää asiakkaalle Siun soten työtoimintapajoilla, sopimalla työtoimintapaikasta ja tehtävien ohjauksesta hyvinvointialueen tai kuntien toimipaikoissa tai ostopalveluna hankintajärjestelmän palveluntuottajilta, kuten paikallisen järjestön toiminnassa. Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä noin 350 kuntouttavan työtoiminnan asiakasta yhtäaikaisesti palvelussa.