Avoin ammattikorkeakoulu on vakiinnuttanut paikkansa

Vuosi 2023 oli valtakunnallisesti avoimen ammattikorkeakoulun suosion huippuvuosi. Sekä opiskelijamäärä että suoritettujen opintojen määrä avoimessa ammattikorkeakoulussa kasvoivat edelliseen vuoteen verrattuna.

Miten Kareliassa meni vuonna 2023 tilastojen mukaan?

Karelia-ammattikorkeakoulussa avoimen ammattikorkeakoulun suosio säilyi edellisen vuoden tasolla. Yhteensä 3243 opiskelijaa opiskeli avoimen ammattikorkeakoulun opintoja vuonna 2023 ja heille kertyi 15 452 suoritettua opintopistettä.

Verkko-opinnot mahdollistavat opiskelun eri puolelta Suomea, ja yli puolet opiskelijoista asuikin muualla kuin Pohjois-Karjalassa. Opiskelijoista 77 % oli naisia. Opiskelijoiden ikäjakaumassa suurin ryhmä oli 40-49 vuotiaat. Eniten opintoja suoritettiin sosiaali- ja terveysalalla. Suosituin koulutus vuonna 2023 olikin Työkykykoordinaattorikoulutus, jonka suoritti 223 opiskelijaa.

Millaista palautetta avoimen amk:n opiskelijat antoivat vuonna 2023?

Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoilta kerätään yleistä opintoihin liittyvää palautetta kaksi kertaa vuodessa lukukausien päätyttyä. Kevätlukukauden opiskelijoille kysely lähtee elokuun lopussa ja vastaavasti syyslukukauden opiskelijat saavat kyselyn tammikuussa. Palautekyselyyn vastanneiden osuus kaikista opiskelijoista oli 5,5 % vuonna 2023. 

Vastaajista 85 % suosittelee opiskelua Karelia-ammattikorkeakoulussa. Kokonaisarvosanaksi annettiin 8, kun vastaajia pyydettiin antamaan arvio asteikolla 1-10.

Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat olivat tyytyväisiä erityisesti verkko-opintojen joustavuuteen, asiantunteviin opettajiin, opintojen hyödyllisyyteen ja oman osaamisen kehittymiseen sekä monipuoliseen opintotarjontaan.

Opintoja ja osaamisen kehittymistä hyödynnetään monin eri tavoin. Opinnot mahdollistavat siirtymisen vaativimpiin asiantuntijatehtäviin, oman työn kehittämisen ja uusien näkökulmien saamisen, uudelle urapolulle siirtymisen sekä tuovat hyviä lisäyksiä CV:ssä. Opinnot tukevat myös jatko-opintoihin tai yrittäjäksi siirtymistä. Hyötyä opinnoista on myös vapaa-ajalla tai toisten ammattilaisten kanssa verkostoitumisessa.

Eniten kehitettävää on vastausten perusteella tietojärjestelmiin kirjautumisessa ja verkko-opiskelun sujuvoittamisessa. Vastaajat toivoivat myös lisää tukea ja neuvontaa opintojen eri vaiheissa, yhteydenottoihin vastaamiseen ripeyttä ja huomiota opintoihin liittyvään tiedottamiseen.

Miten saatuun palautteeseen vastataan ja miten toimintoja kehitetään vuonna 2024?

Opiskelijoiden antama palaute on ensiarvoisen tärkeää. Kiitokset lämmittävät aina, ja erityisen ilahduttavaa palautteessa on opiskelijoiden osaamisen kehittyminen ja opinnoista saatu hyöty.

Kehityskohteita esille tuova palaute on tunnistettu myös Kareliassa. Sitä on myös huomioitu jo vuoden 2023 aikana. Esimerkiksi tammikuussa 2023 otettiin käyttöön uusi palvelu.  Opintovalintojen tueksi voi varata maksuttoman uraohjausajan ajanvarauskalenterissa. Uraohjaajien kanssa voi keskustella erilaisista opiskeluvaihtoehdoista, pohtia itselle tarkoituksenmukaisempia ratkaisuja tai vaikkapa ottaa puheeksi opinnoissa mietityttäviä asioita.

Saadussa palautteessa heijastunee kesän aikana tapahtunut verkko-oppimisympäristön vaihtuminen ja siihen liittyvät alkuvaikeudet erityisesti kirjautumiseen liittyen. Myös käyttäjätunnusten käyttöönotto ja monivaiheinen tunnistautuminen aiheuttaa hankaluuksia. Tietojärjestelmiin ja kirjautumiseen liittyviä ohjeita on uusittu yhteistyössä tietohallinnon kanssa.

Vuoden 2024 aikana kehittämistoimet kohdistuvat erityisesti verkko-opintojen kehittämiseen ja tuotteistamiseen kiinnittämällä huomiota eritysesti opettajille tarjottavaan tukeen sekä digipedagogiikan osaamisen varmistamiseen. Tavoitteena on entistä laadukkaampien ja monipuolisempien verkko-opintojen tarjoaminen. Opettajia on mukana jo käynnistyneissä kehittämisprojekteissa, joista syntyy uudenlaisia verkko-opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjontaan.


Kirjoittaja:

Mervi Lätti, erikoissuunnittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: jcomp on Freepik