EduKarelian avulla jokainen voi päivittää omaa osaamistaan

Karelia-ammattikorkeakoulu on avannut EduKarelia-verkkosivuston, jossa julkaistaan valikoima Karelian tuottamia opintosisältöjä. Verkkopalvelu löytyy osoitteesta edu.karelia.fi.  Opintosisällöt ovat helposti tutustuttavia mikro-opintoja, jotka ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Etenkin jatkuvan oppimisen näkökulmasta julkaistut mikro-opinnot sopivat kaikille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja oppia uutta. Sisältöjen näkökulmat voivat vaihdella yhdestä hyvin tarkasta näkökulmasta laajaan pintaraapaisuun. Myöhemmin verkkopalvelussa julkaistaan kaikille tarjolla olevia, monipuolisia, maksuttomia ja maksullisia opintosisältöjä, joista osa vaatii kirjautumisen.

EduKarelian Moodle-oppimisympäristössä julkaistaan avoimien verkkokurssien ja muiden mikro-opintojen lisäksi myös erilaisia täydennyskoulutuksia, jotka näkyvät vain niihin osallistuville oppijoille. EduKarelia on yksi Karelian vastaus jatkuvan oppimisen entistäkin korostuneempaan rooliin. Osaamisen kehittämisestä ovat kiinnostuneet työnantajat ja uran eri tilanteissa olevat työntekijät, työnhakijat ja opiskelijat. Oman osaamisen jatkuvan kehittämisen tarve tunnistetaan yhä useammin, ja moni kokeekin, että vuosia sitten hankittu koulutus kaipaa päivitystä, mutta tutkintoon johtava koulutus ei ole omaan tilanteeseen aina sopiva ratkaisu. Siksi EduKarelia tarjoaa paljon vapaasti käytettävissä olevaa sisältöä, kuten artikkeleita, videoita ja podcasteja. Asioista enemmän kiinnostuneille kerrotaan myös Karelia-ammattikorkeakoulun tarjoamista avoimen ammattikorkeakoulun koulutuksista ja tutkintokoulutuksista.

Yhteinen sävel tulevan opin.fi-palvelun kanssa

EduKareliaa on ollut luomassa lukuisia erilaisia toimijoita eripuolilta Kareliaa. Isossa kuvassa EduKarelia asettuu Digivisio2030-hankkeessa syntyvän Opin.fi-verkkopalvelun rinnalle. EduKarelia-sivuston luomisessa oli merkittävä rooli vuoden 2023 lopussa päättyneen Tulevaisuuden työ ESR-hankkeella, jossa haluttiin tarjota jatkuvan oppimisen palveluita paremmin saataville ihmisille asuinpaikasta riippumatta. Suurin osa sisällöistä on tuotettu osana erilaisia hankkeita, mikä mahdollistaa monipuolisen, maksuttoman valikoiman. Lanseerausvaiheen jälkeen sisältöjä tuotetaan lisää käynnissä olevissa hankkeissa.

EduKarelia on sivusto, jossa markkinoidaan ja suoritetaan mikro-opintoja. Valtakunnallinen korkeakoulujen yhteinen Digivisio2030-hanke kehittää parhaillaan Opin.fi-verkkopalvelua, joka tulee olemaan yhteinen verkkosivusto kaikille suomalaisille korkeakouluille. Palvelu julkaistaan alkuvuodesta 2025. Opin.fi-sivustolla julkaistu opintotarjonta ohjaa sisältöjen pariin korkeakoulujen omille verkkosivuille, ja Karelian tapauksessa nämä sisällöt löytyvät siis EduKareliasta. Korkeakoulut voivat itse päättää yhteisesti sovittujen julkaisuperiaatteiden puitteissa, mitä ne julkaisevat omissa järjestelmissään.

Oppijan näkökulmasta tarjolle tulee helppo tapaa päästä käsiksi laadukkaisiin oman osaamisen kehittämiseen liittyviin mikro-opintoihin ja muihin opintosisältöihin. Opin.fi-palvelun beta-vaihe julkaistaan suunnitelmien mukaisesti syksyllä 2024, ja tuolloin mukaan lähtee ensin vain osa 37 korkeakoulusta. Palveluun tarvitaan kuitenkin tarjontaa, jotta oppijat voidaan ottaa mukaan. Digivisio-hankkeessa arvioidaan, että ensimmäiset oppijat pääsevät kokeiluluontoisesti mukaan palveluun loka-marraskuussa 2024. Karelian julkaistut sisällöt ovat kuitenkin käytettävissä jo nyt osoitteessa edu.karelia.fi.

Opin.fi-sivustosta tulee eräänlainen korkeakoulujen jatkuvan oppimisen keskus, joka tarjoaa kaikille suomalaisille mahdollisuuden kehittää osaamistaan ja oppia uutta.

Mikro-opinnot avoimen ammattikorkeakoulun opintojen rinnalle

EduKareliassa julkaistut mikro-opinnot eivät korvaa avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, vaan ne ovat monesti ennemminkin maistiainen siitä, mitä opintopisteytetyissä avoimen opinnoissa voisi olla luvassa. Joskus ne ovat tapa täydentää opintopisteytettyjä opintoja tai aiempia tutkintoja ajankohtaisilla tiedoilla.

Vaikka EduKarelia suositteleekin Karelian avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, on monesti jo EduKarelian mikro-opinnot tervetullut palanen kiireisen ihmisen osaamisen lisäämisessä.

Mikro-oppimisella on monia etuja. Mikro-oppimisen avulla voi opiskella ajasta ja paikasta riippumatta, jos sisällöt on tuotettu esimerkiksi mobiililaitteissa toimivina video- tai äänitallenteina tai teksti- ja kuva julkaisuina. Lyhyet oppimiskokonaisuudet sopivat kiireiseenkin arkeen kullekin sopivaksi pureskeltavissa olevina paloina. Mikro-opintojen sisällöt ovat usein helposti ymmärrettäviä ja käytännönläheisiä oppimateriaaleja. Ne voivat olla esimerkiksi videoita, podcasteja, artikkeleita tai infografiikoita.

Lyhyet oppimiskokonaisuudet antavat nopeita onnistumisen kokemuksia ja pitävät yllä motivaatiota, joten ne voivat olla monelle perinteisiä oppimismenetelmiä motivoivampia opiskelutapoja. Jos mikro-opintojen sisällössä ei käsitellä tarpeettoman useita asioita, voi opitut tiedot ja taidot soveltaa osaksi omaa toimintaa helposti.

Digivision Opin.fi-ssa ja EduKareliassa pyritään siihen, että oppija löytää helposti juuri ne aiheet, jotka kiinnostavat. Sen vuoksi Digivisioon osallistuvat korkeakoulut tavoittelevat monipuolista ja laadukasta tarjontaa, jossa näkyy eri korkeakoulujen asiantuntijuuksien erityisvahvuudet.

EduKarelian sisällöissä tuttu esitystapa

EduKarelian tavoitteena on lisätä Kareliassa tuotettujen mikro-opintojen löydettävyyttä ja hyödynnettävyyttä kokoamalla ja jalostamalla mikro-opinnoiksi soveltuvat sisällöt yhteen paikkaan. Useissa TKI-hankkeissa on luotu avoimia sisältöjä, jotka ovat olleet hajautetusti tarjolla eri paikoissa. Esimerkiksi ääni- ja videosisältöjä on voitu tarjota eri hankkeiden perustamilla tileillä Youtubessa, Vimeossa, Soundcloudissa ja Spotifyssä ja osa sisällöistä on jaettu Howspacessa, Moodlessa, OneDrivessa tai hankkeiden verkkosivuilla, joiden käyttäjälle helposti tunnistettavasta esitystavasta ei ole aina pystytty huolehtimaan ajan kuluessa. Sen vuoksi Kareliassa on valmisteltu yhteinen tuotanto- ja jakelumalli, joka otetaan käyttöön maaliskuussa 2024.

Kareliassa on tehty Informaalien ja non-formaalien opintojen määrittely, jotta Kareliassa olisi entistä parempi yhteinen ymmärrys siitä, mitä oppijoille halutaan tarjota. Valmistelu on sisältänyt mikro-opintojen tuotantomallin muotoilua ja kokeilua ja korkeakoulujen yhteisten laatukriteereiden sisällyttämistä tuotantoprosessiin. Se on edellyttänyt yhteistyötä Digivisio-hankkeen toimijoiden kanssa, ja Karelian sisällä keskusteluun on osallistunut aktiivisesti henkilöitä TKI-hankkeista, jatkuvan oppimisen palveluista ja pedagogisen ja teknologisen tuen tiimeistä.

Non-formaalien sisältöjen tuotannossa ja tukemisesta on syntynyt selkeästi etenevä toteutusmalli. Tässä on huomioitu ideointi, aiheen rajaus, sisältöjen luominen, toteuttaminen ja tuottaminen, laatukriteereihin peilaaminen, kuvailutietojen yhtenäisyys, julkaisu EduKareliassa ja sisällön tarjonta myöhemmin opin.fi-palvelussa. Suurin osa materiaaleista löytyy myös Avoimen oppimateriaalin kirjastosta aoe.fi-verkkopalvelusta, joten ne ovat vapaasti hyödynnettävissä oppimateriaalina.

Maaliskuussa 2024 lanseeratun sivuston kehitystyö jatkuu yhteistyössä Karelian TKI-asiantuntijan ja EduKarelia-työryhmän säännöllisissä keskusteluissa, joissa huomioidaan sivuston käytön analytiikka, Digivision Opin.fi-palvelun kehitysvaiheet ja tulevien aikojen mahdolliset hankkeissa syntyvät mikro-opintojen sisällöt.


Kirjoittajat:

Risto Salminen, opetusteknologia-asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Mervi Lätti, erikoissuunnitelija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Minna Rokkila, opetusteknologia-asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu