Kohti valtakunnallisen Opin.fi -digipalvelun käyttöönottoa

Kareliassa käynnistyi vuoden 2024 alussa Jatkuvan oppimisen tuotannon TASO-kehittämisprojekti. Kehittämisprojektin tavoitteena on luoda Karelialle tuotteistettu malli toteuttaa jatkuvan oppimisen tuotteita. Projektin kautta luodaan digisisältöjen tuottamismalli​ sekä varmistetaan digipedagoginen tuki sekä osaaminen. ​Ydinryhmän kehittämisprojektissa työryhmän muodostavat jatkuvan oppimisen päällikkö, erikoissuunnittelija, opetusteknologia-asiantuntijat, digitaalisen mediatuotannon osaaja, markkinointiasiantuntija sekä opettajaedustajat. Keskeisessä roolissa kehittämistyössä ovat opettajat, joiden opintojaksoja projektissa kehitetään.

TASO-kehittämisprojekti on valjastettu varmistamaan opintotarjonnan kokoaminen Digivisio-hankkeen kehittämälle valtakunnalliselle Opin.fi -palvelualustalle. Kehittämisprojektin kautta varmistetaan Opin.fi -palvelun käyttöönotto sekä laadukas opintotarjonta Karelian strategisten valintojen ja profiloitumisen mukaisesti. Jatkuvan oppimisen kehittämisryhmä seuraa, arvioi ja sparraa TASO-kehittämisprojektin työtä ja edistymistä.

Kehittämisprojektissa lähdettiin liikkeelle digipedagogiikan tuen mallin luomisesta. Kootaan, millaisia käytäntöjä meillä Kareliassa on, konkretisoidaan tuen mahdollisuudet ja muodot sekä selkiytetään roolit ja vastuut. Kehitämme myös Karelian verkko-opetuksen mallia ja yhtenäistä formaattia verkko-opetukseen. Luomme Karelian laatukriteerit, joissa noudatetaan kansallisia suosituksia sekä Digivisio-hankkeen laatukriteerejä. Opettajille tuomme työkaluja omien opintojen arvioimiseen ja kehittämistarpeiden tunnistamiseen.

Koulutusvastuittain olemme määritelleet opintojaksoja, joita lähdetään kehittämään Opin.fi -palveluun. Kehittämistuotannot käynnistyvät keväällä 2024 ja jatkuvat syksyllä. Myös vuoden 2025 aikana kehittämistuotantoja on käynnissä.  Kehittämistuotannoissa pohdimme myös opintojen markkinointia ja konseptointia. Huomioimme vahvasti asiakasnäkökulmaa ja pilotoimme opintojaksoja asiakkaiden kanssa.

Ensimmäisiä opintoja viedään Opin.fi -palveluun loppuvuodesta 2024. Opin.fi -palvelu tarjoaa Karelialle valtakunnallisen markkinointialustan jatkuvan oppimisen opintojen näkyvyydelle ja saavutettavuudelle.

Kirjoittaja:

Pälvi Malinen, jatkuvan oppimisen päällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: freepik