Sairaanhoitajaksi Suomeen ulkomaisella sairaanhoitajatutkinnolla

Syksyllä 2024 käynnistyy sairaanhoitajan laillistamisväylä EU-/ETA-maiden ulkopuolella tutkintonsa suorittaneille Suomessa asuville sairaanhoitajille. Laillistamisväylään haku tapahtuu keväällä 2024 aikana eri puolilla Suomea.   

Koulutukseen kuuluva osaamisen tunnustaminen, ohjaus ja koulutus ovat Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamia ja osallistujille maksuttomia. Osallistuja maksaa itse muut kustannukset, esimerkiksi Valviran lupamaksut, todistusten käännöstyön ja mahdollisesti Yleiset kielitutkinnot (YKI)-kielitestin. Metropolia AMK:n koordinoima hankekokonaisuus on käynnistynyt alkuvuodesta 2024 ja jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka. Hankkeen aikana laillistamisväylään on mahdollista hakea ja osallistua kaikissa Suomen 20 ammattikorkeakoulussa, jotka tarjoavat sairaanhoitajan tutkintokoulutusta. Tavoitteena on saavuttaa laillistamisväylän alueellinen kattavuus. 

Laillistamisväylään liittyvä täydennyskoulutus suunnitellaan yksilöllisesti aiemman osaamisen ja Valviran vaatimusten perusteella, kesto on noin 6–12 kk. Lähtötilanteessa kartoitetaan muun muassa kielitaitoa ja aikaisempaa työkokemusta. 
  
Yksilöllisesti suunniteltuun täydentävään koulutukseen kuuluu verkko-opintoja, erilaisia osaamisen näyttöjä sekä muuta omalla kampuksella toteutettavaa lähiopetusta. Harjoittelut pyritään järjestämään omalla hyvinvointialueella, mahdollisuuksien mukaisesti palkallisina.   

Kareliassa haku laillistamisväylään on avoinna 25.3. – 26.4.2024 ja koulutus alkaa elokuussa 2024. 

Ohjeet hakemiseen ja hakemuslomake: https://www.karelia.fi/sairaanhoitajan-laillistamisvayla/