SIMHE-palvelu tukee korkeakoulutettuja ja korkeakoulutuksesta kiinnostuneita maahanmuuttaneita

Karelia-ammattikorkeakoulu on vuodesta 2017 alkaen ollut SIMHE-vastuukorkeakoulu. SIMHE-lyhenne tulee sanoista Supporting Immigrants in Higher Education in Finland. Kaikkiaan Suomessa on kymmenen SIMHE-vastuukorkeakoulua: neljä yliopistoa ja kuusi ammattikorkeakoulua. Karelia-ammattikorkeakoulu on vastuussa Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan alueen SIMHE-ohjauspalvelusta. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee SIMHE-korkeakouluja.

SIMHE-palveluiden tavoitteena on sujuvoittaa korkeasti koulutettujen, eri statuksilla olevien maahanmuuttajien ja ulkomaalaistaustaisten aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä korkeakoulutukseen ohjautumista, tutkinnon suorittamista sekä työllistymistä suomalaisille työmarkkinoille kansallisesti ja alueellisesti. (Opetushallitus 2024.)

Palveluita tarjoamalla on tarkoituksena varmistaa, että Suomeen saapuvien korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien aiemmat opinnot ja tutkinnot tunnistettaisiin ja tunnustettaisiin kansallisten käytäntöjen mukaisesti mahdollisimman nopeasti, jotta henkilöt löytävät oikeille koulutus- ja urapoluille. (Opetushallitus 2024.)

SIMHE-ohjaus on palveluiden ydin

Kaikille SIMHE-vastuukorkeakouluille yhteistä on SIMHE-ohjauspalvelun tarjoaminen. Muut SIMHE-palvelut vaihtelevat korkeakouluittain. Osa ammattikorkeakouluista ja yliopistoista tarjoaa valmentavaa koulutusta. Lisäksi SIMHE-palveluina tarjotaan esimerkiksi kielikursseja ja työnhakuun liittyviä palveluita.

SIMHE-ohjaus on tarkoitettu maahanmuuttaneille, joilla on korkeakoulututkinto kotimaastaan tai jotka ovat kiinnostuneita korkeakouluopinnoista Suomessa. Ohjaus on henkilökohtaista keskustelua SIMHE-ohjaajan kanssa joko kasvokkain tai verkossa. SIMHE-ohjaajaa voi myös tulla tapaamaan ilman ajanvarausta Joensuun kaupungin työllisyyspalvelu Luotsiin erillisen aikataulun mukaisesti. SIMHE-ohjaus on maksuton palvelu ja ohjausta tarjotaan suomeksi ja englanniksi. Muilla kielillä asioivia ohjataan tarvittaessa muiden korkeakoulujen SIMHE-ohjaajien pakeille.

SIMHE-ohjaustapaamisessa saa tietoa esimerkiksi tutkinnon tunnustamis- ja rinnastamisprosesseista, kielikursseista, korkeakouluopintoihin hakemisesta ja täydentävistä opinnoista.


SIMHE-ohjaustapaamisessa saa tietoa esimerkiksi tutkinnon tunnustamis- ja rinnastamisprosesseista, kielikursseista, korkeakouluopintoihin hakemisesta ja täydentävistä opinnoista. Säänneltyjen ammattien eli esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan tutkintojen sekä opettajien kanssa käydään läpi Valviran ja OPH:n prosesseja sekä selvitetään yhdessä ohjattavan kanssa, mitä tehdä ehdollisen päätöksen jälkeen. Usein OPH ja Valvira vaativat hakijaa tekemään täydentäviä opintoja. Näissä tapauksissa tulee selvittää, missä ja miten täydentävien opintojen suorittaminen on mahdollista.

Eri korkeakoulujen SIMHE-ohjaajat tekevät paljon yhteistyötä. Yhteinen Teams-alusta varmistaa kokemusten ja tiedon jakamisen sekä antaa mahdollisuuden kollegoiden konsultointiin. Sitä tapahtuukin viikoittain ja lisäksi ohjaajaverkosto kokoustaa parin kuukauden välein.

SIMHE-palvelut Karelia-ammattikorkeakoulussa

Karelia-ammattikorkeakoulussa ”SIMHE-sateenvarjon” alle kuuluvat SIMHE-ohjauksen lisäksi korkeakouluopintoihin valmentava koulutus ja Juttuklubi Joensuu. Korkeakouluopintoihin valmentavaa koulutusta on järjestetty vuosittain vuodesta 2017 alkaen. Karelia-ammattikorkeakoulussa on myös käytössä erillishaku korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen suorittaneille. Erillishaussa valmentavan koulutuksen suorittaneet voivat päästä tutkinto-opiskelijaksi valmentavan koulutuksen menestyksen perusteella.

Syksyllä 2023 korkeakouluopintoihin valmentavassa koulutuksessa aloitti ennätyssuuri ryhmä: 23 opiskelijaa. Erillishaussa valittuja valmentavan koulutuksen käyneitä aloittaa tutkintokoulutuksissa joka syksy useita, esimerkiksi syksyllä 2023 viisi opiskelijaa. Keväällä 2024 erillishaku järjestetään neljännen kerran. Juttuklubia on järjestetty yhteistyössä Luotsin kanssa keväästä 2022 alkaen ja se on kuukausittainen, kaikille maahanmuuttaneille tarkoitettu tapahtuma, jossa kuulee ja pääsee keskustelemaan työelämään ja työllistymiseen liittyvistä teemoista, tapaamaan työnantajia sekä verkostoitumaan. Jutun loppuun on koottu linkkejä verkkosivuille, joissa edellä mainittuihin asioihin voi tutustua lisää.

SIMHE-palveluille on kysyntää

SIMHE-ohjaus on runsaasti käytetty palvelu. Vuoden 2023 aikana SIMHE-ohjauksia oli 87. Suurimmat kansalaisuusryhmät olivat venäläiset ja ukrainalaiset. Kaikkiaan ohjattavana oli yli 25 maan kansalaisia. Suurimmalla osalla ohjattavista oli aiempi korkeakoulututkinto. Yksilöohjattavien lisäksi SIMHE-ohjaajat vierailivat kaikissa alueemme vastaanottokeskuksissa kertomassa palveluista ukrainalaisille. Lisäksi SIMHE-palvelua tehdään tutuksi kotoutumiskoulutusryhmissä sekä Riverian opiskelijoille erilaisten vierailujen avulla. Myös vuosi 2024 on lähtenyt vilkkaasti käyntiin: alkuvuoden aikana SIMHE-ohjattavia on ollut 20.

Kaiken kaikkiaan SIMHE-palveluiden voidaan katsoa lisäävän korkeakoulutuksen saavutettavuutta maahanmuuttaneille sekä nopeuttavan polkuja työelämään. Tällä hetkellä SIMHE-palveluiden tulevaisuudesta käydään useissa korkeakouluissa keskusteluja nykyisen rahoituskauden päättyessä vuoden 2024 lopussa. SIMHE-palveluiden vaikuttavuus on esillä muun muassa Kv-kevätpäivillä Seinäjoella toukokuussa 2025.

Vuoden 2023 aikana SIMHE-ohjauksia oli 87. Suurimmat kansalaisuusryhmät olivat venäläiset ja ukrainalaiset. Kaikkiaan ohjattavana oli yli 25 maan kansalaisia.

Ohjaus auttaa eteenpäin

Kesäkuussa 2023 SIMHE-ohjauspalvelua käyttänyt Liudmila Kukhareva näkee SIMHE-ohjauspalvelun erittäin tarpeellisena.

– Ohjaus on mahtava mahdollisuus maahanmuuttaneille selvittää, miten käyttää hyödykseen aiempaa työkokemustaan ja koulutustaan. Me ulkomailta Suomeen muuttaneet ratkomme lumipalloefektin lailla eteen tulevia ongelmia päivittäin ja on todella arvokasta päästä keskustelemaan ammattilaisen kanssa, joka voi opastaa ja antaa hyödyllisiä vinkkejä. Se säästää omaa aikaa ja energiaa ja auttaa polulla eteenpäin.

Kukhareva on työskennellyt Venäjällä yliopistossa englannin kielen lehtorina. Suomessa hän aloitti lähihoitajaopinnot. Hän on kiitollinen saamastaan SIMHE-ohjauksesta.

– Kuulin SIMHE-ohjauksesta aika pian Suomen muuttoni jälkeen ja varasin ajan SIMHE-ohjaukseen. Ennen ohjaajan tapaamista suurin kysymykseni oli, miten saisin venäläisen tutkintoni tunnustetuksi Suomessa. SIMHE-ohjaaja selitti minulle koko prosessin eri vaiheineen. Ohjauksesta oli minulle todella paljon hyötyä. Tunsin, että olin saanut tukea ja rohkaisua ja tiesin, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä.

Lisätietoa:


Kirjoittaja:

Taru Väisänen, SIMHE-ohjaaja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Opetushallitus. 2024. Korkeakoulujen SIMHE-palvelut. https://www.oph.fi/fi/kehittaminen-ja-kansainvalisyys/korkeakoulut-tukemassa-maahanmuuttajia/simhe Viitattu 4.3.2024.

Artikkelikuva: fauxels