Suomen Seniorikodit ry palkitsi järjestöjä

Suomen Seniorikodit ry järjesti Pohjois-Karjalassa haun Hyvä arki ihmiselle -tunnustuspalkinnosta. Palkintoa haki yhteensä seitsemän toimijaa. Palkinnolla haluttiin tukea, kannustaa ja nostaa esille pohjoiskarjalaisia toimijoita, jotka ovat ansiokkaasti ja vaikuttavasti edistäneet ikäihmisten arkea ja hyvinvointia sekä luoneet uutta toimintaa ja yhteistyötä.  

Tunnustuspalkinto jaettiin Lieksan Tukipiste ry:n, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n ja Joensuun Arjesta-Selviytyjät ry:n kesken.

Lieksan Tukipiste palkittiin 2 500 euron rahapalkinnolla laaja-alaisesta ikäihmisten arjen ja hyvinvoinnin tukemisesta. Se järjestää ryhmätoimintoja, yleisöruokailua sekä matalan kynnyksen kahvilatoimintaa. Lisäksi tarjolla on muun muassa keskusteluapua sekä ulkoilussa ja pienissä askareissa avustamista. 

Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen jalkautuva ja etsivä ikämiestyö (1 500 euroa) kiinnittyy aiemmin varjoon jääneiden ikämiesten arkeen. Se nostaa esille miesten yksinäisyyden ja tarpeettomuuden kokemuksia ja pyrkii vaikuttamaan niihin tukemalla arjen osallisuutta, vertaistoimintaa ja vaikuttamismahdollisuuksia. 

Joensuun Arjesta-Selviytyjät (1 000 euroa) järjestää Joensuun Hukanhaudalla monipuolista matalan kynnyksen toimintaa ikäihmisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseksi. Se tarjoaa arkista apua ja tekemistä sekä mahdollisuuksia kohtaamisiin ja osallistumiseen. Toimintaa rikastavat monipuolinen yhteistyöverkosto ja työllistämismahdollisuudet.

Lisäksi Suomen Seniorikodit ja Sotainvalidien Veljesliiton Pohjois-Karjalan piiri myönsivät yhdessä yllätyspalkinnon, yhteensä 1 000 euroa. Sen sai Sotien 1939–1945 Ilomantsin perinnetoimikunta arvokkaasta veteraanityöstä. 

Palkitut olivat iloisesti yllättyneitä ja tyytyväisiä siitä, että heidän tekemänsä työ on myönteisesti huomioitu. Järjestöt korostivat työnsä paikallista ja alueellista merkitystä. Ne tuottavat myös arjen tietoa, jota tarvitaan ikäihmisten hyvinvoinnin tukemisessa. Palkitut arvioivat palkintorahojen menevän suurimmaksi osaksi ryhmätoimintoihin. Vapaaehtoisille suunnitellaan myös pientä virkistystoimintaa. 

Hyvä Arki ihmiselle -tunnustuspalkinto jaettiin Lieksan Tukipiste ry:n, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n ja Joensuun Arjesta-Selviytyjät ry:n kesken. Kuva: Arja Jämsén.

Valinnan suoritti seitsenjäseninen tuomaristo, joka koostui ikäihmisten edustajien lisäksi vanhusalan tutkijoista, kouluttajista ja kehittäjistä. Tuomaristo arvioi hakijoiden tekevän ansiokasta ja jatkossakin tarpeellista työtä ikäihmisten hyvän arjen vahvistamiseksi. 

Suomen Seniorikodit ry:n hallituksen puheenjohtaja, sosiaalineuvos Ahti Karttunen nosti esille, että ikäihmisten hyvinvoinnin keskeiset ongelmat ovat pysyneet valitettavan samoina vuosikymmenestä toiseen. Yksinäisyys, puutteelliset asumisolot sekä palvelujen saavutettavuuden ongelmat vaivaavat yhä monen ikäihmisen arkea. Järjestöillä on tällöin tärkeä asema ikäihmisten turvallisen ja merkityksellisen arjen vahvistamisessa.  Suomen Seniorikodit ry tarjoaa esteetöntä ja turvallista asumista ja hyvinvointia Joensuussa, Kiteellä ja Lappeenrannassa.


Kirjoittaja:

Arja Jämsén 

Kirjoittaja toimi Hyvä arki ikäihmiselle -palkintohaun sihteerinä.