”Näytön paikka – Näkyykö näyttö käytännössä? – koulutuskokonaisuuden kolmas osa 25.4.2024

Pohjois-Karjalan Sairaanhoitajat, Siun sote ja Karelia-ammattikorkeakoulu järjestivät ensimmäisen Näytön paikka – näkyykö näyttö käytännössä? -koulutusiltapäivän lokakuussa 2023 ja toinen koulutuspäivä pidettiin tammikuussa 2024. Tässä artikkelissa käydään läpi kolmannen koulutusiltapäivän sisältöä. Koulutusiltapäivä järjestettiin Karelia-ammattikorkeakoulun Tikkarinteen kampuksella yhtä aikaa hoitotyön koulutuksen opinnäytetyöbulevardin kanssa huhtikuussa 2024.

Esityksiä näyttöön perustuvan hoitotyön tärkeydestä ja konkreettisia esimerkkejä sen toteutumisesta

Koulutusiltapäivä alkoi TtT, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropposen puheenvuorolla “Näytöllä asiakkaalle vaikuttaviin ja merkityksellisiin hoitotuloksiin”. Hän puhui vaikuttavuudesta ja vaikutuksista kuvaten näiden käsitteiden eroa hoitotyössä. Vaikuttavuuden osalta tärkeä on tarkastella, miten asetetut tavoitteet toteutuvat pitkällä aikavälillä. Vaikutuksella puolestaan tarkoitetaan lyhyen aikavälin muutosta. Esimerkkinä Mäkisalo-Ropponen käytti etsivää työtä, jolla aluksi oli negatiiviset kustannusvaikutukset piilossa olevan avuntarpeen tullessa ilmi. Toiminnan hyödyt ja vaikuttavuus näkyvät vasta viiveellä. Mäkisalo-Ropponen totesikin, että vaikuttaviin toimiin kannattaa panostaa, ja vaikuttavuuteen päästään näyttöön perustuvan hoitotyön avulla. Vaikuttavuusperusteisuus on eettisesti kestävä tapa tehdä päätöksiä ja priorisoida.

TtT, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen puhui koulutusiltapäivässä vaikutuksesta ja vaikuttavuudesta. Kuva: Terhi Hagman.

Seuraavassa puheenvuorossa psykiatrinen sairaanhoitaja (YAMK) Tuula Antikainen P-K mielenterveydentuki ry:stä oli kertomassa liikunnan merkityksestä mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Hän kuvasi mielenterveyttä, mielenhyvinvointia ja mielentaitoa käsitteinä aiempien tutkimusten avulla. Lopuksi yleisö pääsi nauttimaan Asahi– kehon ja mielen herättely -taukojumpasta.

Kaksi naista auditorion puhuakorokkeella. Taustalla esitys jossa otsikko Asiakastyön kirjaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa
Siun soten Mari Lätti ja Maiju Kallio aloittamassa kirjaamista käsittelevää esitystään. Kuva: Terhi Hagman.

Siun soten terveydenhuollon kirjaamiskoordinaattori Mari Lätti ja sosiaalihuollon kirjaamiskoordinaattori Maiju Kallio kertoivat asiakastyön kirjaamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kirjaaminen on lakisääteinen osa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyötä. Kirjaamalla asiakkaan tilanne ja asiakasprosessi tulee näkyväksi, ja on siksi hyvin tärkeä osa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Monialaisen kirjaamisen avulla välitetään tietoa sekä luodaan yhteistä ymmärrystä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä.

Etäyhteyden kautta TtT Jaana Koskenniemi TYKS:in sairaalapalvelujen geriatriselta palvelualueelta totesi alkuun oivallisesti, että hoitotyöntekijöillä on näytön paikka joka hetki, sillä näyttö antaa perustelun ja oikeutuksen toiminnalle. Hän kuvasi tekijöitä, jotka ovat yhteydessä potilaan arvokkuuden tukemiseen akuutin sairaalahoidon aikana ja miten arvokkuuden kokemusta voidaan tukea. Koskenniemi muistutti, että arvokkuuden kokemuksen perusta on ihmisarvossa, joka on perusoikeus.

Koulutusiltapäivän päätteeksi esiteltiin kolme Karelia-ammattikorkeakoulussa valmistunutta opinnäytetyötä. Jutta Timonen ja Petra Pietanen kertoivat toiminnallisena opinnäytetyönä toteutetusta työstään kriittisesti sairaan potilaan verenkiertoa tukevan lääkityksen perusteista. Santra Sormunen esitteli haavanhoidon periaatteita ja haavanhoito-ohjetta. Lopuksi Riia Huovila ja Milla Karvinen esittelivät laatimaansa sähköistä opasta neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen ohjaamisesta erityiskoulussa.

Koulutusiltapäivä keräsi positiivista palautetta

Koulutusiltapäivästä saatu palaute on ollut positiivista, ja eniten kiitosta ovat saaneet opiskelijoiden opinnäytetöiden esittelyt. Iltapäivän kokonaisuutta pidettiin selkeänä ja monipuolisena. Asiantuntijoiden puheenvuorot olivat osallistujille mieluisia ja käytännön painotuksesta pidettiin. Näyttöön perustuvuutta käsittelevät aiheet on koettu tärkeiksi. Eräs vastaaja antoikin palautetta:

“Erityisesti pidin aiheesta! Kohta jään eläkkeelle ja eka kerran näyttöön perustuvasta hoitotyön näkökulmasta. Asiakkaan, asukkaan, potilaan näkökulma vahvasti esillä. Päivitettyä tietoa siun soten asioista.”

Kolmen koulutusiltapäivän sarja on saatu päätökseen

Näytön paikka-koulutusiltapäivä oli kolmisarjainen koulutustapahtuma, joka toteutui syksyllä 2023 ja keväällä 2024. Koulutusiltapäivät tarjosivat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksen opiskelijoille mielenkiintoisia esityksiä näyttöön perustuvasta toiminnasta. Työryhmä päättää saadun palautteen perusteella, kuinka koulutusiltapäiviä järjestetään tulevaisuudessa.


Kirjoittajat:

Terhi Hagman, lehtori, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus, Karelia-ammattikorkeakoulu

Henna Kakkonen, lehtori, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kansikuva: pvproductions on Freepik