Opiskelijat töihin Karelian TKI-hankkeisiin uuden projektityöntekijäpolun kautta

Opiskelijan TKI-projektityöntekijäpolku on uudenlainen toimintamalli opiskelijoiden työllistämiseen Karelian tutkimus- ja kehittämishankkeissa. William ja Ester Otsakorven Säätiön rahoittamassa Opiskelijan TKI-kehittäjäpolku In house -uraohjelman avulla -hankkeessa syntyi malli, joka tarjoaa Karelian valmistuville opiskelijoille mahdollisuuden tehdä harjoittelu, opinnäytetyö ja projektityöntekijän työtehtävä Karelian TKI-hankkeissa. Hankkeen aikana luotiin myös TKI-projektityöntekijän rekrytointiprosessi, perehdytyskäytännöt ja polkuun nivottu uraohjausmalli.

TKI-projektityöntekijän polku

Karelian TKI-projektityöntekijän polku sisältää seuraavat vaihtoehdot:

A) Projektityö Karelian projektissa: Opiskelija voi siirtyä projektityöhön työsuhteeseen opintojen loppuvaiheella / valmistuttuaan.

 B) Palkaton harjoittelu ennen projektityötä: Opiskelija voi suorittaa aluksi palkattoman harjoittelun projektissa ja sitten siirtyä projektityöhön työsuhteeseen.

 C) Opinnäytetyö: Opiskelija voi tehdä opinnäytetyön projektin toimeksiantona ja sen lisäksi työskennellä projektissa työsuhteessa.

 D) Kaikki kolme osaa: Opiskelija voi suorittaa aluksi palkattoman harjoittelun, tehdä opinnäytetyön projektille ja jatkaa projektityöntekijänä työsuhteessa.

Projektityöntekijän tehtävät ovat palkallisia ja tehtäviin kuuluu muun muassa hankesuunnitelman mukaiset tehtävät. Yleensä ne ovat avustavia tehtäviä, kuten hankkeen toteutus- ja viestintätehtäviä. Tehtäviin voi kuulua esimerkiksi sisällön tuottaminen hankkeen somekanaviin tai osallistuminen tapahtumien organisointiin.

Projektityöntekijän tehtävän lisäksi polkuun kuuluu vapaaehtoinen uravalmennus, joka on integroitu osaksi perehdytystä. Uravalmennustehtävät ovat liitetty osaksi Karelian Intro-perehdytysohjelmaa. Uravalmennusta on kehitetty yhteistyössä Karelian urapalveluiden asiantuntijoiden kanssa. Jatkossa Opiskelijoiden TKI-projektityöntekijä polusta vastaavat Karelian urapalvelut.

Uraohjausta projektityön rinnalla

Karelian urapalvelut on suunnattu palvelemaan Karelian tutkinto-opiskelijoita. Palveluiden tavoitteena on tukea opiskelijaa siirtymään työelämään tai jatko-opintoihin opintojensa jälkeen. Opiskelijoille tarjotaan henkilökohtaista uravalmennusta ja matalan kynnyksen päivystyspalveluja. Urapalveluiden kanssa voi myös etsiä harjoittelu- ja työpaikkoja sekä opinnäytetyön aiheita.

TKI-projektityöntekijäpolkuun luotiin oma uraohjausmalli, joka sisältää henkilökohtaisia tapaamisia uravalmentajan kanssa sekä itsenäisiä tehtäviä Intro-perehdytysjärjestelmässä. Yhteistyössä Karelian urapalveluiden Intro-järjestelmään luotiin projektityöntekijöille oma perehdytyspohja: ”TKI-projektityöntekijä ja uravalmennus”, johon on lisätty uravalmennusosuus muun perehdytyksen lisäksi. Uravalmennus on suositeltavaa mutta vapaaehtoista. Esihenkilö päättää, voiko uravalmennukseen käyttää työaikaa ja minkä verran, vai tapahtuuko se työajan ulkopuolella.

Selkeät ohjeistukset opiskelijoille ja henkilöstölle

Projektityöntekijän tehtävät julkaistaan Tuudon työnhakukanavassa, niitä haetaan Kuntarekryssä ja markkinoidaan Karelian somekanavissa. Hankkeen aikana onkin haluttu lisätä Karelian opiskelijoiden tietoa Tuudon työnhakukanavasta. Muutenkin sen seuraaminen on opiskelijoille hyödyllistä koska sieltä voi löytyä tärkeä harjoittelupaikka tai työpaikka.

Opiskelijoita varten tehtiin oma Thinglink-esitys. Se toimii opiskelijoille monipuolisena tiedonlähteenä sekä markkinointitapana projektityöntekijäpolusta, Karelian urapalveluista, TKI-toiminnasta ja Tuudosta. Thinglink-esitys on saatavilla opiskelijoille suomeksi ja englanniksi.

Jokaisessa hankevalmistelussa arvioidaan, voiko hankkeeseen suunnitella ja resursoida projektityöntekijän tehtävän Karelian valmistumisvaiheessa olevalle tai juuri valmistuneelle opiskelijalle. Hankevalmistelun aikana huomioidaan myös, voiko Karelian valmistuva opiskelija tehdä hankkeessa palkattoman harjoittelunsa ja/tai opinnäytetyönsä ennen työsuhdetta.

Hankkeen aikana henkilöstöhallinnassa ja TKI:ssa laadittiin projektityöntekijän tehtävänkuva sekä tehtävä- ja palkkaustaso, jota Kareliassa ei aiemmin ollut.

Projektityöntekijän rekrytointiprosessia kehitettiin “kevyemmäksi” yhdessä Karelian henkilöstöpalveluiden kanssa. Rekrytointiprosessi jäljittelee pitkälti jo olemassa ollutta rekrytointiprosessia, muutamin poikkeuksin. Rekrytointiprosessia muokattiin niin että, se sopii projektityöntekijöiden rekrytoimiseen. Henkilöstölle, erityisesti projektipäälliköille ja hankevalmistelijoille tehtiin oma ohje ja prosessikuvaus.

Hakuprosessi toteutetaan Kuntarekryn kautta. Opiskelijoille suunnattuja projektityöntekijän paikkoja markkinoidaan myös Tuudon työnhakukanavassa. HR-tiimi vastaa Kuntarekryn ilmoituksen laadinnasta, projektipäällikkö Tuudossa ilmoittamisesta.

Tarkempia ohjeita hankevalmistelusta ja rekrytointiprosessista on kirjattu henkilöstölle suunnattuun ohjeistukseen, joka on toteutettu myös Thinglink-esityksenä.

Pilotoinnista pysyväksi toimintamalliksi

Huhtikuussa 2024 käynnistyi Kareliassa opiskelijan TKI-projektityöntekijäpolun virallinen lanseeraus pilotoinnin jälkeen. Lanseerauksessa tiedotetaan mm. Karelian opetushenkilöstöä ja koulutuspäälliköitä, jotta he voivat kertoa mallista omien koulutustensa opiskelijoille. Lisäksi tiedotetaan muulle henkilöstölle, erityisesti hankevalmistelijoille, mihin hankkeisiin projektityöntekijöiden tehtäviä voi kirjoittaa.

Huomioimalla opiskelijat projektityöntekijöinä jo TKI-projektien budjetoinnissa luodaan kansallisesti uutta mallia, jota myös muut ammattikorkeakoulut voivat hyödyntää. Samalla rakennetaan korkeakoulun sisäinen uravalmennusmalli ja integroidaan sen osaksi talon HR-järjestelmää ja käytänteitä.

TKI-projektityöntekijän polun avulla vahvistetaan opiskelijoiden sujuvaa siirtymistä työelämään ja vastataan entistä paremmin alueen yritysten ja työnantajien työvoimatarpeisiin. Jatkossa Karelian urapalvelut vastaavat opiskelijoiden TKI-projektityöntekijäpolusta yhdessä Karelian TKI-tukipalveluiden kanssa.

Tavoitteena on, että Kareliaan syntyy systemaattinen tapa suunnitella TKI-projekteja niin, että pystymme korkeakouluna yhä paremmin kasvattamaan maakunnan tarvitsemia asiantuntijoita.  Ensimmäinen oman alan työpaikka on jokaiselle vastavalmistuneelle merkittävä, ja tärkeä alku oman uran rakentamiselle.  Karelian TKI-projektityöntekijän polku voikin osaltaan edistää opiskelijoiden sijoittumista työelämään.


Kirjoittajat:

Laura Kekäle, koulutussuunnittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kaisa Varis, tietoasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: Nick Page / Unsplash