Young woman student study in the school library. She using laptop and learning online, Generative AI

Vauhti kiihtyy Opin.fi -palvelun käyttöönotossa

Tässä tulee kevään viimeinen blogi ennen kesälomia. Tämän vuoden prioriteettina on Opin.fi -palvelun saattaminen lanseerauskuntoon. Tavoitteena onkin, että opin.fi saadaan lanseerattua ensimmäisen kerran huhtikuussa 2025. Tämä ensimmäinen vaihe kohdentuu jatkuvan oppimisen oppijoihin. Ajattelin katsoa tässä blogissa, mitä kaikkea olemme tehneet Opin.fi -palvelun kehittämiseksi kevään aikana.

Kareliassa on otettu suuri harppaus non-formaalin toteutuksen prosessin kehittämisessä. Ensinnäkin non-formaaleille opinnoille on kehitetty Moodlesta alusta nimeltään EduKarelia. Sitä on muokattu palvelemaan tulevaa opin.fi -palvelua. Prosessikuvauksessa on todettu, että non-formaaleja opintoja tuottavat pääasiassa TKI projektit. Heidän kanssaan onkin käyty läpi prosessia, miten TKI-projektit voivat huomioida non-formaalit opinnot jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Opin.fi -palvelu tulee palvelemaan hankkeita mm. tiedon jakamisessa valtakunnallisesti. Prosessikehittämisen aikana tunnistimme, että tarjonta on hajautetusti eri paikoissa, joka vaikeuttaa tarjonnan löytämistä. Prosessin kehittämisen ansiosta tarjonta järjestettiin tietyille tallennusalustoille, joista tarjonnat löytyvät hyvin.

Tiedonsiirron testaaminen Pepistä opin.fi -palveluun on alkanut. Tämä onkin haasteellinen vaihe, koska opin.fi -palvelu on vielä kehitysvaiheessa eikä kaikkien kenttien tiedot Pepistä siirry opin.fi -palveluun. Lisäksi Pepin sisältökentät ovat hieman erilaisia kuin yliopistojen käyttämän Sisun sisällöt, joten hanketoimistolla on vielä työtä tehtävänä. On kuitenkin hienoa. että kehitystyö etenee koko ajan.

Käyttöönotto ja käyttöönottokoulutukset alkavat syksyllä 2024. Käyttöönottoprojektipäälliköksi on valittu erikoisuunnittelija Mervi Lätti. Hän myös jatkaa 1.8.2024 alkaen muutoskoordinaattorina vuoden 2024 loppuun. Itse siirryn operatiiviseksi yhteyshenkilöksi.  Opin.fi käyttöönottokoulutuksiin on Kareliasta valittu henkilöitä, jotka tulevat käyttämään opin.fi -palvelua jatkossa. Ensisijaisia yksiköitä ovat Opiskelijapalvelut, Jatkuva oppiminen, IT-palvelut ja TKI.

Opintopisteytettyjen opintojen kehittämistyö on käynnistetty Karelian kaksivuotisena taso -projektina. Projektin vastuuhenkilönä toimii jatkuvan oppimisen päällikkö Pälvi Malinen. Projektin avulla kehitetään digipedagogiikan tuen mallia, Karelian verkko-opetuksen mallia, tuodaan laatukriteerit mukaan opintojen kehittämiseen sekä tehdään valintaa, millaisia tuotantoja tullaan viemään opin.fi -palveluun. Opintopisteytettyjen opintojen siirtäminen opin.fi -palveluun aloitetaan syksyllä 2024. Digivisiossa tehty työ on edistänyt Kareliassa pedagogisen tuen kehittämistä. Sen avulla pedatiimi voi tukea monin eri tavoin opettajan tekemää käsikirjoitusta. Tämä auttaa oppijoita innostumaan ja motivoitumaan paremmin eri aihealueisiin. 

Karelian roolit, vastuut ja prosessit ovat edistyneet tämän kevään aikana. Olemme saaneet Karelian henkilöstöä vastuutettua eri tehtäviin sekä olemme luoneet uusia prosesseja ja liittäneet digivision toimintaa jo olemassa oleviin prosesseihin.

Muista ainakin nämä kolme asiaa!

Muutoskoordinaattori

Anna-Riitta Mikkonen