Digivisio for dummies like me

Digivisio porskuttaa nyt neljättä aktiivista vuottaan ja paljon on ehtinyt tapahtua. On monia erilaisia ryhmiä, jotka ovat prosessissa mukana ja lisäksi hankkeen tiimoilta on kehittynyt erilaisia toimintoja, joiden väliset suhteet ovat varmasti monille (myös mukana prosessia olevillekin) vähintään epäselviä tai vaikeasti hahmotettavia.

Tämä pieni teksti on yritys ymmärtää tätä kokonaisuutta – jaottelu on alun perin Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikosken jäsennys, jonka avulla ainakin minä olen osannut laittaa itseni ja muutkin toimenpiteet osaksi alati rönsyilevää digivisiouniversumia. Tässä siis digivision jäsennys for dummies like me.

Itse asiassa koko kokonaisuus jakautuu kolmeen selkeään osaan, joskin ne näyttäytyvät meille kuolevaisille usein yhtenä ja samana pötkönä. Näitä kokonaisuuksia ovat: hanke, yhtiö ja alusta.

Digivisio-hanke

Tämä on se alkuperäinen korkeakoulujen yhteinen digitaalisen koulutuksen hanke, josta varmasti kaikki ovat kuulleet ja jota meille on esitelty aina aika-ajoin. Tämä on samalla se kehityshanke, jossa korkeakoulujen digitalisen opiskelun oppimisalustaa kehitetään. Digivisio-hanke on koko tämän homman työhevonen, jossa toiminta tapahtuu niin kauan kuin sen vaatimaa kehitystyötä voidaan rahoittaa julkisista lähteistä. Hanketta koskevat päätökset valmistellaan hanketoimiostossa erityisen korkeakoulujen edustajista koostuvan johtoryhmän avustamana ja varsinaiset päätökset tehdään digivision yleiskokouksissa, joissa korkeakouluja edustavat rehtorit. Minä olen tällä hetkellä myös tuon valmistelevan johtoryhmän jäsen.

Digitalinen alusta ja Opin.fi

Digivisio hanke kehittää digitalista oppimisalustaa, jonka tämänhetkinen ja toistaiseksi ainoa tuote on korkeakoulujen yhteinen digitalinen opetuskokonaisuus opin.fi, jonka sisällöistä vastaavat korkeakoulut. Alustalle voi tulevaisuudessa rakentua muitakin palvelukokonaisuuksia.  Digitalista alustaa hallinnoi korkeakoulujen omistama HigherEd Hub Finland Oy

HigherEd Hub Finland Oy

Tämän korkeakoulujen omistaman in-house yhtiön tehtävänä on toimia palveluyhtiönä, joka operoi hankkeessa kehitettäviä palveluja (opin.fi), hallitsee korkeakoulujen yhteistä omaisuutta ja toimii yhteishankintayksikkönä. Yhtiö tarjoaa palvelun operoinnin näkökulmasta kriittiset resurssit ja huolehtii, että palvelu skaalautuu oikea-aikaisesti ja tehokkaasti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti. Koska kyseessä on osakeyhtiö, on sillä hallitus ja toimitusjohtaja ja sitä voidaan ohjata vain välillisesti yhtiökokouksen kautta. Halitukseen kuulu yksi yliopistojen ja yksi ammattikorkeakoulujen edustaja kaikki muut tulevat korkeakoulujen ulkopuolelta. Käytännössä omistajan ääntä arjessa hoitaa digivision ohjausryhmä.

No niin, nyt ovat palaset järjestyksessä ja kaikki on kristallinkirkasta.

Nyt voimme jäädä hyvillä mielillä kesätauolle ja jatkaa uusin voimin elokuussa.. Hyvä kesää!

Kirjoittaja: rehtori Petri Raivo