Ilmastoviisaan rakentamisen tiekartta Joensuun seudulle

Rakentaminen kuluttaa kaikista luonnonvaroista jopa 50% painon mukaan mitattuna. Rakennukset kuluttavat n. 40% energiasta ja tuottavat 36% hiilidioksidipäästöistä. Lisäksi rakentamisen jätteet ja rakennusten purkujätteet tuottavat 25–30% kaikista jätteistä.

Ilmastoviisaalla rakentamisella tarkoitetaan tässä yhteydessä rakentamisen ja rakennusten käytönaikaisten päästöjen minimointia, mukaan lukien korjaus- ja uudisrakentaminen sekä infrarakentaminen. Keskeisiä keinoja sektorin päästöjen pienentämiseksi ovat energiatehokkuus, rakennusten suunnittelu mahdollisimman pitkäikäiseksi, vähähiilisten materiaalien käyttö, uusio- ja uudelleenkäytettävien rakennusosien ja materiaalien käyttö, työmaatoimintojen päästöjen pienentäminen sekä teknisten ja biogeenisten hiilivarastojen edistäminen rakennetussa ympäristössä.

Taustalla Joensuun kaupungin hiilineutraaliustavoitteet

Euroopan Unioni ja sen jäsenvaltiot, mukaan lukien Suomi, ovat asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita pyrkimyksissään hiilineutraaliuteen. Euroopan Unionin ja Suomen kansallinen lainsäädäntö ohjaakin koko ajan vahvemmin energiaintensiivistä ja pääomavaltaista kiinteistö- ja rakennusalaa ympäristötehokkuuden parantamiseen.

Lainsäädännön lisäksi kunnat ovat asettaneet omia hiilineutraalisuus tavoitteitaan vauhdittaakseen alueiden vetovoimaa ja synnyttääkseen uutta liiketoimintaa. Joensuun kaupungin strategiassa 2021-2025 on linjattu seuraavaa:

”Toteutamme hiilineutraaliustavoitteen 2025 mennessä ja huomioimme ilmastovaikutukset kaikessa toiminnassa. Pyrimme ilmastoviisaan rakentamisen mallikaupungiksi ja turvaamme luonnon monimuotoisuutta.”

Näistä lähtökohdista aloitettiin työ liittyen Ilmastoviisaan rakentamisen tiekartan toteuttamiseksi Joensuun seudulle. Työ toteutettiin osana Joensuun kaupungin Innokaupunki 1 -EAKR-projektia. Projektin päätavoitteena oli vahvistaa Joensuun seudun innovaatiovetoista kilpailukykyä, kasvua, elinvoimaa, työllisyyttä ja kansainvälistymistä.

Taustatietoa ja ratkaisuja ilmastoviisaaseen rakentamiseen

Tiekartan tarkoituksena on avata kiinteistö ja rakentamisalan päästöjen syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja antaa esimerkkejä keinoista vaikuttaa niihin. Lisäksi tiekartta sisältää suosituksia, joiden systemaattisen toteuttamisen kautta on mahdollista saavuttaa päästövähennyksiä pidemmällä aikavälillä.

Rakenteeltaan tiekartta menee yleisemmästä täsmällisempään. Alussa käsitellään ilmastoteemoja ja vastuullisuutta yleisemmin. Seuraavana käsitellään rakentamisen ja rakennusten kontribuutiota ilmastonmuutokseen ja sitä, kuinka mitata sekä arvioida ilmastovaikutuksia. Lopulta siirrytään ratkaisuihin, esimerkkilaskelmiin ja ehdotettuihin toimenpiteisiin rakennetun ympäristön ilmastovaikutuksen pienentämiseksi.

Materiaalia voi käyttää itseopiskeluun, että opetusmateriaalina. Materiaali sopii ammattilaisille, sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Viitatessa tiekarttaan tulee käyttää asianmukaisia lähdeviittauksia.

Tiekartta on ladattavissa Avointen oppimateriaalien kirjastosta.


Teksti:

Mikko Matveinen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Juuso Kokkonen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu