Karelian kädenjälki – Kestävä kehitys ja vastuullisuus korkeakoulussamme

Ammattikorkeakouluilla on erityinen tehtävä rakentaa kestävää elämäntapaa koulutuksen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI-toiminta) kautta. Kaikki Suomen ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan.

Kareliassa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistäminen perustuvat koko ammattikorkeakoulun yhteisiin arvoihin ja strategiaan. Yhdessä rakennamme ylihuomisen osaamista.

Mistä kestävyys- ja vastuullisuustyössä on kyse?

Ammattikorkeakoulujen kestävyys- ja vastuullisuustyötä ohjaa Yhdistyneiden kansakuntien (YK) kestävän kehityksen ohjelma Agenda 2030. Ohjelmasta on sovittu vuonna 2015 YK:n jäsenmaiden kesken, ja tavoiteohjelma koskee kaikkia maailman maita. Laaditut tavoitteet on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2030 mennessä.

Kestävään kehitykseen liittyy olennaisesti ajatus planeetan rajoista eli resurssien rajallisuudesta ja luonnon kestokyvystä, joihin ihmisten toiminta on sopeutettava. YK:n ohjelmaan sisältyy 17 erilaista tavoitetta, jotka linkittyvät toisiinsa.

3 terveyttä jo hyvinvointia, 4 hyvä koulutus, 7 edullista ja puhdasta energiaa, 8 ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, 9 kestävää teollisuutta, 13 ilmastotekoja, 17 yhteistyö ja kumppanuus
Kuva 1. Karelian strategisten valintojen mukaiset kestävän kehityksen tavoitteet

Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Kestävää kehitystä voidaan lähestyä kolmen vastuullisuuden osa-alueen kautta, joita ovat 1) ympäristövastuu, 2) taloudellinen vastuu sekä 3) sosiaalinen ja kulttuurinen vastuu. Kestävä päätöksenteko ottaa huomioon kaikki nämä osa-alueet ja niiden keskinäisen riippuvuuden.

Ammattikorkeakoulujen vastuullisuustyötä ohjaavat Agenda 2030 -ohjelman sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM:n) kestävän kehityksen linjausten lisäksi Arenen ammattikorkeakoulujen yhteinen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma. Ammattikorkeakouluyhteisöjen yhteisenä tavoitteena on kasvattaa kädenjälkeämme yhteiskunnan kehityksessä sekä pienentää toimintamme (hiili)jalanjälkeä. Kädenjälki tarkoittaa vaikuttavuutta, jolla koulutuksen sekä TKI-toiminnan tuottama osaaminen muuttaa yhteiskuntaa ja työelämää.

Kestävä ja vastuullinen Karelia

Karelian vastuullisuustyötä ohjaa Karelian oma kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma, joka on julkaistu vuonna 2023. Ohjelman päivittämisestä ja toiminnasta vastaa Karelian kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ryhmä. Kestävää kehitystä ja vastuullisuutta on tarkasteltu ohjelmassa edellä kuvattujen kolmen vastuullisuuden osa-alueen kautta niin koulutuksen, TKI-toiminnan, kuin hallinnon tasolla.

Karelian taloudellisen vastuullisuuden perustana ovat toiminnan vakauden ja kannattavuuden varmistaminen ja taloudellisten riskien hallinta. Noudatamme hyviä hallinnon periaatteita ja toiminnassamme pyrimme avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen.

Ekologinen vastuullisuus näkyy Kareliassa ympäristötietoisena päätöksentekona. Koulutuksen ja TKI-toiminnan kautta pyritään löytämään ratkaisuja vihreään siirtymään. Tuotamme älykästä tuotantoa ja palveluja sekä osaajia tulevaisuuden työelämään.

Sosiaalinen ja kulttuurinen vastuullisuus merkitsee Kareliassa huolehtimista sekä henkilöstön että opiskelijoiden hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Kohtelemme kaikkia yhteisömme jäseniä yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti sekä huomioimme saavutettavuuden ja esteettömyyden kaikessa toiminnassamme. Pyrimme kehittämään kestävää hyvinvointia edistäviä ratkaisuja paikallisesti ja alueellisesti.

Vastuullisuus perustuu yhteiseen strategiaamme ja arvoihimme. Kaikkia karelialaisia ohjaavat yhteiset eettiset toimintaperiaatteet (Code of Conduct), jotka määrittelevät korkeakouluyhteisömme pelisäännöt. Eettinen toimintakulttuuri edellyttää koko korkeakouluyhteisön ja sen yhteistyökumppaneiden yhteistä vastuunottoa sekä luottamusta yhteisiin toimintatapoihin.

Karelia on yhteisönä sitoutunut kestävän kehityksen edistämiseen ja tavoitteenamme on olla taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti vastuullinen korkeakoulu. Pyrimme tuomaan työn mahdollisimman lähelle yhteisömme arkea, jotta jokainen meistä voi toimia kestävästi ja vastuullisesti. Millainen on sinun kädenjälkesi?

Kuva 2. Millainen on sinun kädenjälkesi? (Pexels, Alexander Grey)

Kirjoittaja:

Aino Päivinen, HR-asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry. 2020. Kestävä, vastuullinen ja hiilineutraali ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma. https://arene.fi/julkaisut/kestava-vastuullinen-ja-hiilineutraali-ammattikorkeakoulu-ammattikorkeakoulujen-kestavan-kehityksen-ja-vastuullisuuden-ohjelma/

Karelia-ammattikorkeakoulu. 2023. Karelian kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma. Saatavilla verkossa https://www.karelia.fi/karelian-kestavan-kehityksen-ja-vastuullisuuden-ohjelma/

Suomen kestävän kehityksen toimikunta. 2024. Kestävän kehityksen globaali toimintaohjelma Agenda2030. Saatavilla verkossa https://kestavakehitys.fi/agenda-2030.

Suomen YK-liitto. 2024. Planeetan rajat. Saatavilla verkossa https://www.ykliitto.fi/kestava-kehitys/planeetan-rajat.

Ympäristöministeriö. 2024. Mitä on kestävä kehitys? Saatavilla verkossa https://ym.fi/mita-on-kestava-kehitys

Kansikuva: freepik