Puurakenteisia pienkerrostaloja

Maksuton koulutus kestävästä korjausrakentamisesta käynnistyy syyskuussa

Uudistuva rakentamisen lainsäädäntö, kuten vuoden 2025 alusta voimaan tulevat kansallinen rakennuslaki ja uudistettu energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) asettavat uusia vaatimuksia korjausrakentamiselle ja siihen liittyvälle osaamisen päivittämiselle. Näitä uusia vaatimuksia ovat mm. ilmastoselvitys, materiaaliseloste sekä purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys.

Karelia-ammattikorkeakoulun, Metropolian Ammattikorkeakoulun ja Oulun ammattikorkeakoulun maksuton kestävän korjausrakentamisen täydennyskoulutus käynnistyy syyskuussa 2024. Koulutus on suunniteltu palvelemaan erityisesti rakennuttajien, suunnittelijoiden sekä rakennus- ja purku-urakoitsijoiden osaamistarpeita. Huom. Tutkinto-opiskelijoita ei huomioida opiskelijoiksi näihin opintoihin.

Koulutuksessa käsitellään rakennusalan ajankohtaisia teemoja kuten kestävää korjausrakentamista, ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kiertotaloutta, energiatehokkuutta ja tietomallintamista. Koulutuskokonaisuus koostuu pienemmistä kokonaisuuksista ja opinnot voi suorittaa työn ohessa verkko-opintoina. Osallistujat voivat lisäksi tehdä osaamisensa näkyväksi suorittamalla 10 opintopisteen digitaalisen Kestävän korjausrakentamisen osaaja -osaamismerkin.

Rakennusalalla toimivat ovat ottaneet korkeakoulujen tarjonnan myönteisesti vastaan ja ilmoittautuminen on lähtenyt hyvin liikkeelle. Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen aluepäällikköKimmo Anttonen toteaa, että osaamisen lisääminen on tärkeää.

– Meillä on korkean osaamisen rakentamista ja projektinhallintaa, mutta erityisesti korjausrakentamisessa tarvitaan osaamislisää. 90-luvun taantuman aikana lisättiin korjausrakentamista ja saatiin taantumaan taittumaan. Koulutukselle on tarvetta ja hienoa, kun koulutatte.

Korjausrakentamisen merkitys kasvaa – osaamisen lisääminen tärkeää

Korjausrakentamisen merkitys kasvaa jatkuvasti. Tilastokeskuksen mukaan sen osuus kaikista kotimaan talonrakennusalan urakoista vuonna 2021 oli 41 prosenttia (Aalto-yliopisto 2023). Yksi keskeinen haaste korjausrakentamishankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa liittyy rakennuksen lähtötietojen epätarkkuuteen.

– Korjausrakentamisessa on tärkeää olla riittävä ymmärrys vanhoista rakenteista, rakennusmateriaaleista ja arkkitehtuurista, painottaa Metropolian yliopettaja Hannu Hakkarainen.

Korjausrakentaminen on riskialtista ja toteutuksen myötä vastaan tulevien yllätysten vuoksi hankkeiden kustannukset voivat kasvaa merkittävästi. Myös Kimmo Anttonen näkee, että taantuman aikana kannattaa vahvistaa korjausrakentamisen osaamista.

– Moni siirtyy taantuman aikana korjausrakennuspuolelle. Meillä on osaamisvajetta mm. korjausrakentamisen projektinhallinnassa ja olosuhdehallinnassa sekä vanhojen rakentamistapojen ymmärtämisessä. Tarvitaan lisäkoulutusta ja me Talonrakennusteollisuus ry:ssä ollaan kannustamassa yrityksiä siihen. Nyt rakennusalalla on erilaiset haasteet kuin 90-luvun lamassa. Mm. kiinteistöjen arvonlasku ja yhteiskuntarakenteiden muutos sekä rakentamisen painottuminen kasvukeskuksiin haastavat korjausrakentamisen, toteaa Anttonen.

Korjausrakentaminen on avainasemassa ympäristö- ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, kun nykyisen rakennuskannan energiankulutusta vähennetään ja lämmitysenergiamuotojen kehitetään (Karelia-amk 2023).

– Korjausrakentamisella on saavutettavissa nopeimmat ja suurimmat vaikutukset rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen pienentämiseen. Olemassa olevien rakennusten korjaaminen on aina hiilineutraalimpaa kuin uusien rakentaminen, kiteyttää Metropolian yliopettaja Hannu Hakkarainen.

Kestävän korjausrakentamisen osaaja -koulutuksen eri opintojaksoilla opiskelijat voivat tutustua korjausrakentamisen osa-alueisiin, jotka antavat opiskelijalle kuvan korjausrakentamisen suunnitteluvaiheeseen ja toteutukseen liittyvistä seikoista.

Koulutus käynnistyy aloitustilaisuudella 11.9.2024

Koulutuksen aloitustilaisuudessa keskitytään rakennuslain muutoksiin ja kuullaan mielenkiintoisia asiantuntija- ja yrityspuheenvuoroja. Tilaisuus tarjoaa ajankohtaisen tilannekuvan säädöskehityksestä, säädösten voimaantulosta sekä niiden vaikutuksista korjausrakentamisen näkökulmasta. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan rakennusalan toimijoiden kokemuksia sekä näkökulmaa rakentamisen päästöjen ohjauksesta. Aloitustilaisuudessa kuullaan myös opintojen sisällöistä sekä päästään virtuaaliselle 360-työmaavierailulle ilmastoviisaan rakentamisen kohteeseen. 

Tilaisuuden puhujina ovat Jyrki Kauppinen Ympäristöministeriöstä, Mira Toivanen Kira-kasvuohjelmasta, Tommi Riippa Oulun rakennusvalvonnasta, Samuli Sallinen Arcadia Oy Arkkitehtitoimistosta sekä Matti Haikola Arcosta.

Lisätietoa Kestävän korjausrakentamisen osaaja -täydennyskoulutuksesta ja aloitustilaisuudesta

Lämpimästi tervetuloa mukaan vahvistamaan osaamista!

Lisätiedot:

Tanja Rimpilä, projektipäällikkö, Kestävän korjausrakentamisen osaaja -hanke, [email protected], p. 050 3379287

Kestävän korjausrakentamisen osaaja -koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Hanke kestää 15.4.2024-30.6.2025.


Teksti: Tanja Rimpilä, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuva: Kiulu-Leilitien opiskelija-asunnot Joensuun Noljakassa. Kuva: Mikko Matveinen.