Maksuton koulutus kestävästä korjausrakentamisesta käynnistyy syyskuussa

Ammattikorkeakoulut kutsuvat rakennusalan toimijoita mukaan Kestävän korjausrakentamisen osaaja ‑koulutukseen. Kolmen ammattikorkeakoulun yhteistyössä toteuttama koulutus edistää korjausrakentamiseen liittyvää osaamista erityisesti uuden lainsäädännön näkökulmasta.

Uudistuva rakentamisen lainsäädäntö, kuten vuoden 2025 alusta voimaan tulevat kansallinen rakennuslaki ja uudistettu energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) asettavat uusia vaatimuksia korjausrakentamiselle ja siihen liittyvälle osaamisen päivittämiselle. Näitä uusia vaatimuksia ovat mm. ilmastoselvitys, materiaaliseloste sekä purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys.

Karelia-ammattikorkeakoulun, Metropolian Ammattikorkeakoulun ja Oulun ammattikorkeakoulun maksuton kestävän korjausrakentamisen täydennyskoulutus käynnistyy syyskuussa. Koulutus on suunniteltu palvelemaan erityisesti rakennuttajien, suunnittelijoiden sekä rakennus- ja purku-urakoitsijoiden osaamistarpeita. 

Koulutuksissa käsitellään rakennusalan ajankohtaisia teemoja kuten kestävää korjausrakentamista, ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kiertotaloutta, energiatehokkuutta ja tietomallintamista. Koulutuskokonaisuus koostuu pienemmistä kokonaisuuksista ja opinnot voi suorittaa työn ohessa verkko-opintoina.

Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttosen mukaan koulutukselle on tarvetta:

– Meillä on korkean osaamisen rakentamista ja projektinhallintaa, mutta erityisesti korjausrakentamisessa tarvitaan lisää osaamista ja koulutusta. 1990-luvun laman aikana lisättiin korjausrakentamista ja saatiin taantuma taittumaan, Anttonen toteaa.

Korjausrakentamisen merkitys kasvaa jatkuvasti. Tilastokeskuksen mukaan sen osuus kaikista kotimaan talonrakennusalan urakoista vuonna 2021 oli 41 prosenttia. Korjausrakentaminen on avainasemassa ympäristö- ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, kun nykyisen rakennuskannan energiankulutusta vähennetään ja lämmitysenergiamuotojen kehitetään.

– Korjausrakentamisella on saavutettavissa nopeimmat ja suurimmat vaikutukset rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen pienentämiseen. Olemassa olevien rakennusten korjaaminen on aina hiilineutraalimpaa kuin uusien rakentaminen, kiteyttää Metropolian yliopettaja Hannu Hakkarainen.

Kestävän korjausrakentamisen osaaja ‑koulutuksen opintojaksoilla opiskelijat tutustuvat korjausrakentamisen eri osa-alueisiin suunnitteluvaiheesta toteutukseen saakka.

Koulutus käynnistyy aloitustilaisuudella 11.9.2024

Koulutuksen aloitustilaisuudessa keskitytään rakennuslain muutoksiin ja kuullaan mielenkiintoisia asiantuntija- ja yrityspuheenvuoroja. Tilaisuus tarjoaa ajankohtaisen tilannekuvan säädöskehityksestä, säädösten voimaantulosta sekä niiden vaikutuksista korjausrakentamisen näkökulmasta. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan rakennusalan toimijoiden kokemuksia sekä näkökulmaa rakentamisen päästöjen ohjauksesta.

Ilmoittaudu mukaan täydennyskoulutukseen ja aloitustilaisuuteen 11.9.2024 etänä tai paikan päällä Joensuussa!

Kestävän korjausrakentamisen osaaja ‑koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Hanke kestää 15.4.2024–30.6.2025.

Lisätiedot: Tanja Rimpilä, projektipäällikkö, Kestävän korjausrakentamisen