Uusio- ja uudelleen käytettyjen materiaalien päästövähennyspotentiaali rakennushankkeissa

Materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennushankkeiden elinkaaren päästöihin. Suurimmat päästövähennykset saavutetaan rakennuksessa käytettävien runko- ja päämateriaalien valinnoilla.

Uusio- ja uudelleen käytetyillä materiaaleilla ja tuotteilla on lähtökohtaisesti pienempi hiilijalanjälki verrattuna neitseellisistä raaka-aineista valmistettuihin materiaaleihin. Lisäksi hyödyntämällä näitä ns. kiertotaloustuotteita säästetään uusien materiaalien valmistukseen käytettäviä neitseellisiä raaka-aineita.

Tuotteiden ympäristövaikutuksien vertailua helpottamaan on kehitetty elinkaarianalyysiin pohjautuva ympäristöseloste eli EPD-seloste (Environmental Product Declaration). EPD-selosteen avulla voidaan vertailla eri materiaalien ja rakennustuotteiden koko elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia, kuten kasvihuonekaasupäästöjä.

Lisätietoa ilmastoviisaaseen rakennusmateriaalien käyttöön

Osana valtakunnalista Kira Circularis — Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden tuotteet, palvelut ja innovaatiot -hankkeen toteutusta tarkasteltiin rakentamisessa käytettävien päämateriaalien ympäristövaikutuksia. Tarkastelussa oli mukana betoni-, teräs- ja tiilituotteet. Näiden materiaalien osalta vertailtiin kolmea keskeistä materiaalivaihtoehtoa: (1) uusiokäytettäviä tai kierrätysmateriaaleista valmistettuja rakennustuotteita, (2) ns. vihreillä menetelmillä valmistettuja, sekä (3) perinteiseen tapaan valmistettuja vastineita.

Tuotevertailun tavoitteena oli selvittää kiertotaloustuotteiden hyötyjä verrattuna muulla tavoin valmistettuihin vastaaviin tuotteisiin. Tavoitteena oli myös havainnollistaa, millaisia päästövähennyksiä kiertotaloustuotteilla voidaan saavuttaa.

Tuotevertailun materiaaliin voit tutustua kokonaisuudessaan tästä.

Materiaalissa käydään lyhyesti läpi rakennusalan kiertotalouden nykytilaa ja esitellään vertailussa käytettävät indikaattorit. Seuraavana käsitellään kolmen rakennusmateriaalin (tiilet, betoni, teräs) valmistusprosessit, joita tutkimuksessa vertaillaan. Ympäristöselosteista hankittujen tietojen avulla valmistusprosessien päästötiedot on koottu taulukoiksi vertailtavaan muotoon. Lopuksi esitetään yhteenveto tuloksista.

Materiaalia voi käyttää sekä itseopiskeluun että opetusmateriaalina. Materiaali sopii rakennusalan ammattilaisille, sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Viitatessa tuotevertailuun tulee käyttää asianmukaisia lähdeviittauksia.

Kira Circularis -hanke edistää rakennusalan kiertotaloutta

Kira Circularis — Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden tuotteet, palvelut ja innovaatiot on valtakunnallinen hanke, jolla edistetään rakennusalan kiertotalouteen siirtymistä. Hankkeen toteutusaika on 1.4.2024-31.3.2026 ja sen rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Kira Circularis -hanke keskittyy kiertotalouden innovaatioprosessin uudistamiseen, yritysten kiertotalouden innovaatioiden ja palvelujen kehittämiseen sekä entistä tiiviimmän yhteistyön muodostamiseen tutkimuksen ja liiketoiminnan välille. Hankkeessa haetaan laajaa vaikuttavuutta lukuisten kiertotalouden teemojen ympärillä ja laajan valtakunnallisen yhteistyöverkoston avulla. Näkökulmina ovat muun muassa materiaalikierto, uudelleen käytettävät tai -valmistettavat rakennusosat sekä purettavaksi suunniteltavat ja suunnitellut rakennukset.


Teksti:

Joona Kainulainen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Mikko Matveinen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu