Ammattikorkeakoulujen keskeinen vahvuus on tiivis yhteistyö työnantajien kanssa. Karelia-amk:n arvot ovat vastuullisuus, työelämäläheisyys ja rohkea aloitteellisuus. Nämä kaikki näkyvät Future Talents Team -toiminnassa, jota pilotoidaan Talent Hub Eastern Finland -hankkeessa (ESR+).
Perinteisesti työelämäyhteistyötä on tehty niin, että oppilaitoksen henkilöstö luo yhteyksiä alueen työnantajiin ja suunnittelee yhteistyömuotoja. Future Talents Teamin toiminnassa henkilöstön sijaan opiskelijat toimivat oppilaitoksen ja koulutuksensa edustajina. Opiskelijatiimi ottaa yhteyttä paikallisiin työnantajiin ja vierailee heidän luonaan keskustelemassa erilaisista oppilaitosyhteistyön muodoista.
Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä on viime vuosina edistetty monin keinoin, mutta työnsarkaa on edelleen. Vain harvojen paikallisten työnantajien ovet ovat avautuneet kansainvälisille opiskelijoille. Karelia-amk:n arvojen mukainen rohkea aloitteellisuus on siis paikallaan, jotta muutosta saadaan aikaiseksi. Koska kansainvälisten opiskelijoiden määrä kasvaa voimakkaasti, tarvitaan esimerkiksi harjoittelupaikkoja jatkuvasti lisää. Opiskelijat tarvitsevat harjoittelupaikan tutkintonsa suorittamiseen, mutta harjoittelu on myös arvokasta työelämäkokemusta, joka edistää työllistymistä valmistumisen jälkeen.
Future Talents Teamin on tarkoitus toimia jäänmurtajana alueen työnantajien ja kansainvälisten opiskelijoiden välillä. Väitämme, että monen työnantajan mielikuvissa yhteisen kielen puuttuminen tai kulttuurierot luovat ylitsepääsemättömän esteen. Monelle kansainväliset opiskelijat ovat myös hyvin etäinen asia. Toiveena on, että Future Talents Teamin toiminnan myötä työnantajat hoksaavat kommunikoinnin sujuvan ja mieliin rakennetut esteet madaltuvat.
– Kun opiskelijatiimi menee yritykseen henkilökunnan sijaan, saa työnantaja suoraan käsityksen siitä, millaisia kansainväliset opiskelijat ovat ja millaista osaamista heillä on, korostaa Future Talents Teamin jäsen Zahra Abbaspour.
Osaamista ja verkostoja opiskelijoille
Karelia-amk:n Future Talents Teamin opiskelijat rekrytoitiin lokakuussa 2024 ja joulukuun alussa tiimi teki ensimmäisen yritysvierailunsa. Vierailu sujui tiimin mukaan hyvin. Seuraava tapaaminen sovittiin tammikuulle, ja silloin sovitaan tarkemmin yhteistyön etenemisestä ja yksityiskohdista. Tiimiin kuuluu yhteensä viisi opiskelijaa, jotka edustavat kaikkia kolmea Karelia-amk:n englanninkielistä koulutusohjelmaa (International Business, Industrial Management, Information and Communication Technology). Vaikka tiimi on pienehkö, edustaa se monipuolisesti paitsi koulutusohjelmia myös eri kieliä ja kulttuureita. Tiimiläisillä on myös aiempia tutkintoja, yrittäjyys- ja työkokemusta sekä laajaa osaamista eri aloilta.
Future Talents Team tapaa työnantajia, markkinoi kv-opiskelijoiden osaamista ja kv-koulutusten tarjoamia yhteistyömahdollisuuksia. Niitä voivat olla esimerkiksi harjoittelujaksot, opinnäytetyöt ja pienet sekä suuremmat projektit. Esimerkiksi opintojaksoille kaivataan jatkuvasti aitoja tapausesimerkkejä ja pieniä tehtäviä työnantajilta. Ne motivoivat opiskelijoita paremmin kuin keksityt vastaavat. Tiimi tuo yrityksessä vierailtuaan sen terveiset ja mahdolliset toimeksiannot tiedoksi koulutusohjelmien henkilöstölle. Koulutusten henkilöstö vastaa siitä, että toimeksiannot toteutuvat. Tiimi toimii siis sillanrakentajana ja viestintuojana. Tiimiä tukee ja sparraa oppilaitoksessa sekä koulutusten opetushenkilöstö että Talent Hub Eastern Finland -hankkeen työntekijät.
Opiskelijat saavat tiimissä toimimisesta paitsi opintopisteitä ja osaharjoittelusuorituksen, myös paljon hyödyllistä osaamista ja verkostoja. He oppivat suomalaisesta työelämästä ja -kulttuurista sekä kehittävät tiimityöskentelytaitojaan. Myös myynti- ja markkinointitaitoja karttuu ja opiskelijat pääsevät kehittymään kohti ammattilaisuutta. Työnantajille tiimi on mahdollisuus tavata ja saada lahjakkaita kansainvälisiä opiskelijoita erilaisiin tehtäviin. Keskusteluissa tiimin kanssa voi parhaimmillaan herätä uusia kehittämisajatuksia, oivalluksia ja raikkaita ideoita yrityksen hyödyksi.
– Sanoisin, että työnantajalle etu on myös se, että kommunikaatio oppilaitoksen kanssa helpottuu ja yritys voi löytää esimerkiksi harjoittelijoita ilman aikaa vieviä rekrytointiprosesseja, pohtii Future Talents Teamin jäsen Maksim Shastin.
Tiimiläiset näkevät toiminnasta olevan hyötyä myös oppilaitoksille.
– Prosessi helpottuu ja opettajien aikaa säästyy, kun opiskelijat vierailevat työnantajien luona ja tuovat terveiset ja toimeksiannot suoraan koulutusten opetushenkilöstölle, kertoo tiimin jäsen Jan Šušteršič.
Oppilaitosten yhteiset tiimit kokeiluun
Talent Hub Eastern Finland -hankkeessa Karelia-amk:n ohella Future Talents Team -toimintaa pilotoivat myös Savonia-amk ja Itä-Suomen yliopisto kahdella kampuksellaan. Kunkin oppilaitoksen tiimi toimii itsenäisesti, mutta tiimeille järjestettiin yhteiset koulutuspäivät ja keväällä on tulossa kaikkien tiimien yhteinen karonkka. Koulutuspäivistä ensimmäinen järjestettiin Joensuussa ja kouluttajana toimi Business Joensuun yritysneuvoja Heli Saario. Koulutuksessa käytiin läpi yritystapaamisen kulkua sekä myynnin ja markkinoinnin teoriapohjaa sekä strategioita. Eri oppilaitosten tiimiläiset pääsivät myös harjoittelemaan yritystapaamista ja saivat siitä palautetta. Toinen koulutuspäivä pidettiin Savonia-amk:n kampuksella Kuopiossa, ja teemana oli projektityöskentely sekä ryhmäytyminen. Tiimit pääsivät konkreettisesti harjoittelemaan tiiminä toimimista rakentaessaan legokaupunkeja.
Idea ja malli Future Talents Teamin toimintaan on saatu LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun firmatiimi-konseptista. Talent Hub Eastern Finland -hankkeen aikana Future Talents Team -toimintaa kokeillaan erilaisina versioina ja erilaisilla kokoonpanoilla. Ensimmäiset pilottitiimit ovat kaikissa oppilaitoksissa monialaisia, mutta tiimin jäsenet edustavat samaa oppilaitosta. Myöhemmin on tarkoitus pilotoida myös oppilaitosten yhteisiä tiimejä.
Talent Hub Eastern Finland -hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahasto plussasta (ESR+). Hanketta toteuttavat Itä-Suomen yliopisto (päätoteuttaja), Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Karelia Ammattikorkeakoulu Oy, Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Savon Koulutuskuntayhtymä ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä. Hanke toteutetaan vuosina 2023–2027
Talent Hub Eastern Finland-hankkeessa edistetään seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (Agenda 2030): Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua.
Kirjoittajat:
Sanna Jeskanen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Taru Väisänen, kotoutumistyön asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu