Innoverkostot edistävät maakuntarajat ylittävää yhteistyötä eri tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden sekä yritysten välillä. Innoverkostotoiminnalla vauhditetaan elinkeinoelämälähtöistä osaamisen uudistumista ja yritysten kasvua oman, kansallisen rahoitusinstrumentin (EAKR) avulla. Innokaupungit ja Innoverkostot tukevat yritysten, alueiden ja korkeakoulujen yhteisiä tutkimus- ja kehitysinvestointeja erityisesti vihreän siirtymän ja digitalisaation toteuttamiseen. Innoverkostot-rahoitus täydentää yliopistokaupunkien ekosysteemisopimuksia ja maakuntien omia älykkään erikoistumisen strategioita osaamis- ja innovaatiovetoisen kasvun aikaansaamiseksi. Vuonna 2024 haussa on ollut yhteensä 7 miljoonaa euroa tutkimuslähtöiseen, maakuntarajat ylittävään yhteistyöhön. Rahoittaja on hakenut tutkimushankkeita mm. seuraaviin teemoihin: uudistuva valmistava teollisuus, hyvinvointi ja terveys sekä kestävät ja älykkäät elinympäristöt.
Millaisia hanke-esityksiä Innoverkostot hakuun on tullut? Hakemusten julkisiin tietoihin perustuen rahoitusta on haettu aiemmilla hakukierroksilla tekoälyyn, robotiikkaan, virtuaalitodellisuuteen, digitaalisiin ratkaisuihin, tiedolla johtamiseen ja materiaaliteknologiaan liittyviin projekteihin. Muuttuva toimintaympäristö näkyy myös Innoverkostojen tuoreessa rahoitushaussa, kun syksyn 2024 rahoitushaun teemaksi on noussut mm. kaksoiskäyttöteknologiat.
Karelia mukana rakentamiseen ja älykkäisiin materiaaleihin liittyvissä tutkimushankkeissa
Karelia on mukana kahdessa kansallisessa Innoverkostot-tutkimushankekokonaisuudessa: PuuHyvä — Puu- ja hybridirakenteisen välipohjatuotteiden rakennusakustiikka, värähtely ja elinkaaren päästöt sekä Itseohjautuvat hybridimateriaalit teollisuuden materiaaliteknologian tutkimuksessa.
PuuHyvä-hankkeessa tutkitaan puurakennusten puuhybridivälipohjien suunnittelua sekä kustannus- ja materiaalitehokkuutta. Hankkeessa luodaan uudentyyppinen mitoitustyökalu suunnittelijoille, helpottamaan ja yksinkertaistamaan välipohjien suunnittelua. Hanke muodostuu neljän toteuttajan rinnakkaisista tutkimushankkeista, joita johtaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK (Savonlinna). Muut toteuttajat ovat Luonnonvarakeskus, Tampereen Yliopisto ja Karelia-amk.
Itseohjautuvat hybridimateriaalit -hankkeessa puolestaan neljä tutkimusorganisaatiota, Itä-Suomen yliopisto, Tampereen yliopisto, Aalto yliopisto ja Karelia-amk tutkivat älykkäitä materiaaleja ja pintoja. Yhteisen tutkimuksen avulla haetaan teknologioiden ja materiaalien yhdistämistä hybridiratkaisuksi, joka parantaa komponenttien toimintakykyä vaativissa olosuhteissa.
Tutkimusinfrat tehokkaampaan käyttöön
Innoverkosto-koordinaatiohanke (Lab-ammattikorkeakoulu) on syksyn 2024 aikana kartoittanut suomalaisten korkeakoulujen tutkimusinfrastruktuureja ja tehty selvitys julkaistaan vuoden 2025 alussa. Myös Karelian tutkimusinfrojen edustajaa on haastateltu kansalliseen kartoitukseen liittyen. Haastattelussa käytiin läpi tarkkuustekniikan yrityslähtöisen tutkimusinfrastruktuurien kehittämispolkua ja yritysten sekä Karelian välistä toimintamallia.
Kansalliseen tutkimusinfrayhteistyöhön liittyen tämän vuoden marraskuussa järjestettiin TKI-Infrat Tutuksi -tapahtuma Lahdessa. Karelia osallistui tilaisuuteen omalla tarkkuustekniikan messuosastolla sekä piti alustuksen TKI-ympäristöjen työpajatilaisuudessa.
Innokaupunki Joensuu strategisessa kehittämisessä tulisi vahvistaa yhteistyötä muiden alueiden kanssa. Valtakunnallisesti eri korkeakouluilla on tutkimusinfroja ja -osaamista, joita ei Pohjois-Karjalassa ole. Laaja-alaisella verkostoyhteistyöllä, verkostoihin liittymisellä ja alueen yritysten tutkimustoiminnan tukemisella emme jää yksin tai sivuun kansallisesta tutkimusosaamisesta. Tätä strategista näkymää ja Innoverkostotyötä tulisi vahvistaa osana Innokaupunki Joensuu -strategian arviointia syksyllä 2025.
Kirjoittajat:
Juha Väyrynen, Senior Project Manager, Karelia-ammattikorkeakoulu
Marika Turkia, TKI-päällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu