Tasavallan presidentti Alexander Stubb myönsi vuoden 2024 kansainvälistymispalkinnon Forest Joensuu -verkostolle. Forest Joensuu yhdistää Pohjois-Karjalan maakunnan metsäbiotalouden yritykset, tutkimuslaitokset, koulutusorganisaatiot ja kehittämisyhtiöt yhtenäiseksi verkostoksi. Joensuuta kutsutaankin Euroopan metsäpääkaupungiksi. Verkosto yhdistää yritykset ja tutkimuksen mm. puunhankinnassa, puunjalostuksessa, kone- ja ICT teollisuudessa. Joensuuhun on sijoittunut myös suuria metsäkonealan kansainvälisiä yrityksiä.
Forest Joensuu -ekosysteemitoiminta rakentuu aiempina vuosikymmeninä tehtyyn kehittämiseen mm. Wenet -verkoston ja Itä-Suomen yliopiston johtamaan Green Hub -verkostoon, nykyiseen Wood Joensuun toimintaan ja tuotekehitystä vauhdittavaan Biopartnerit -kehittämistyöhön. Karelian rooli osana Forest Joensuu -ekosysteemiä on metsäinsinöörikoulutuksen lisäksi toimia asiantuntijana metsänhoidon osaamisen ja uudenlaisen metsän käytön demo- ja vierailukohteiden kehittämisessä (älykäs metsänhoito). Ekosysteemitasolla Karelian osaaminen yhdistyy Joensuun yliopiston ja Luonnonvarakeskus LUKE:n ja alueen yritysten muodostaman arvoverkoston yhteistyöhön.
Itä- ja Pohjois-Suomen älykkään erikoistumisen strategia
Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat ovat julkaisseet yhteisen älykkään erikoistumisen strategian, joka astui voimaan vuonna 2024. Strategian tarkoituksena on tuoda esiin alueen yhteistyömahdollisuuksia, vahvaa osaamista ja kehittämistyötä maailmanlaajuisten ja eurooppalaisten haasteiden ratkaisemisessa.
Itä- ja Pohjois-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopisteet liittyvät tiiviisti ilmastopolitiikkaan, energiamurrokseen ja strategiseen omavaraisuuteen. Strategia vahvistaa Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteistyötä paitsi ylimaakunnallisesti, myös kansallisesti ja kansainvälisesti. Yhteistyön painopisteiksi on valittu puhtaat ratkaisut, digitalisaation hyödyntäminen ja kestävä palvelutuotanto.
Karelia osallistui Innokaupunki 2 -hankkeen teeman mukaisesti EU-komission järjestämään strategian jalkauttamista suuntaavaan innovaatioleiriin elokuussa 2024. Karelian edustaja osallistui teemaryhmään II: Kestäviin luonnonvaroihin pohjautuva biotalous (metsätalous). Kymmenjäsenisessä työryhmässä oli edustajia useasta ammattikorkeakoulusta, yliopistosta, Luonnonvarakeskuksesta, maakuntaliitoista ja Kauppakamarista. Työryhmässä kehitettiin metsätalouteen liittyviä uusia tarpeita ja ideoita strategian jalkauttamisen tueksi. Komissio koostaa ideat ja julkaisee raportin innovaatioleirin ja muiden vastaavien tapahtumien tuotoksista.
Karelia osallistui myös marraskuussa 2024 Tulevaisuussuuntautuneet, yhteistoiminnalliset liiketoimintamallit kestävyyssiirtymän edistäjinä – Suomalainen metsäala kokeellisena alustana transitiokehikon luomiselle, BuSuT-hankkeen järjestämään tulevaisuustyöpajaan Suomen Metsämuseo Lustossa, Punkaharjulla. Työpajassa oli mukana 25 metsäalan sidosryhmien edustajaa. Osallistujat loivat pienryhmissä ohjattujen keskustelujen avulla visioita tulevaisuuden metsistä, niiden hyödyntämisestä ja metsäalan tulevaisuudesta Suomessa sekä pohtivat yhdessä keinoja näiden visioiden saavuttamiseksi.
Karelia tuo verkostoon soveltavan tutkimuksen näkökulman
Karelia vastaa käynnissä olevassa Innokaupunki 2-hanketoteutuksessa soveltavan tutkimuksen ja vierailukonseptin tuotteistamisesta kansainvälisille toimijoille. Konsepti on osa toimijakohtaista tuotteistamisosaamista ja Joensuu Metsäpääkaupunki -brändin kehittämistä. Forest In- soveltavan tutkimuksen toimintamallin ja prosessin kehittäminen kansainvälisille vieraille muodostuu mm. metsien hoidon, energiapuun hyödyntämisen ja digitaalinen metsä -teemaisten vierailukierrosten konseptoinnista maakunnan kohteisiin. Kohteiden teemoiksi on tunnistettu mm. älykäs metsänhoito, digitaaliset demot (marteloskooppi, virtuaalimetsä), Pohjois-Karjalan Biosfäärialue, ilmastoviisas puurakentaminen, muuttuva metsäopetus ja paikkatieto-osaaminen. Samalla tuotetaan uusia digitaalisia sisältöjä osaksi Metsäpääkaupunki Joensuu viestinnällistä kehittämistä.
Forest & Photonics –tapahtuma on ikkuna alan osaamiselle
Karelia oli Innokapunki 2 –hankkeen tiimoilta mukana järjestämässä yhtä Joensuun alueen suurinta metsäalan tapahtumaa, Forest & Photonicsia, jonka ideana on koota yhteen niin alojen tutkijat ja ammattilaiset kuin yritykset pohtimaan teknologiaratkaisuja tulevaisuuden metsänkäyttöön liittyen. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin samanaikaisesti International Confrerence for Sustainable Resources Society –konferenssin kanssa, jossa erikoisteemana oli “Environmental Monitoring and Impact Assessment”. Yhdessä nämä kaksi tapahtumaa kokosivat Joensuuhun laajan joukon kansainvälisiä osaajia ja aiheesta kiinnostuneita. Karelia esitteli tapahtumassa marteloskooppeja ja VR-lasien kautta katsottavissa olevia projektidemoja. Virtuaalinen matka projektien maailmaan ja erityisesti Joensuun puurakentamisen mestariluomuksen, suomen korkeimpaan 14-kerroksiseen puukerrostaloon, Joensuu Light Houseen, keräsi useita kiinnostuneita katsojia.
Koulutus mahdollistaa alueen innovaatiokyvykkyyden
Metsäpääkaupunki Joensuu on myös valtakunnallisesti ainutlaatuinen kaupunki, sillä Joensuusta löytyy kaikki koulutustasot kattava metsäalan koulutus. Karelia tarjoaa metsätalousinsinöörin tutkintokoulutuksen lisäksi työelämässä jo oleville laajaa täydennyskoulutustarjontaa yhdessä muiden metsäalan organisaatioiden ja oppilaitosten kanssa. Osana Innokaupunki-hanketta ja Forest Joensuu –verkostoa luodaan myös innovaatioympäristö mm. uusille metsään liittyville liiketoimintaideoille. Esimerkkinä metsien ja metsävarantojen käyttö hiilen sitojana, varastona tai nieluna. Metsäalan kehitys vaatii uutta lähestymistapaa metsien käyttöön ja alalle tarvitaan jatkuvasti lisää tuoretta osaamista ja uusia innovaatioita.
Metsätalouden insinöörikoulutus on vetovoimainen ja tämän vuoden jouluun mennessä maakuntaa palvelee ennätykselliset 55 vastavalmistunutta uutta metsätalouden insinööriä. Osaajia tarvitaan tulevaisuudessakin ja Karelialla on erityisen vahva rooli osaamisen varmistamisessa, sillä suurin osa valmistuneista jää työskentelemään Pohjois-Karjalaan!
- Tutustu seuraavaan tapahtumaamme Drivers for Wood Construction 2025
- Lue lisää Forest Joensuusta
- Metsäpääkaupunki Joensuu
- Metsäpääkaupunkiohjelma kertoo Joensuun ainutlaatuisuudesta
Kirjoittajat:
Marika Turkia, TKI-päällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Sini Rantanen, koulutuspäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Ari Talkkari, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Heidi Tanskanen, opettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Lähteet:
Joensuun kaupungin verkkosivut. https://www.joensuu.fi/-/tasavallan-presidentin-kansainvalistymispalkinto-forest-joensuulle 22.11.2024
Euroopan Metsäpääkaupunki Joensuu / Joensuu Forest Capital of Europe, Joensuun kaupungin Dynasty asiakirjanhallinta. http://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/joensuu/kokous/2023813-4-52543.PDF, elokuu 2023
Joensuun uutiset. 2024. Yrittäjyys ja kestävä kehitys yhdistyvät biohiilessä. 14.11.2024. https://www.joensuunuutiset.fi/yrittajyys-ja-kestava-kehitys-yhdistyvat-biohiilessa/
Wenet Centre, Business Joensuun verkkosivut. https://businessjoensuu.fi/tietoa-meista/projektit/wenet-centre
Tahvanainen T. 2020. GreenHUB-verkosto uuden liiketoiminnan ja kansainvälistymisen tukena. 28.10.2020, https://elmoenf.eu/fi/wp-content/uploads/sites/3/GreenHUB-ELMO-short_LS.pdf
Talkkari, A. 2022. Marteloskoopit ja virtuaalinen puuvalinta metsänkäsittelypäätösten tukena, Karelia-ammattikorkeakoulun verkkosivut https://www.karelia.fi/2022/06/marteloskoopit-ja-virtuaalinen-puuvalinta-metsankasittelypaatosten-tukena/