Geronomiosaamista vahvistetaan kansallisella yhteistyöllä

Geronomiopiskelijoiden osaamiseen laatua korkeakoulujen valtakunnallisella yhteistyöllä -hanke (GEROS) on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 600.000 euron rahoituksen geronomiopiskelijoiden joustavien siirtymien ja korkeakoulujen opetusyhteistyön lisäämiseen ajalle 2025 – 2027.

Hankkeessa ovat mukana geronomi AMK-koulutukset Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulusta, Karelia-ammattikorkeakoulusta, Lapin ammattikorkeakoulusta, Metropolia Ammattikorkeakoulusta, Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Karelia koordinoi hanketta.

GEROS-yhteishankkeen tarkoituksena on edistää geronomi AMK- koulutusten sisällöllistä kehittämistä, opetussuunnitelmayhteistyötä ja profiloitumista valtakunnallisesti. Hanke tähtää geronomikoulutusten perusopintojen tarpeettomien päällekkäisyyksien vähentämiseen kehittämällä yhteisiä opintosisältöjä. Lisäksi hankkeessa edistetään syventävien geronomiopintojen tarjonnan työnjakoa ja profiloitumista korkeakoulujen kesken.

Hankkeen tavoitteina on

  • määritellä geronomitutkinnon ydinosaaminen opetussuunnitelmanyhteistyön ja ristiinopiskelun eli ammattikorkeakoulujen välisen yhteistoiminnan mahdollistamiseksi,
  • tuottaa geronomitutkintoon kuuluvia opintojaksoja Opin.fi-alustalle, joka on valtakunnallinen korkeakoulujen avoimia opintoja tarjoava palvelu, ja luoda geronomikoulutuksen teemoihin liittyviä pienempiä oppimateriaaleja, sekä
  • edistää yhteissuunnittelua, minkä avulla tuotetaan profiloivia täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia ammattikorkeakoulujen kesken.

Tuloksina syntyviä geronomiydinosaamisen määrittelyä sekä ydinosaamisen saavuttamista tukevia pedagogisia, menetelmällisiä ja sisällöllisiä suosituksia on mahdollista hyödyntää ammattikorkeakoulujen välisen yhteistyön toteuttamisesta, sekä joustavien opiskelupolkujen ja väyläopintorakenteiden vahvistamisessa. Profiloivat syventävät opintokokonaisuudet hyödyntävät geronomikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen profiilien vahvistamista. Täten voidaan vastata entistä paremmin alueellisiin ja valtakunnallisiin työelämän osaamistarpeisiin.

Hankkeessa syntyvillä innovatiivisilla tuloksilla ja toimenpiteillä mahdollistetaan nykyistä laajempi geronomikoulutusta tarjoavien korkeakoulujen opintotarjonnan hyödyntäminen, opetussuunnitelma- ja opetusyhteistyö, ristiinopiskelu ja joustavat siirtohakumenettelyt ikäosaamisen muuttuvassa toimintaympäristössä.