rakennus jonka seinässä teksti Internationales Holzbau-Forum

Itäsuomalainen puurakentamisen osaaminen esillä Internationales Holzbau-Forumissa Itävallassa

Internationales Holzbau-Forum on Euroopan suurin vuosittain järjestettävä puualan – ja rakentamisen tapahtuma. Tapahtuma koostuu asiantuntijaluennoista sekä messuista.

Tällä kertaa IHF tapahtuma järjestettiin 4.-6. joulukuuta 2024 Innsbruckissa, Itävallassa ja se keräsi noin 1 800 osallistujaa ja yli 200 näytteilleasettajaa. Tapahtuman pääteemoja olivat muun muassa kestävä kehitys ja rakentamisen ympäristövaikutukset, uudet puurakentamisen ratkaisut, käytännön kokemukset eri rakennushankkeista, digitalisaatio ja sen sovellutukset puurakentamisessa sekä tulevaisuuden osaajien koulutus.

Karelia-ammattikorkeakoulun puurakentamiseen liittyvä tutkimus- kehitys- ja palvelutoiminta esittäytyi konferenssin yhteydessä järjestettävillä messuilla yhdessä Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Osastolla oli edustettuina myös itäsuomalaisia yrityksiä mukaan lukien EcoTelligent Oy, Hiil Oy, Luxhammar Oy ja Metsäpalvelu Turunen Oy / Hovipuu. Lisäksi materiaaleja oli jaossa Prima Timber Oy:n ja Metsä Woodin osalta. Messuosaston järjestämisestä vastasi Karelia-amk osana Puu-TKI-kehittämishanketta. Osastolla vieraiden oli mahdollista kokeilla myös Trimble XR10-järjestelmää, jonka avulla saattoi katsella lisättyä virtuaalista sisältöä, kuten hankkeessa mukana olevien yritysten esittelyvideoita ja Lighthouse Joensuu puukerrostalon 3D-mallia.

Messuosasto jossa henkilöitä
Karelia-amk, UEF, Luonnonvarakeskus ja joukko itäsuomalaisia yrityksiä esittäytyi omalla osastollaan.

Ilmastoviisaus puurakentamisen keskiössä

Asiantuntijaluentojen sisällöissä toistui vahvasti kestävän rakentamisen teema, toisin sanoen puurakentamisen potentiaali vähentää rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeä. Esityksissä korostettiin kestävän suunnittelun ja rakentamisen merkitystä, mukaan lukien energiatehokkuutta, uusiutuvien materiaalien käyttöä ja elinkaariajattelua. Puheenvuoroissa esiteltiin uusia teknologioita ja ratkaisuja, jotka tukevat kestävää kehitystä puurakentamisessa, kuten älykkäitä rakennusjärjestelmiä ja digitalisaation hyödyntämistä. Lisäksi esille nostettiin näkökulmia kiertotalouteen ja materiaalien uudelleen käyttöön liittyen. 

Internationales Holzbau-Forumin asiantuntijaesitykset keräsivät paljon kiinnostuneita kuulijoita.

IHF-tapahtuma tarjoaa erinomaiset puitteet tiedonhankintaan puutuotteiden ja -rakentamisen kontekstissa. Ongelmana on ehkä enemmänkin sopivien sisältöjen löytäminen ja valitseminen runsaasta tarjonnasta. Parasta antia oli kuitenkin verkostoituminen alan toimijoiden kanssa sekä vanhojen suhteiden ylläpitäminen. Messuosastopaikka tarjosi erinomaiset puitteet verkostoitumisella ja tiedonvaihdolle koulutus- ja tutkimusorganisaation näkökulmasta.

Tapahtuma tarjoaa myös loistavan mahdollisuuden esitellä uusia tuotteita ja palveluita Suomen markkinoiden ulkopuolella. Tapahtuman aikana saattoi havaita, kuinka itäsuomalaisten yritysten tuotteet herättivät mielenkiintoa osallistujissa ja esittelypisteellä pysähtyikin runsain joukoin vierailijoita tapahtumapäivien aikana. Erityisesti Hiil Oy:n, Hovipuun ja EcoTelligent Oy:n näytteille asetetut tuotteet saivat monen ohikulkijan mielenkiinnon heräämään.

Konferenssimatka toteutettiin osana Älykäs ja ilmastoviisas rakentaminen -hankkeen toimenpiteitä. Hanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).


Kirjoittajat:

Mikko Matveinen, Senior project manager, Karelia-ammattikorkeakoulu

Riku Hirvonen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu