Karelian vuoden 2024 kielenoppija ja kieliteko on valittu

23.1.2025

Karelia-ammattikorkeakoulun kielten ja viestinnän opettajat nimeävät aina syyslukukauden lopussa kyseisen vuoden kieliteon ja kielenoppijan. Palkitsemisella halutaan kiinnittää huomiota kieli- ja viestintäosaamisen tärkeyteen ja kannustaa sekä opiskelijoita että henkilökuntaa kehittämään kansainvälistä vuorovaikutusosaamistaan. Vuoden 2024 kielenoppijaksi on valittu tietojenkäsittelyn opiskelija Nikolett Berkiné Varga.  Vuoden kieliteosta on palkittu Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hanke, joka toteutuu 1.1.2024–31.12.2027.

Äidinkieleltään unkarilainen Nikolett Berkiné Vargamenestyy hyvin suomenkielisessä kokonaan verkon välityksellä toteutettavassa tietojenkäsittelyn koulutuksessa. Hän on erittäin aktiivinen, positiivinen ja taitava kielenopiskelija, joka opettajiensa mukaan sitoutuu opiskeluun ja luo hyvää henkeä englannin verkkotunneilla. Hän on suorittanut myös täydentäviä saksan kielen opintoja verkkototeutuksessa menestyen niissäkin erinomaisesti. Lisäksi Nikolett on pystynyt yhdistämään opinnot ja vauva-arjen häkellyttävän tehokkaasti.   

Nikolett itse kertoo omista kieltenoppimiskokemuksistaan näin:

– Olen asunut Suomessa melkein 11 vuotta. Kun muutin tänne, en puhunut ollenkaan suomea, ja matka tähän pisteeseen on ollut todella palkitseva. Suurin saavutus on se, että olen sillä tasolla, että pystyn opiskelemaan suomen kielellä, vaikka se onkin välillä haastavaa. Rakastan kielten oppimista ja olen aina ollut kiinnostunut siitä, miltä kielet kuulostavat ja millaisia haasteita niiden oppiminen tuo mukanaan.

Vuoden 2024 kielenoppija Nikolett Berkiné Varga (keskellä) yhdessä Karelian kieltenopettajien Kaija Sankilan ja Sanna Lötjösen kanssa. Kuva: Sanna Kukkasniemi.

Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hanketta toteutetaan Karelia-ammattikorkeakoulun ja SiunSoten tiiviinä yhteistyönä. Siinä kehitetään uusi kielituettu koulutusmalli, vieraskielisille sopiva suomenkielinen sairaanhoitajatutkinto, joka mahdollistaa koulutuksen alussa A2.2 tasolla suomea osaavan henkilön opinnot ammattikorkeakoulussa. Syksyllä 2024 aloittaneen pilottiryhmän äidinkieltä, venäjää, käytetään opintojen alkupuolella tukemaan selkeällä suomen kielellä toteutettavia tutkinto-opintoja. Opiskelijat pystyvät koulutuksesta valmistuttuaan työskentelemään laillistettuina sairaanhoitajina suomen kielellä.  Hankepäällikkö Tuulia Sunikan lisäksi hankkeessa on toimijoina SiunSoten henkilöstöä, terveysalan opettajia, S2-opettajia, kaksikielinen sairaanhoitaja ja venäjän lehtori.  Kielten ja viestinnän opettajat ovat kokeneet moniammatillisen työskentelyn hankkeessa mielenkiintoisena, opettavana ja motivoivana.

Lehtori Tuulia Sunikka toimii Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeen projektipäällikkönä.

Karelian kielten- ja viestinnän opettajat onnittelevat palkittuja. Samalla he kannustavat kaikkia opiskelijoita kehittämään ja laajentamaan kieli- ja viestintäosaamistaan, valitsemaan kielten valinnaisia opintojaksoja ja osallistumaan kansainvälisiin vaihtoihin ja opintojaksoihin. Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalan -hanke innoittakoon myös muita Karelian toimijoita kielitietoisen ja kansainvälistyvän toimintakulttuurin luomisessa. Kielitietoinen ajattelu on kieliä arvostavaa ja eri kielimuotoja ymmärtävää suhtautumista, joka on omiaan rakentamaan yhteisöllisyyttä monimuotoistuvissa oppilaitos- ja organisaatioympäristöissämme.


Teksti:

Riitta Hyttinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kirsi-Marja Toivanen, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu