Opin.fi -palvelun kehittäminen tuonut mukanaan korkeakouluihin uutta tietoisuutta palvelun kehittämisen eri osa-alueista, mukaan lukien markkinoinnista ja viestinnästä. Opin.fi:lle on kehitetty oma brändi, ja asiakkaan kokemus palvelun käytöstä on koko ajan ollut kehittämisen keskiössä. Ulottuuko asiakasnäkökulma ja oppijan hyvä kokemus Opin.fi -opintovalikoimasta myös opintojaksoihin ja niiden kuvaamiseen? Erottuvatko erilaiset opintojaksot ja -kokonaisuudet riittävästi toisistaan oppijan valinnan helpottamiseksi? Entä kuinka voisimme auttaa oppija-asiakkaitamme heille sopivien valintojen tekemisessä entistä tehokkaammin?
Kareliassa opintojaksokuvaus nostettiin tarkasteluun, kun havaittiin Peppi-opintotietojärjestelmän opintojaksokuvauksien ja Opin.fi -palvelun välisen tiedonsiirron haasteet: Opin.fi -palvelussa asiat kuvataan osittain erilaisilla otsikoilla ja eri kohdissa. Samaan aikaan havaittiin, että Pepistä löytyvissä kuvauksissa on vaihtelua. Otsikoinnin merkitykseen ei oikeastaan oltu paneuduttu aikaisemmin.
Markkinoivan opintojakson työpajoista vauhtia kuvausten kirjoittamiseen
Tarjonnan kehittämiseksi järjestettiin helmikuussa 2025 kaksi työpajaa opettajille, jotka ovat tuottamassa uusia tai uudistuvia opintojaksoja huhtikuussa julkaistavalle alustalle. Ohjenuoraksi otettiin asiakkaan, eli oppijan parempi tiedonsaanti, opintojakson houkuttelevuus, luettavuus ja opintojaksojen parempi löydettävyys.
Markkinoivan opintojaksokuvauksen kirjoittamisessa ei kuitenkaan haluttu unohtaa Karelian pedagogisia laatukriteereitä, joten työpajojen toteutukseen osallistuivat markkinointiasiantuntijan lisäksi jatkuvan oppimisen asiantuntijoita ja opetusteknologia-asiantuntijoita. Pajoihin osallistui yli 20 opettajaa. Pajoissa käytiin läpi verkkokirjoittamisen yleisiä periaatteita, sekä löydettävyyden parantamisen ja kiinnostavuuden lisäämisen keinoja.
Positiivisia kokemuksia työpajoista
Kerätyn palautteen perusteella opettajat olivat tyytyväisiä työpajojen antiin: 94 % vastaajista oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä. Kiitosta annettiin siitä, että opintojaksokuvaukseen ja sen parantamiseen kiinnitetään huomiota, ja että tekstin stilisointiin rohkaistaan. Työpajaa pidettiin riittävän konkreettisena ja se auttoi ymmärtämään, mitä Opin.fi -palveluun siirtyminen tarkoittaa opintojaksokuvaukselle.
Opettajat toivoivat palautteessaan lisää markkinointiosaamista: Tällaisia ovat esimerkiksi markkinoivan tekstin kirjoittamistaidot, tai ajankohtainen tekoälyn hyödyntäminen kirjoitusprosessin osana. Esiin nousi myös oman opintojakson markkinointi ja kysymys, kuinka opettaja itse voisi paremmin markkinoida omaa opintojaksoaan. Viimemainitusta saammekin hyvän aiheen uudelle työpajalle?
Hyvä opintojaksokuvaus on osa oppijan laadun kokemusta
Työpajojen perusteella voi sanoa, että markkinointiviestinnän näkökulmasta on hyötyä opintojaksokuvausten kirjoittamisessa, koska markkinointiviestinnän tavoite on auttaa asiakasta valintojen tekemisessä. Se, mitä opettaja kirjoittaa opintojaksonsa nimeksi, tai kuvauksen alkuun, vaikuttaa keskeisesti siihen, kokeeko lukija eli oppija sen riittävän kiinnostavaksi koko kuvauksen lukemiseksi. Otsikkoon ja kuvaustekstiin pitää siis saada kiteytettyä lyhyeen muotoon kaikki olennainen tieto opintojaksosta houkuttelevasti esitettynä. Hyvin kirjoitettu opintojakso välittää oppijalle myös kokemuksen opintojakson laadusta: Kun sisältökuvauksen lisäksi toteutusajankohdat, arvioinnit, kuormitukset ovat riittävällä täsmällisyydellä ja yhtenäisellä tavalla kuvatut, laadun kokemus tuottaa positiivisen valinnan.
Kirjoittaja:
Tarja Tuononen
markkinointiasiantuntija