Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 600 000 euron harkinnanvaraisen valtionrahoituksen kuuden geronomikoulutusta tarjoavan ammattikorkeakoulun konsortiolle. Geronomiopiskelijoiden osaamiseen laatua korkeakoulujen valtakunnallisella yhteistyöllä -hankkeen (GEROS) tarkoituksena on edistää geronomi AMK -koulutusten sisällöllistä kehittämistä, opetussuunnitelmayhteistyötä ja profiloitumista valtakunnallisesti. Hanke tähtää geronomikoulutusten perusopintojen tarpeettomien päällekkäisyyksien vähentämiseen kehittämällä yhteisiä opintosisältöjä. Lisäksi hankkeessa edistetään syventävien geronomiopintojen tarjonnan työnjakoa ja profiloitumista korkeakoulujen kesken. Hanke on kolmivuotinen (2025–2027). (Karelia 2025.)
Hankkeen taustalla ovat ikääntymisen ilmiön yhteiskunnalliset tekijät, kuten vanhustyössä vallitseva työvoimapula ja ikääntyvät työntekijät, alueelliset erot geronomien osaamisen tunnistamisessa ja tarpeet joustaville opiskelupoluille. Nämä tekijät edellyttävät korkeakoulutukselta innovatiivisia ratkaisuja: tarvitaan uudenlaista ajattelua sekä monialaista ja -ammatillista yhteistyötä, jotta voidaan vastata ikääntyvän yhteiskunnan mukanaan tuomiin haasteisiin. Kentällä jo olevien sekä tulevaisuudessa valmistuvien geronomien kokonaisvaltainen ikäosaaminen mahdollistaa ikääntyvien moninaisten taustojen huomioimisen ja kehittämistyön eri sektoreilla. Joustavat opiskelu- ja koulutuspolut sekä osaamisen kehittämisen mahdollisuudet ovat oleellisia tekijöitä geronomiosaamisen vahvistamisessa.
Hankkeen tavoite ja toimijat
Hankkeen tavoitteina on:
- määritellä geronomitutkinnon ydinosaaminen opetussuunnitelmanyhteistyön opetussuunnitelmayhteistyön ja ristiinopiskelun eli ammattikorkeakoulujen välisen yhteistoiminnan mahdollistamiseksi,
- tuottaa geronomitutkintoon kuuluvia opintojaksoja Opin.fi-alustalle, joka on valtakunnallinen korkeakoulujen avoimia opintoja tarjoava palvelu, ja luoda geronomikoulutuksen teemoihin liittyviä pienempiä oppimateriaaleja, sekä
- edistää yhteissuunnittelua, minkä avulla tuotetaan profiloivia täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia ammattikorkeakoulujen kesken.
Hankkeessa ovat mukana geronomi AMK-koulutukset Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulusta, Karelia-ammattikorkeakoulusta, Lapin ammattikorkeakoulusta, Metropolia Ammattikorkeakoulusta, Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Karelia koordinoi hanketta. Geronomikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen opettajat ja asiantuntijat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo ennen hankkeen alkamista, sillä valtakunnallinen geronomitutkinto-ohjelmien toimijoista koostuva geroverkosto on toiminut vuosia. Verkosto on vastannut muun muassa valtakunnallisten geronomiosaamiskompetenssien päivittämisestä viimeksi vuonna 2024. (Karelia 2025.)
Geronomikoulutus ja ikäosaamisen tarve Pohjois-Karjalan alueella
Geronomikoulutusta on järjestetty Karelia-ammattikorkeakoulussa tammikuusta 2022 lähtien, ja ensimmäiset geronomit (AMK) ovat jo valmistuneet. Tällä hetkellä keväällä 2025 Kareliassa on 108 geronomiopiskelijaa (Karelia Vipunen 2025). Ikääntyvän väestön huomattavan suuri osuus Pohjois-Karjalassa vahvistaa osaltaan tarvetta alueelliselle ikäosaamiselle. Tärkeää on, että geronomit löytävät polkunsa ja paikkansa työelämässä myös Pohjois-Karjalan alueella: sidosryhmäyhteistyön merkitys on keskeistä.
Pohjois-Karjala on eräs nopeimmin ikääntyvistä maakunnista Suomessa, ja 65 vuotta täyttäneiden osuus on 28,8 prosenttia maakunnan väestöstä. Alue on maaseutuvoittoista ja maaseutualueilla asuvien osuus koko maakunnan väestöstä on 47,4 prosenttia. (Tilastokeskus 2025.) Alueellinen väestörakenne ja maantieteelliset piirteet ovat tärkeitä huomioitavia asioita muun muassa ikäihmisten arjen tukemisessa, ammattilaisten osaamisen kehittämisessä ja koulutuksen järjestämisessä. Näitä asioita on pyritty huomioimaan geronomikoulutuksen suunnittelussa, kun opetussuunnitelman laadintaa osallistui alueellisia työelämätoimijoita vuonna 2021. Työelämäyhteistyötä tehdään niin opintojaksoilla, harjoitteluissa kuin opinnäytetöiden parissa.
Opetussuunnitelman arviointiin liittyvässä työelämä- ja alumnipalautteessa keväällä 2025 on tullut esille muun muassa se, että opetussuunnitelmaa ohjaavat arvot, esteettisyys, eettisyys ja esteettömyys, ovat edelleen vastaajien mukaan relevantteja geronomikoulutusta ohjaavia arvoja. Tärkeinä painopisteinä palautteen mukaan pidetään aktiivista, tervettä ja toimintakykyistä ikääntymistä sekä ikäystävällistä yhteiskuntaa. Myös sosiokuttuurinen vanhustyö nähdään merkityksellisenä painopisteenä. Palautteen perusteella erityisesti geronomiharjoitteluita pidetään tärkeinä osaamisen kehittymisen paikkoina. Opinnäytetyöprosessissa työelämätoimijoiden toimeksiannot, yhteistyö ja kehittämistarpeiden näkyväksi tekeminen ovat erityisen tärkeitä huomioitava näkökulmia tulevaisuudessa.
Hankkeen aloitus
GEROS-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan geronomikoulutusten yhteinen opetussuunnitelmien ydinainesanalyysi ja laaditaan pedagogiset suositukset siitä, miten geronomiydinosaaminen saavutetaan pedagogisesti ja menetelmällisesti. (Karelia 2025.)
Opetussuunnitelmien analyysit ovat jo alkaneet jokaisessa ammattikorkeakoulussa heti hankkeen käynnistyttyä. Kunkin tutkinto-ohjelman havainnot ja huomiot kootaan yhteen keväällä 2025 toteutuvissa hanketoimijoiden yhteisissä työpajoissa. Myös geronomialumneille ympäri Suomen tullaan lähettämään kysely ja sidosryhmätoimijoita osallistetaan mukaan prosessiin alueellisten tarpeiden mukaan. Myöhemmissä vaiheissa suunnitellaan ja toteutetaan ydinainesanalyysin pohjalta korkeakoulujen yhteisiä opintojaksoja ja pienempiä opetuskokonaisuuksia Opin.fi -tarjontaan, sekä arvioidaan ja juurrutetaan tuloksia. Myös profiloivia täydentävän osaamisen opintoja tullaan pilotoimaan hankkeen aikana. (Karelia 2025.)
Pyrkimyksenä hankkeessa on esittää konkreettisia tavoitteita geronomiopiskelijoiden siirtohakumenettelyiden ja siirtymien kehittämiseksi, kuten väyläopinnot ja ristiinopiskelu. Tulosten toivotaan edistävän geronomikoulutusten mahdollisuuksia hyödyntää nykyistä laajemmin toisten geronomikoulutusta järjestävien ammattikorkeakoulujen tarjontaa. Tuloksina odotetaan syntyvän uusia ja innovatiivisia toimintamalleja ja koulutuskokonaisuuksia. Odotuksena on, että geronomikoulutusten profiilit vahvistuvat ja profilaatioiden avulla vastataan ikäosaamisen kentällä oleviin työelämän tarpeisiin entistä paremmin. Samalla hankkeen aikana myös geronomin tunnettavuus lisääntyy.
Kirjoittajat:
Terhi Myller, yliopettaja, GEROS-hankkeen projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Anu Ihanus, lehtori, GEROS-hankkeen projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Karelia 2025. Geronomiosaamista vahvistetaan kansallisella yhteistyöllä. Geronomiosaamista vahvistetaan kansallisella yhteistyöllä – Karelia-ammattikorkeakoulu
Karelia Vipunen 2025. Geronomiopiskelijoiden määrä. https://intranet.karelia.fi/vipunen/toiminnan-tulokset/_layouts/15/xlviewer.aspx?id=/vipunen/toiminnan-tulokset/Raportit/Julkiset/opiskelijamaara.xlsx
Tilastokeskus 2025. Tunnuslukuja väestöstä alueittain. Tunnuslukuja väestöstä muuttujina Alue, Tiedot ja Vuosi. PxWeb
Artikkelikuva: Adobe Stock