Opettajan työelämäjaksolla ohjauksen työkaluja ja erityisopetusta oppimassa

Karelian opettajien työelämäjaksojen tavoitteena on päivittää opettajan omaa osaamista ja saada tietoa oman työn ja organisaation toiminnan kehittämiseen. Työelämäjaksolta saadut opit ja havainnot ovat tärkeitä työmotivaation, työssä jaksamisen ja erityisesti ohjauksen ja opetuksen kannalta.

Itse olin helmikuussa 2025 toista kertaa opettajan työelämäjaksolla. Edellinen työelämäjaksoni toteutui keväällä 2010. Tällä kertaa vietin ensin viikon Joensuun yhteiskoulun lukiossa perehtymässä erityisopetukseen, ja toisella viikolla tutustuin erityisopettajan työhön Joensuun seudun erilaiset oppijat ry:llä (JOSE). Opiskelen parhaillaan ammatilliseksi erityisopettajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja työelämäjaksot olivat samalla osa opintoihin kuuluvaa kolmen viikon harjoittelua.

Työelämäjakson aikana halusin päästä perehtymään läheltä lukion erityisopettajan työhön, koska Kareliaan tulee lukioista paljon opiskelijoita. Koin, että en tunne lukion erityisopetusta ja ohjausta riittävästi. Lisäksi halusin päästä perehtymään paremmin JOSEn toimintaan, että pystyn omassa ohjauksessani nykyistä yksilöllisimmin tukemaan opiskelijoita.

Lukion eritysopettajan työ on laaja kokonaisuus

Joensuun yhteiskoulun lukiossa viettämäni viikon aikana sain erittäin hyvän kuvan erityisopettajan työstä lukiossa ja sen mahdollisista muutoksista tulevan lainsäädäntöuudistuksen myötä. Opiskelijoilla, joilla on kielellisten erityisvaikeuksien tai muiden oppimisvaikeuksien vuoksi vaikeuksia suoriutua opinnoissaan, on oikeus saada erityisopetusta ja muuta oppimisen tukea yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti. Tukitoimet lukiossa toteutetaan opetushenkilöstön yhteistyönä. Keskeistä on oppimisen esteettömyys sekä oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen. Tukea on oikeus saada riippumatta siitä, mistä syystä tuen tarve aiheutuu. Lukiossa erityisopetus tukee aineenopetusta eikä erityisopettaja opeta mitään tiettyä ainetta. Tuki voidaan toteuttaa samanaikaisopetuksena, ryhmämuotoisena tai yksilötukena.

Lukion erityisopettajan työ on erittäin laaja kokonaisuus ja pääpiirteittäin se jakaantuu oppimisen tukeen ja erityisopetukseen, konsultaatiotyöhön, ryhmässä tukena olemiseen, verkostotyöhön eri sidosryhmien kanssa sekä taustatyöhön. Lukiossa oli vahvat verkostot lähellä ja yhteistyö on tiivistä opinto-ohjaajien, terveydenhoitajan, kuraattorin, psykologin, ryhmänohjaajien ja rehtorin kanssa. Tiiviin yhteistyön merkitys näkyi käytännön konsultaatioissa myös muiden Joensuun lukion erityisopettajien kanssa.  Vuosikello käytiin läpi, ja havaitsin että työtä rytmittää paljon ylioppilaskirjoitukset ja niihin valmistautuminen (lukusuunnitelmat) sekä lausuntojen tekeminen.

Kaksi kuvaa jossa toinen aulatila lukiossa: nojatuoli, sohva pöytä. Toisessa kuvassa pyöreä vuosikello, jossa lukion toimintoja jaoteltu syksyyn, talveen ja kevääseen.
Joensuun yhteiskoulun tiloja ja lukion toiminnan vuosikello.

Viikon aikana ehti mukaan yksilöohjauksiin, oppitunneille ja yhteistyöpalavereihin

Oppimisen tukemisessa eniten aikaa syksyisin menee digilukiseulojen tekemiseen kaikille aloittaville opiskelijoille. Osalle aloittavista opiskelijoista erityisopettaja tekee yksilöllisen testauksen ja kirjoittaa lukitodistuksen. Kävimme Niilo Mäki Instituutin testit ja niiden lausuntojen tekemiset läpi yhdessä sekä lukiossa että myös JOSE:lla. Yli puolet lukioiden opiskelijoista suorittaa lukion nykyisin 3,5–4 vuodessa.  Erityisopettajalla on kaikille aloittaville opiskelijoille tunteja ensimmäisessä jaksossa. Yhteisiä palavereja pidetään säännöllisesti opojen ja ryhmänohjaajien kanssa seuraten ryhmien opiskelijoiden tilannetta. Tukikursseja on englannin kielessä, matematiikassa ja ruotsin kielessä.

Opiskelijalle laaditaan Wilman oppimisen tuen lomakkeelle tuen suunnitelma, johon kirjataan myös ratkaisuehdotukset. Erityisopettaja tapaa näitä opiskelijoita säännöllisesti lukukauden aikana. Opiskelijalle tulee lukio-opintojen aikana antaa mahdollisuus erityisjärjestelyihin (esim. lisäaika, suurempi fontti, erillinen tila), jotta niiden tarvetta ja vaikuttavuutta voidaan arvioida opintojen aikana. Erityisopettaja ohjaa myös opiskelijaa hakemaan erityisjärjestelyjä ylioppilastutkintokokeisiin tarvittaessa.

Lukiossa oli paljon yksilöohjausta. Sain olla mukana toteuttamassa erityisopettajani kanssa useita yksilöohjauksia ja olin myös mukana erityisopettajan kanssa oppitunneilla. Oppitunnilla minua ilahdutti se, että oppimissykli pidettiin lyhyenä ja kännykät olivat sivussa yhteisestä sopimuksesta. Puolessa välissä tuntia oli tauko, jolloin sai jaloitella ja katsoa kännykkää. Tämä hyvä käytänne toteutui englannin tukikurssilla.

Viikon aikana sain olla ohjausten lisäksi mukana useissa palavereissa: markkinointipalaveri, tukitiimi, nivelvaihe, aikuislukion Tuva-koulutus, jne. Pääsin palavereissa myös osallistumaan ja käymään rikkaita keskusteluja kollegoiden kanssa, jotka puhuvat ”samaa kieltä” ja painivat samojen teemojen kanssa.

Tietoa ja tukea oppimiseen Joensuun seudun erilaisilta oppijoilta

Joensuun seudun erilaiset oppijat ry:llä (JOSE) oli aivan erilaiset resurssit tehdä yksilöllistä ohjausta kuin lukiossa. Siellä erityisopettaja pystyi valmistautumaan erittäin hyvin asiakkaan tapaamiseen ja pitämään hänelle kerrallaan tunnin ohjauksen. Näitä ohjauksia saattaa olla samalle asiakkaalle useita ja ne kestävät 1–3 tuntia kerrallaan. Teemat vaihtelivat. Opiskelijoita käy JOSElla paljon ohjauksissa liittyen matematiikkaan, pääsykokeisiin, lukitestauksiin, kielten haasteisiin ja ajankäytön ongelmiin.

Pääsin itse mukaan kolmeen tällaiseen ohjaukseen. Suunnittelimme ohjaukset yhdessä ennakkoon, ja kaikkiin niihin otettiin mukaan oppimisen apuvälineitä. Teemoina oli matematiikan preppaus valintakokeisiin, ajankäytön hallinta ja kokeisiin lukeminen. Ajankäytön ohjauksessa konkreettisina työkaluina käytettiin tiimalasia, 1 viikon ja 2 viikon kalenterisuunnitelma sekä kanbania. Lisäksi kävimme konkreettisia vinkkejä yhdessä läpi.

Kirjahylly jossa mm. viivaimia, ajastimia
Joensuun erilaiset oppijat tarjoaa erilaisia apuvälineitä oppimisen tueksi.

JOSElla sain erityisen hyvän opin lukitestauksista ja lausuntojen tekemisestä sekä tukitoimien suosituksista. Kyseessä on hyvin erilainen erityisopettajan työyksikkö lukioon tai muihin oppilaitokseen verrattuna. Yksi keskeisimpiä tavoitteitani tälle viikolle oli, että perehdyn apuvälineohjaukseen ja erilaisiin oppimisen apuvälineisiin. Lisäksi perehdyin oppimisen apuvälinerepun välineisiin (lainattava).

Luettelo oppimisen apuvälineistä jaoteltuna neljään osa-alueeseen: keskittyminen, ajanhallinta ja oppimistaidot, lukeminen ja kirjoittaminen, laskutaito ja hahmottaminen
Oppimisen apuvälinerepun välineitä.

Yksi erittäin merkittävä oppimiskokemus oli päästä perehtymään Askeleet arkeen – tukea oppimiseen rikostaustaisille henkilöille Pohjois-Karjalassa -hankkeeseen. Hankkeessa tarjotaan rikostaustaisille henkilöille yksilöohjausta, jossa tarkastellaan mahdollisia oppimisvaikeuksia ja tukitoimia sekä hahmotellaan tulevaisuuspolkua. Hankkeessa järjestetään koulutusta oppimisvaikeuksista ja oppimisen apuvälineistä, tehdään luki- ja matematiikkatestausta sekä vertaistoimintaa. Tämä maailma oli mielenkiintoinen ja uusi itselle. Kävin itse viime syksyllä tutustumassa Pyhäselän vankilassa ja siellä myös kuulin, että tällainen hanke on olemassa. Nyt pääsin työelämäjakson aikana keskustelemaan hankkeessa työskentelevien kollegojen kanssa. Oma ohjaajani käy vankilassa tekemässä luki- ja matikantestauksia. Pääsin lisäksi suunnittelemaan lukemaan oppimisen prosessia aikuiselle rikostautaustaiselle henkilölle. Tämä oli mielenkiintoista ja ihan uusi maailma, mutta onneksi valmiita materiaaleja on paljon saatavilla.

JOSElla aidosti tehtiin asioita yhdessä ja kollegiaalisuus oli ”käsin koskettavaa”.

Työelämäjakson opit erityisopettajan roolista erilaisissa organisaatioissa

Työelämäjakso auttoi minua ymmärtämään erityisesti erityisopettajan moninaista asemaa eri organisaatioissa. Lukiossa erityisopettajan työ oli paljon strukturoidumpaa kuin yhdistyksessä, jossa ohjaajani työnkuva vaihteli päivittäin. Mikä tärkeintä, huomasin, että inklusiivisuuden lisääminen on kaikkien yhteinen tavoite, vaikka roolit ja tehtävät olivat erilaisia. Eniten itseäni ilahdutti se, että myös erityisopettajan kuten myös opinto-ohjaajan työtä saa ja pitääkin tehdä oman persoonan kautta. Erityisopetuksen lainsäädäntö koskee kaikkia, mutta tuen muodot ja tuen järjestäminen vaihtelevat paljon. On mahtavaa, että erityisyydestä on alettu viime aikoina puhumaan entistä enemmän eri kouluasteilla, myös hallinnon tasolla.

Oli mahtavaa huomata, että jokaisen työpäivän jälkeen oma pohdinta päivän tapahtumista käynnistyi automaattisesti. Pohdinnan tuotteena syntyi heti muistilehtiööni kysymyksiä ohjaajalle seuraavaksi aamuksi. Yhteinen ammatillinen pohdinta käytännön asioista oli itselle merkityksellistä. Luovuus, jatkuva vuoropuhelu, dialogisuus ja paineen sietokyky nopeasti muuttuvissa tilanteissa näkyi erityisesti lukion harjoittelussa. Tämä kaikki oli tuttua jo omasta työstäni ja koin lukion harjoittelun todella innostavana.

Kannattaa lähteä työelämäjaksolle!

Työelämäjaksoni oli onnistunut ja on upeaa, että Karelia tarjoaa opettajille tällaisen mahdollisuuden. Parasta antia oli ehdottomasti verkostoituminen ja kiireettömyys – oli yhdessä aikaa pohtia, suunnitella ja perehtyä työyksiköiden toimintaan käytännössä.

Erittäin avartavaa oli huomata, että lukiossa on opiskelijoilla ihan samat tuen tarpeet kuin omilla opiskelijoilla ammattikorkeakoulussa. Oli lisäksi mahtavaa nähdä, että lukiossa on erittäin paljon tukea ja ohjausta saatavilla. Molemmissa yksiköissä näkyi vahvasti, että erityisopettajan tehtävä on yhteistyötä niin opettajien, opinto-ohjaajien kuin muiden sidosryhmäverkostojen kanssa.

Työelämäjakson aikana oli mielenkiintoista nähdä niin oppilaitoksen kuin yhdistyksen toimintaa erityisopettajan näkökulmasta. Nämä kokemukset tukivat valtavasti toisiaan.

Suosittelen vahvasti kaikille opettajille työelämäjaksolle hakeutumista!


Kirjoittaja:

Minna Turunen, lehtori, opinto-ohjaaja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuvat: Minna Turunen


Lähteitä:

Lukijose. 2025a. Tulevaisuuden työkyky – Korkeakouluopiskelijoiden opiskelukyvyn ja opintojen edistäminen digitaalisuutta hyödyntäen. Viitattu 5.3.2025. https://www.lukijose.fi/jose-ry/hankkeet/

Lukijose. 2025b. Askeleet arkeen – tukea oppimiseen rikostaustaisille henkilöille Pohjois-Karjalassa.  Viitattu 5.3.2025 https://www.lukijose.fi/jose-ry/hankkeet/

Opetushallitus. 2025a. Lukiokoulutuksen oppimisen tuki ja erityisopetus uudistuvat – Opetushallitus valmistelee päivitystä lukion opetussuunniteoman perusteisiin. Viitattu 5.3.2024. https://www.oph.fi/fi/uutiset/2024/lukiokoulutuksen-oppimisen-tuki-ja-erityisopetus-uudistuvat-opetushallitus-valmistelee

Opetushallitus. 2025b. Lukiokoulutuksen oppimisen tuen kehittämishankkeet. Viitattu 5.3.2025. https://www.oph.fi/fi/avustukset/lukiokoulutuksen-oppimisen-tuen-kehittamishankkeet

Oppimisen tuki ja erityisopetus lukiossa. 2024. https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/oppimisen-tuki-ja-erityisopetus-lukiossa

Tunnistaoppimisvaikeus. 2025. Voiko minulla olla oppimisvaikeus? Viitattu 4.3.2025. https://tunnistaoppimisvaikeus.fi/