Älykäs tietoyhteisö oli Karelia-ammattikorkeakoulun EAKR-hanke (toiminta-aika 1.10.2023 – 31.12.2024, rahoittajana Pohjois-Karjalan maakuntaliitto), jonka keskeisenä tavoitteena oli selvittää, millainen voisi olla vihreää siirtymää tukeva Karelian Wärtsilän Älykampus. Älykampuksen sydän on ICT-konesali, jonka investointi oli Älykäs tietoyhteisö -hankkeen alkaessa suunnitteilla. Näin hankkeen luonnolliseksi kohteeksi tuli kuinka saada ICT-konesalin investointi suunnattua paremmin ja täsmällisemmin sekä aluetta hyödyntäväksi.
Data on noussut vahvaksi elinvoimatekijäksi niin julkisella sektorilla kuin yritysmaailmassa. Samalla data on väline, jolla integroidaan Karelian talotekniikan koulutuksen, julkisen sektorin, esimerkiksi Joensuun kaupungin, tarpeita. Vihreä siirtymä edellyttää digitaalisten välineiden ja sitä kautta datan hyödyntämistä. Dataan perustuvia kokeiluja voidaan tehdä tulevaisuudessa laajasti esim. älyliikenteen, rakennetun ympäristön, kiertotalouden sekä terveys ja hyvinvoinnin tarpeisiin.
Hankkeessa toteutettiin kolme pilottia ja kaksi niitä tukevaa selvitystä. Pilottien avulla selvitettiin alueen yritystoimintaa palvelevan, soveltavan dataperusteisen tutkimuksen, rakentumisen edellytyksiä Pohjois-Karjalan maakunnassa. Pilottien keskiössä oli data, datan hyödyntäminen erilaisten digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä. Pilottien ideana oli luoda konsepti dataperusteiselle yhteiskehittämiselle ja yhteiskäytölle Karelian, julkisen sektorin ja yritysten kesken.
Hankkeen tulokset on koottu viideksi raportiksi. Pilotit keskittyivät XR-testaamiseen, tietovarantojen sovellusohjelmointi sekä älykkääseen automaatioon ja liiketoimintaan. Pilottien lisäksi hankkeessa tehtiin kaksi selvitystä, joiden aiheina olivat rajapintojen toteutettavuus sekä XR-teknologioiden käyttötapaukset. Raportit on luettavissa seuraavista linkeistä:
- Älykkään automaation ja digitaalisen liiketoiminnan pilotti
- Tietovarannon rajapintapilotti
- Rajapintahakemiston toteutettavuusselvitys
- XR-teknologian käyttötapaselvitys kiinteistöalalla
- XR-teknologioiden pilotointi talotekniikan näkökulmasta
Hankkeesta ja sen sisarhankkeesta ”ICT-konesalin investointi ja kehittäminen” on myös julkaistu kaksi Karelian media-alan koulutuksen opiskelija Kasperin Ahon tekemää esittelyvideota. Ne löytyvät Karelian Youtube-kanavalta:
- Karelian-amk:n Wärtsilän Älykampuksen kehitys
- ICT-konesali Wärtsilän tutkimus- ja oppimisympäristönä
Teksti:
Timo Rui, Senior project manager, Karelia-ammattikorkeakoulu
