Osana Karelia-ammattikorkeakoulun laatutyötä tiedustelimme aikaisempien vuosien tapaan vuoden 2024 avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoilta yleistä palautetta opiskelusta, onnistumisista sekä kehittämistä kaipaavista asioista.
Palautekyselyn sisältö poikkesi aikaisemmista, sillä kysymysten määrää vähennettiin huomattavasti. Kysely koostui väittämistä ja kolmesta avoimesta kysymyksestä. Kysely lähetettiin elokuussa kevätlukukaudella (tammi-heinäkuu) opiskelleille ja tammikuussa syyslukukaudella opiskelleille (elo-joulukuu).
Vuonna 2024 Karelian avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskeli 3391 henkilöä. Palautekyselyyn vastasi yhteensä 242 avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijaa. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 7 %.
Opiskelijat tyytyväisiä opiskeluun avoimessa ammattikorkeakoulussa
Palautekyselyn aluksi esitettiin kuusi väittämää, joita arvoitiin asteikolla 1–7 (täysin eri mieltä – täysin samaa mieltä). Seuraavassa käydään läpi kyselyssä esitetyt väitteet ja vastausten jakautuminen.
Kyselyn perusteella avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat tyytyväisä opiskeluun. Lähes 80 % vastaajista kokee, että opiskelu on tukenut hyvin tai erittäin hyvin oman osaamisen kehittymistä. Vastaajista 74 % arvioi opintojen sisältöjen vastaavan hyvin tai erittäin hyvin omiin odotuksiin ja tarpeisiin, vajaa 8 % ei ottanut kantaa tähän väitteeseen ja loput vastaajista olivat eri mieltä.
Opiskelu verkko-oppimisympäristössä oli sujuvaa 70 % mielestä ja 21 % oli eri mieltä. Kirjautuminen tietojärjestelmiin oli sujuvaa 66 % mielestä ja 25 % mielestä kirjautumisessa oli haasteita. Loput vastaajista eivät olleet samaa tai eri mieltä väitteiden kanssa.
Vastaajista 66 % arvioi, että oli saanut tarvittaessa asiantuntevaa neuvontaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Lähes 20 % vastaajista puolestaan arvioi, että olisi toivonut enemmän neuvontaa ja 15 % vastaajista ei ottanut kantaa. Karelian markkinointi ja mainonta herätti 65 % kiinnostuksen avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin.
Kiitosta asiantunteville opettajille hyvistä verkko-opinnoista
Yhteensä 107 vastaajaa oli vastannut kysymykseen, jossa pyydettiin antamaan vapaamuotoista palautetta asioista, joissa Karelia oli avoimen ammattikorkeakoulun opinnoissa onnistunut.
Eniten vastauksissa toistuivat maininnat osaavasta, asiantuntevasta ja mukavasta henkilöstöstä eli opettajat saivat runsaasti kiitosta. Opintojen rakennetta, Moodle-oppimisympäristön selkeyttä ja laadukkaita materiaaleja tuotiin seuraavaksi eniten esille.
Myös monipuolisia toteutustapoja, joustavuutta, käytännönläheisyyttä, hyvin rakennettuja kokonaisuuksia ja verkko-opiskelumahdollisuutta kiiteltiin.
Monet vastaajista mainitsivat opintojen aiheiden ajankohtaisuuden ja opintotarjonnan monipuolisuuden. Myös opintoihin liittyvä tiedottaminen, ilmoitetuissa aikatauluissa pitäytyminen, opintojen markkinointi, sisällön vastaaminen ennakkotietoihin, ilmoittautumisen ja maksamisen helppous sekä opintojen aikana tapahtunut verkostoituminen mainittiin useamman kerran. Lisäksi yhdessä vastauksessa todettiin, että annettu palaute oli otettu vastaan ja toimintaa oli sen perusteella myös korjattu.
Jos opinnot olivat keskeytyneet, niin yleisimmin siihen vaikuttivat oman ajankäytön hallinnan vaikeudet ja arjen haasteet sekä elämänmuutokset. Opintojen keskeytymistä aiheuttivat myös tietojärjestelmiin kirjautumisen ongelmat, opintojen sisällön vastaamattomuus odotuksiin, tehtäviin liittyvät haasteet tai se, että opinto oli liian vaativa.
Verkko-oppimisympäristöissä eniten haasteita
Kysyimme, mitä voisimme kehittää avoimen ammattikorkeakoulun toiminnassa. Saimme runsaasti kehittämisehdotuksia lähes sadalta vastaajalta. Useimmat ehdotuksista liittyivät verkko-oppimisympäristön kehittämiseen, Moodle-kurssilla havaittuihin ongelmiin tai kirjautumisongelmiin. Tämä korostui erityisesti syksyllä 2024 opiskelleiden vastauksissa ja sitä selittänee osin Moodle-oppimisympäristössä syksyllä tehty päivitys, josta aiheutui harmia useille opiskelijoille.
Opintojen pedagogisiin ratkaisuihin liittyen osa vastaajista toivoi, ettei opinnoissa olisi ryhmä- tai paritehtäviä koska osallistujien aikatauluja on vaikea sovittaa yhteen. Toisaalta toivottiin, että osallistujat voisivat enemmän jakaa omaa asiantuntemustaan ja kokemuksiaan. Myös kokemusasiantuntijoiden tai muiden asiantuntijoiden vierailuja ehdotettiin lisättäväksi. Oman ajankäytön tueksi olisi hyvä saada kaikki tehtävät jo opintojen alussa. Ehdotuksissa tuli esiin myös toive selkeistä tehtäväksi annoista, tehtävien arviointikriteereistä ja selkeästä viestinnästä opintojen aikana. Todettiin myös, että palautteen määrää tehtävistä voisi lisätä.
Kiitos palautteesta – näihin asioihin kiinnitämme huomiota vuonna 2025
Vastausten perusteella voidaan todeta, että avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat olivat tyytyväisiä ja kokivat oman osaamisen kehittyneen hyvin. Suurin haaste ja kehittämiskohde on tietojärjestelmiin kirjautuminen ja sujuva opiskelu verkko-oppimisympäristössä.
Jatkamme jo aloittamaamme työtä, jotta verkkokurssien rakenteet olisivat yhdenmukaisia, entistä selkeämpiä ja saavutettavia. Kirjautumisohjeita ja niihin liittyvää viestintää pyritään kehittämään edelleen. Kiinnitämme huomiota ohjeiden selkeyteen ja yksinkertaistamiseen.
Verkko-oppimisympäristöissä tapahtuvan opiskelun sujuvoittamista parannetaan tukemalla opettajia kurssirakenteen yhtenäistämisessä. Opettajat saavat ohjausta ja tukea tähän. Opettajia tuetaan myös opintojen sisältökuvausten laatimisessa ja niiden parantamisessa.
Kirjoittaja:
Mervi Lätti, erikoissuunnittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu