Innovaatioiden ja yhteistyön äärellä – vierailulla Satakunta Testbedissä

Neljän eri organisaation edustajista koostuvalla projektitiimillä lähdimme hakemaan oppia ja inspiraatiota pohjoiskarjalaisen innovaatiotoiminnan kehittämistyöhömme länsirannikolta, jossa on kehitetty Satakunta Testbed –toimintaa useiden vuosien ajan.  INNO Pohjois-Karjala – sote- ja hyvinvointialan kestävät palvelut ja innovaatiot -ryhmähankkeen järjestämällä benchmarking-matkalla projektitiimimme sai näkökulmia esimerkiksi teknologian hyödyntämiseen eri koulutusasteilla. Satakunnan kehittämistyö on myös erinomainen esimerkki yritysten, oppilaitosten ja hyvinvointialueen monipuolisesta yhteistyöstä sekä innovaatiotoiminnan yhdistämisestä oppilaitosten ja työelämän arkeen.

Matkamme Joensuusta kohti Poria alkoi talvisena kevätpäivänä helmikuussa 2025. Kymmenenhenkinen seurueemme rakentui Karelia-amk:n, Riverian, Siun soten ja Joensuun kaupungin yhteisestä Inno Pohjois-Karjala -hankkeen projektitiimistä sekä medianomiharjoittelijasta, joka dokumentoi matkamme kuvina. Tiimin yhteisellä päätöksellä olimme aiemmin valinneet kulkuvälineeksemme tilausbussin kuljettajan kera, jotta reissu sujuisi turvallisesti ja joustavasti matkaohjelmamme mukaan. Bussimatkan aluksi jokainen uppoutui omien töidensä ääreen, minkä jälkeen oli hyvä heittäytyä yhteiseen tutustumiseen. Pääsimme arvuuttelemaan esimerkiksi “elämämme biisejä”. Yritimme myös selvittää kenellä matkalaisista mahtaa olla vakoojan koulutus, kuka on saanut kunnian tehdä koivurusetin Englannin kuninkaalle tai kuka on omistanut lehmän nimeltä Elisabeth. Bussimatka sujui nopeasti ja ennen kuin huomasimmekaan, olimme saapuneet Poriin. Pienen ulkoilun ja iltapalan jälkeen oli aika käydä levolle ja valmistautua seuraavien päivien mielenkiintoiseen ohjelmaan.

Satakunnan Testbed -toiminta on tulosta intensiivisestä yhteistyöstä

Matkan ensimmäisen aamupäivän vietimme toisen asteen oppilaitos Sataedun tiloissa Ulvilassa. Kuulimme esittelyn Satakunta Testbed –konsortiosta, joka tarjoaa monipuolisia testausympäristöjä yrityksille sekä sosiaali- ja terveysalan organisaatioille. Yritys voi hakeutua kehitettävän tuotteensa tai palvelunsa kanssa mukaan testausprosessiin yhdellä yhteydenotolla. Testbed-konsortio käsittelee yritysten toimeksiantoja kuukausittain. Prosessi etenee siten, että seuraavaksi valitaan sopiva testausympäristö, laaditaan suunnitelmat sekä organisoidaan tarvittavat luvat ja sopimukset.  Satakunnan ammattikorkeakoulun lehtori Mervi Vähätalo kertoi, että testausprosessiin kuuluu myös testauksen koordinointi, palautteen keruu sekä raportointi. Toiminta eri oppilaitosten, yritysten sekä muiden toimijoiden kesken on vuosien kehittämistyön myötä vakiintunut pysyväksi käytännöksi Satakunnan alueella.

Pääsimme tutustumaan myös MeWet-kotiin, joka toimii hyvinvointiteknologian tutkimus-, kehitys- ja oppimisympäristönä Sataedussa.  MeWet on suunniteltu aistiystävälliseksi aidoksi kotiympäristöksi, joka huomioi toimintakyvyltään erilaisten asiakkaiden tarpeet. Sen tilat ja esillä olevat teknologiset ratkaisut sekä niiden hyödyntäminen hyvinvointiteknologian opiskelussa tekivät meihin suuren vaikutuksen. Oli hienoa kuulla, että myös teknologiasta kiinnostuneet kansalaiset ovat tervetulleita tutustumaan kohteeseen.

Kuva huoneesta, jossa keskellä sohva, ja sen edessä pieni pöytä, taustalla keittiö
Aistiystävällisyys on huomioitu MeWet-kodin sisustuksessa monipuolisesti. Kuva: Sofia Partanen.

Hyvinvointi- ja terveysteknologiahakemisto Wenlasta pääsimme kuulemaan elinkeino- ja kehitysyhtiö Prizztech Oy:n projektipäällikkö Niina Holapan puheenvuorossa. Wenla-hakemisto esittelee niin kuluttajille, kunnille kuin sosiaali- ja terveysalan organisaatioille tarkoitettuja hyvinvointi- ja terveysteknologiapalveluja. Tarkoituksena on koota yhteen markkinoilla olevat teknologiset palvelut ja niitä sivustolla onkin jo 129 (päivitys 10.4.2025)! Hakemiston julkaisusta vastaa Prizztech Oy.

Päivän aikana kuulimme myös teknologialähettiläskoulutuksesta ja DigiSimu-hankkeesta lehtori Krista Toivosen toimesta. DigiSimu-hankkeessa kehitetään digitaalista alustaa lähi- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden simulaatioharjoittelun sekä itsenäisen oppimisen tueksi. Kiinnostava idea oli esimerkiksi maahanmuuttajaopiskelijoiden kielen oppimisen tueksi Thinglink-työkalulla kehitetty SuomiHuone. Lisäksi Niina Holappa kertoi meille EHEÄ-hankkeesta, jossa kehitetään sote-palveluja täydentäviä digitaalisia palveluja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen asiakkaiden sekä esimerkiksi kulttuuri- ja matkailutoimijoiden kanssa.

Iltapäivällä siirryimme Porin keskustaan, jossa vierailimme Satakunnan hyvinvointialueen hyvinvointiteknologialainaamo Funteeraamossa. Yritykset ovat antaneet lainaamoon esiteltäväksi erilaisia teknologioita ja sovelluksia. Valikoimassa on esimerkiksi helposti käyttöön otettavia ratkaisuja muistin tukemiseksi, näön ja kuulon avuksi sekä turvallisuuteen ja virkistykseen.  Välineistö on paikan päällä kokeiltavissa ja myös lainattavissa lyhyeksi ajaksi kotiin. Funteeramossa asiakkaat ja läheiset saavat opastusta välineiden valintaan ja käyttöön matalla kynnyksellä.

Nainen seisoo pöydän ääressä edessään näyttölaite ja pehmokissa
Funteeramon välineistöön tutustumassa Siun soten sairaanhoitaja Jessica Mustonen. Kuva: Sofia Partanen.

Moniaistisia kokemuksia ja kehittämisintoa Pelisellistä

Toisen matkapäivän aamun vietimme Satakunnan ammattikorkeakoulun Pelisellissä, joka on rakennettu monikäyttöiseksi ja muunneltavaksi tilaksi niin opetuskäyttöön kuin työelämän kanssa tehtävään yhteistyöhön. Peliselli mahdollistaa kävijälle esimerkiksi moniaistillisia elämyksiä, aktivointi- tai rentoutumismahdollisuuksia ja jopa mahdollisuuden virtuaalimatkailuun! Pelisellissä on myös teemoittain koostettuja salkkuja, jotka sisältävät muun muassa pienapuvälineitä ja aistituotteita. Salkut ovat lainattavissa ja niitä voidaan hyödyntää asiakkaiden kanssa erilaisissa toimintaympäristöissä.  

Peliselli on muunneltavissa monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Kuva: Sofia Partanen.

Projektipäällikkö Eveliina Kaukkila (Tampereen yliopisto) ja projektikoordinaattori Sinikka Paukkunen (Diak) kertoivat meille Iki-hankkeesta, jonka tavoitteena on ikäihmisten toimintakyvyn edistämiseen erikoistuneen sähköisen testaus- ja kehitysympäristön luominen. Esityksessä puhuttelivat erityisesti loppukäyttäjien osallisuus kehittämistyössä sekä eri ammattialoilta ja organisaatioista tulevien toimijoiden yhteistyö: ”kun on oikeat tyypit, saadaan asioita aikaan.”

Satakunnan hyvinvointialueen Marjo Mäkelä esitteli TKIO-yksikön yritysyhteistyötä ja roolia Satakunta Testbed -toiminnassa. Hyvinvointialueella tapahtuva testaustoiminta voi käynnistyä eri yksiköiden, kuten sairaalaosastojen tarpeista, tai yritysten aloitteesta.  Henkilöstön tunnistamien kehittämisideoiden ja testaustarpeiden kokoamiseksi on luotu ideointikanava, joka on käytössä kaikilla hyvinvointialueen työntekijöillä. Tunnistettujen, esimerkiksi hyvinvointiteknologiaan liittyvien, tarpeiden pohjalta järjestetään yhteisiä työpajoja sekä suunnitellaan testausten toteuttamistapa yksiköiden arkeen soveltuvaksi.  

Ensihoidon kenttäjohtaja Heikki Lampinen Satakunnan hyvinvointialueelta kertoi alueelle vakiintuneesta Combilanssi-toiminnasta. Sen kehittäminen käynnistyi aikanaan, kun tunnistettiin tarve ikääntyneiden kiireettömälle, mutta päivystykselliselle kotiin annettavalle palvelulle. Combilanssissa työskentelevät hoitotason ensihoitaja sekä geriatristen potilaiden hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja työparina. Kun ikääntynyt asiakas kohdataan ja tilannetta selvitellään ilman aikapainetta, voi asiakkaan tarvitsema apu mahdollistua ilman päivystyskäyntiä.   

Puolen päivän jälkeen olimme pikkuhiljaa valmiita kotimatkalle. Bussissa meillä oli aikaa reflektoida kaikkea kuultua, nähtyä ja koettua sekä tarkastella yhdessä vierailun herättämiä kehittämisajatuksia kunkin organisaation näkökulmasta. Vaikka matkamme oli ajallisesti tiivis, oli kokemus paikan päällä käymisestä antoisa. Koimme tutustuminen ja ajatusten vaihdon niin Satakunnan edustajien kuin oman projektitiimimme kanssa erittäin hyödylliseksi. Fyysisiin toimintaympäristöihin tutustuminen sekä kurkistus eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön oli näkökulmia avartavaa. 

Oli myös vaikuttavaa huomata yritysten mukana olo vierailumme ohjelmassa. Lämpimät kiitokset OnniTV:n esittelystä Katariina Nikander sekä Sotender-keikkatyösovelluksen havainnollistamisesta Anna Aubert, Koivu Solutions Oy. Ja erityinen kiitos vierailun mahdollistamisesta, avoimesta osaamisen ja tiedon jakamisesta, toimintojen esittelystä sekä ajatusten vaihtamisesta Satakunta Testbed -toimijat ja kumppanit!

Yhteiskuva Satakunnan ammattikorkeakoulun aulassa. Kuvaan mahtui myös yksi ylimääräinen vieras. Löydätkö hänet? Kuva: Sofia Partanen.

Kirjoittajat:

Suvi Leppänen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Minna Lappalainen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Jaana Kurki, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Matka Satakuntaan toteutettiin osana INNO Pohjois-Karjala – sote- ja hyvinvointialan kestävät palvelut ja innovaatiot -ryhmähanketta, jonka toteuttajat ovat Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria ja Joensuun kaupunki. Hankkeen toiminta-aika on 1.9.2024 – 31.12.2026. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Koko ryhmähankkeen budjetti on 624 181, josta tuen osuus on enintään 468 136.