Interregin arktinen ohjelma: Rajat ylittävää yhteistyötä

Tammikuun lopulla 2025 järjestettiin Tromssassa Arctic Frontiers 2025 -konferenssi, jonka yhteydessä Euroopan unionin pohjoisiin alueisiin keskittyvät ohjelmat The Interreg Northern Periphery and Arctic (NPA) ja Interreg Aurora pitivät yhteisen session. Sen tarkoituksena oli avata uusi rahoitusmalli, jonka tavoitteena on vahvistaa näiden ohjelmien välistä synergiaetua ja edistää arktisten ja niihin rinnastettavien alueiden sidosryhmien yhteistyötä. Tämä rahoituskanava tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös Pohjois-Karjalalle ja sitä myötä Karelia-ammattikorkeakoululle rakentaa ja toteuttaa niin alue- kuin valtioiden rajoja ylittäviä TKI-hankkeita.

Klusterihankkeilla vauhtia arktisen alueen kehitykseen

Tilaisuuden ensimmäisen varsinaisen puheenvuoron piti Luulajan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Carina Sammeli. Poliittisena toimijana hänellä oli kokemusta erityisesti Interreg Auroran hankkeista. Sammeli korosti puheessaan pohjoisten alueiden yhteistyön ja sen jatkuvuuden merkitystä. Hänen mukaansa esimerkiksi Luulajalla oli enemmän yhteistä läheisten Norjan ja Suomen pohjoisten kuntien kuin etäisten Tukholman tai Göteborgin kanssa. Pohjoisilla alueilla on samanlaisia haasteita saavutettavuuden tai veto- ja pitovoiman kannalta. Nämä haasteet vaikuttavat kaukaisilta esimerkiksi pääkaupunkiseuduilta katsottaessa: siellä julkinen liikenneverkosto kattaa koko alueen, kun taas pohjoiset tai muut harvaanasutut seudut jäävät paitsioon.

Sessio jatkui esittelemällä maaliskuussa avattu kutsu klusterihankkeisiin, joilla pyritään vastaamaan arktisen alueen ainutlaatuisiin, mutta usein haasteellisiin olosuhteisiin ja edistämään alueellista kehitystä eri alueilla. Tavoitteena on saada NPA- ja Interreg Aurora -ohjelmien rahoittamat hankkeet yhdistämään ponnistelunsa klusterointihankkeeseen, jonka tarkoituksena on lisätä arktisella alueella ja arktisilla alueilla asuvien ihmisten kannalta merkityksellisiä asioita ja edistää EU:n arktisen politiikan käytännön täytäntöönpanoa yhteisöissä.

Paneelikeskustelussa korostettiin yhteistyön merkitystä

Carina Sammelin puheenvuoro ja klusterikutsu toimivat oivallisena johdatuksena tilaisuuden päättävään paneelikeskusteluun. NPA-ohjelman ja Interreg Auroran sihteeristö oli kutsunut paneeliin osallistujia oman valintansa mukaan menestyksekkäistä hankkeista. Yksi kutsutuista hankkeista oli Karelian-amk:n koordinoima GLOW2.0-hanke, jossa kehitetään valaisemattoman taivaan matkailullista vetovoimaa pohjoisilla alueilla. Paneelikeskustelun teemana oli, miten voisimme yhdistää Interreg-resurssit ja -osaamiset arktisten parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Panelistit pohtivat aiempia kokemuksiaan kansainvälisestä ja rajat ylittävästä yhteistyöstä ja koettivat löytää inspiroivia ideoita tulevia klusterointihankkeita varten. Keskusteluissa keskityttiin alan trendeihin, jotka voisivat hyötyä tällaisesta yhteistyöstä. Yksi esimerkki oli, kuinka GLOW2.0-hankkeen valosaaste- ja pimeysteemat soveltuisivat hyvin hyödynnettäviksi sosiaali- ja terveysalan hankkeisiin, sillä pimeydellä on todettu olevan terveyttä ja rentoutumista edistäviä vaikutuksia. Toisaalta jätehuoltoon ja kierrätykseen liittyvät uudenlaiset ratkaisut ja toimintamallit olisivat tervetulleita matkailualalle.  Uusien teknologioiden tarjoamat mahdollisuudet ovat laajalti hyödyllisiä alasta ja toiminnasta riippumatta, kunhan muistetaan pitää huoli, ettei teknologia pääse rengin asemasta isännäksi.

Paneelin edustajat korostivat hankkeista saatujen kokemusten, sekä onnistumisten että epäonnistumisten, jakamisen merkitystä. Todettiin, että epäonnistuneista ratkaisuista ja piloteista oppiminen voi usein tuottaa arvokkaimpia oivalluksia. Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että kansainvälisillä ja rajat ylittävillä hankkeilla saavutetaan enemmän kuin kansallisilla hankkeilla. Yhteistyö arktisella alueella ja niihin rinnastettavilla alueilla on välttämätöntä, sillä nämä syrjäiset alueet jäävät usein huomiotta, kun niitä tarkastellaan vain kansallisesta näkökulmasta.

Rajat ylittävästä yhteistyöstä keskustelivat (vas.) Kirsti Mijnhijmer, Caitriona Strain, Tarja Kupiainen, Davíð Jóhannsson, Stian Larsen ja Lisbeth Nylund. Kuva: David Jensen.

Tilaisuuden päätyttyä osallistujat siirtyivät kahvin ja virvokkeiden pariin jatkamaan keskustelua mahdollisista tulevista yhteistyöhankkeista. Voisiko olla hedelmällistä yhdistää esimerkiksi Lapin ja Itä-Suomen ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan, matkailun ja median toimijoiden asiantuntemus edistämään alueidemme veto- ja pitovoimaa?

Panelistit:

  • Caitriona Strain, European Regions Network for the Application of Communications Technology – ERNACT, Irlanti – Kokemusta aiemmista arktisten klustereiden hankkeista
  • Tarja Kupiainen, Karelia-ammattikorkeakoulu, Suomi – Päätoteuttaja Interreg NPA Glow2.0
  • Davíð Jóhannsson, Samtök sveitarfélaga á Norðurlandi vestra (Aluehallintojen liitto Luoteis-Islannissa) (SSNV), Islanti – Hankekumppani Interreg NPA Glow2.0
  • Stian Larsen, Remiks Miljøpark AS, Norja – Päätoteuttaja Interreg Aurora NOWA -hanke

Moderaattorit:

  • Lisbeth Nylund, kunta- ja aluekehitysministeriö, Norja
  • Kirsti Mijnhijmer, Interregin pohjoisen periferian ja arktisen ohjelman sihteeristö, Tanska

Kirjoittaja:

Tarja Kupiainen, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu