Opintojaksojen parantamiseen on nyt tarjolla helppoja ja toimivia keinoja

Huhtikuussa 2025 avattava Opin.fi-palvelu tuo mukanaan merkittäviä mahdollisuuksia monenlaisille oppijoille, jotka ovat kiinnostuneita korkeakouluopinnoista, oman osaamisensa kehittämisestä ja vahvistamisesta elämänsä eri vaiheissa. Karelia-ammattikorkeakoulu on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteistä Opin.fi-palvelua.

Karelian tavoitteena on tarjota Opin.fi:ssä entistä laadukkaampia opintoja. Sitä varten Kareliassa aloitettiin TASO-kehittämisprojekti, jonka avulla kehitetään jatkuvan oppimisen opintojen tuottamista. Kehittämisprojektin tavoitteena on se, että Karelialla on tuotteistettu malli toteuttaa jatkuvan oppimisen tuotteita​. Samalla varmistetaan, että Opin.fi-palvelu saadaan otettua käyttöönoton niin, että Karelian tuottama opintotarjonta on laadukasta ja Karelian strategisten valintojen ja profiloitumisen mukaista.

Kehittämisprojektissa kehitetään opintojaksojen digitaalisten sisältöjen tuottamismallia ja varmistetaan, että sitä varten on saatavilla pedagogista tukea. Tässä blogikirjoituksessa esittelemme kehitystoimenpiteitä, joiden avulla olemme parantaneet Karelian opintojaksoja.

Kuvaustekstit ja otsikot markkinoivaksi

Yksi tärkeimmistä kehityskohteista on ollut opintojaksojen kuvaustekstien ja otsikoinnin parantaminen. Selkeät ja informatiiviset kuvaustekstit auttavat opiskelijoita ymmärtämään paremmin, mitä kukin opintojakso sisältää, minkälaisia asioita sen parissa oppii sekä mitä oppijoilta odotetaan. Tämän viestiminen jakson kuvaustiedoissa on kriittistä, kun oppija valitsee, ilmoittautuuko hän opinnon suorittajaksi vai ei.

Markkinoiva otsikko on myös tärkeässä roolissa. Opintojakson otsikoinnin osalta on pyritty luomaan houkuttelevia ja kurssin sisältöä kuvaavia otsikoita, jotka herättävät opiskelijoiden mielenkiinnon ja antavat selkeän kuvan opintojakson sisällöstä.

Tukea laatukriteereiden tarkastuslistasta

Karelia on luonut omat opintojaksojen laatukriteerinsä, joiden avulla varmistetaan opintojaksojen korkea laatu ja yhtenäisyys. Näiden kriteerien avulla opettajat voivat arvioida ja kehittää omia opintojaksojaan vastaamaan Karelian laatustandardeja. Lisäksi on luotu tarkastuslista, joka toimii työkaluna opettajille opintojaksojen suunnittelussa ja arvioinnissa. Tarkastuslista auttaa varmistamaan, että kaikki tärkeät osa-alueet on huomioitu ja että opintojakso täyttää asetetut laatukriteerit.

Laatukriteerit koskevat opintojakson rakennetta, oppimisprosessia ja pedagogisia ratkaisuita, vuorovaikutusta, arviointia ja käytettävyyttä.

Opintojaksoille saadaan esimerkiksi selkeyttä ja yhtenäisyyttä muiden opintojen kanssa, kun opintojakson verkkototeutus on suunniteltu ja toteutettu ennalta määritellyn mallipohjan mukaisesti. Opiskelijoille annetaan myös selkeä kuvaus siitä, miten opiskelu etenee opintojaksolla.

Laatukriteereiden tukena olevalla tarkistuslistan avulla opettaja voi tarkistaa laatukriteereiden toteutumista käytännössä. Tarkistuslistan kohteet ovat selkeitä tarkistettavia asioita, kuten ”Materiaalien ja linkkien ajantasaisuus ja käytettävyys on tarkistettu” tai ”Tehtävien aikataulutus on näkyvissä”

Digipedatuen mallin kehittäminen ja kuvaaminen

Yksi kehitystoimenpide on ollut myös digipedagoginen tuen kehittäminen. Uudistettu digipedatuen malli tarjoaa opettajille selkeät ohjeet ja työkalut digitaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämiseen. Malli on kuvattu Karelian PedaAkatemian – sivustolla, jotta opettajat voivat helposti löytää tietoa ja työkaluja opintojen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Mallissa osa pedagogisesta tuesta on tarjolla kaikille. tämä tuki on ohjeistusta, yhteisiä koulutuksia, käyttöesimerkkejä ja vaikkapa saavutettavia Moodle-pohjia. Tarpeen mukaan tarjotaan lähitukea kampuksella, uusien opettajien perehdytystä, tai vaikkapa tukea opintojaksojen laadintaan tai opetusteknologian käyttöön.

Kehittämisprojektissa on kehitetty myös Karelian verkko-opetuksen mallia. Laadukas digipedagoginen opintotarjonta parantaa opiskelijoiden oppimiskokemusta ja tukee heidän oppimistaan digitaalisissa ympäristöissä.

Jatkuvan oppimisen edistäminen: Avoimen AMK:n opinnot ja mikro-opinnot

Opin.fi-palveluun viedään keväällä 2025 avoimen AMK:n opintoja sekä lyhyitä mikro-opintoja, jotka tukevat jatkuvaa oppimista. Avoimen AMK:n opinnot tarjoavat joustavia ja helposti saavutettavia oppimismahdollisuuksia heille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja pysyä ajan tasalla työelämän vaatimuksista. Opin.fi-palvelun käyttöönoton alla avoimen AMK:n opintotarjontaa on kehitetty useissa ajankohtaisissa ja Karelialle tärkeissä teemoissa, joita ovat mm. ikäystävällisyys, tiedolla johtaminen, kestävä kehitys, tapahtuma-ala, korjausrakentaminen ja yrittäjyys.

Nyt kehitetyt mikro-opinnot ovat erityisen hyödyllisiä niille, jotka haluavat syventää tiettyä osaamisaluetta nopeasti ilman painetta ja tarvetta suorittaa useiden opintopisteiden kokonaisuuksia.

Karelian avoimen AMK:n opintojen kehittäminen TASO-kehittämisprojektissa on ollut monipuolinen prosessi, jossa on parannettu merkittävästi opintojaksojen kuvaustekstejä, otsikoita, laatua ja digipedagogista tukea. Samalla kehittämiseen osallistuneet opettajat ovat vieneet hyväksi havaitut toimintatavat myös tutkinto-opetuksensa parantamiseen.

Kirjoittajat:

Pälvi Malinen, jatkuvan oppimisen päällikkö
Risto Salminen, opetusteknologia-asiantuntija