Pienet osaamiskokonaisuudet paremmaksi PINKO-hankkeessa

Työelämä ei ole enää kuin ennen.  Digitalisaatio, tekoäly ja automaatio muokkaavat vauhdilla työpäivien rutiineja, kun etätyö vaikuttaa konkreettisesti työn tekemisen paikkoihin. Työ on joustavampaa, mutta nopeatempoisuutensa myötä tekijälleen myös vaativampaa. Muutoksessa on pysyttävä mukana, mikä edellyttää osaamisen kehittämistä joskus nopeassakin aikataulussa. Tämä on haaste varsinkin pienille yrityksille, joissa rajalliset henkilöstöresurssit kuluvat usein päivittäiseen toimintaan, eikä ajan löytäminen kehittymiselle tai työn kehittämiselle ole niin helppoa.

Karelia-ammattikorkeakoulu on mukana kaksivuotisessa PINKO – Pienet osaamiskokonaisuudet työelämän tueksi -hankkeessa, joka valmentaa ammattikorkeakoulujen henkilöstöä pienten osaamiskokonaisuuksien tuottamisessa erityisesti työelämän tarpeisiin. Pienet osaamiskokonaisuudet ovat lyhyitä, yksittäiseen tietoon kohdennettuja tapoja oppimiselle. Tyypillisiä esimerkkejä pienistä osaamiskokonaisuuksista ovat joustavasti suoritettavat ja käytännönläheiset mikro-opinnot, jotka tuottavat suoraan työelämään sovellettavissa olevaa tarvelähtöistä osaamista.

Vahvempaa työelämäyhteistyötä

Hankkeen tavoitteet tukevat myös kansallista korkeakoulujen jatkuvan oppimisen strategiaa. Vuoteen 2030 asetettu strategia on nostanut esille tavoitteen uudistaa jatkuvan oppimisen tarjontaa nykyistä selkeämmiksi kokonaisuuksiksi, joiden avulla asiantuntijaksi kehittymiselle on selkeämpi polku. (Opetus- ja kulttuuriministeriö 2022.) PINKO-hankkeen toimenpiteet ovat yhdenmukaisia myös Euroopan unionin neuvoston antamalle suositukselle kehittää pieniä osaamiskokonaisuuksia elinikäisen oppimisen välineenä. Suosituksessa todetaan pienten osaamiskokonaisuuksien olevan tasa-arvoinen sekä kaikkien saavutettavissa oleva tapa oman osaamisen kasvattamiseen. Suosituksessa korostetaan pienten osaamiskokonaisuuksien merkitystä vastata nopeasti nykypäivän uusiin osaamistarpeisiin. (Euroopan komissio 2024.)

Pienet osaamiskokonaisuudet ovat melko tuore konsepti jatkuvan oppimisen edistämiseen, mutta tietoisuus osaamiskokonaisuuksista ei ole vielä laajasti tunnettu oppilaitosten henkilöstön keskuudessa. PINKO-hankkeen toimenpiteille asetettu tavoite on kehittää ammattikorkeakouluihin parempi osaaminen tuottaa pieniä osaamiskokonaisuuksia sekä lisätä aihetta koskevaa laajempaa tietoisuutta.  Ammattikorkeakouluissa pienet osaamiskokonaisuudet voidaan jalostaa toimenpiteiksi esimerkiksi TKI-toiminnassa tai työelämäkumppanuuksissa. Kun ammattikorkeakoulun sisäisen ymmärrys aiheesta on riittävän kirkas, pienten osaamiskokonaisuuksien käsitteen avaaminen myös työelämälle on helpompaa.

Karelia-ammattikorkeakoulu toteuttaa PINKO-hanketta osana yhdentoista suomalaisen ammattikorkeakoulun verkostoa. Hankkeen toimenpiteet on jaettu kuuteen eri sisältöiseen työkokonaisuuteen, joista Karelia toteuttaa yhtä yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. Työkokonaisuudessa pureudutaan ammattikorkeakoulujen tekemään työelämäyhteistyöhön selvittämällä sellaisia hyviä toimintatapoja, jotka laajempaan tietoisuuteen jakamalla voivat vahvistaa oppilaitoksen sekä työelämäkumppaneiden vuoropuhelua. Kevään 2025 aikana ammattikorkeakoulujen työelämäyhteistyötä kartoitetaan, hyviä toimintatapoja mallinnetaan ja juurrutetaan laajemmin ammattikorkeakoulujen hyödynnettäviksi. Työelämäyhteistyötä käsittelevän kyselyn lisäksi näkemyksiä hyvästä yhteistyöstä kerätään haastatteluiden avulla niin ammattikorkeakoulujen henkilöstöltä kuin työelämäkumppaneilta. Vuorovaikutuksen vahvistuessa ammattikorkeakoulujen tuottamien pienten osaamiskokonaisuuksien sisällöissä voidaan nopeammin reagoida alueen työelämän tarvitsemiin tietoihin ja taitoihin.

Uusia palasia alueelliseen vaikuttamiseen

Työelämälle ajankohtaisen osaamisen tuottaminen edellyttää ammattikorkeakoulun henkilöstöltä myös oman osaamisen lisäämistä. PINKO-hankkeessa järjestetään webinaareja, jotka käsittelevät pieniä osaamiskokonaisuuksia eri näkökulmista. Lisäksi webinaarien sisältöjä syvennetään teemakohtaisissa työpajoissa. Webinaareja tai työpajoja järjestetään hankkeen aikana yhteensä kuusitoista kappaletta ja niistä ovat vastuussa hankkeen toteuttajaverkoston ammattikorkeakoulut. Hankkeen aikana tuotetaan aihetta käsitteleviä oppaita sekä muuta tukimateriaalia.

Ammattikorkeakouluille määritettyjä tehtäviä on opetuksen ohella toteuttaa toimintaa, jotka edistävät maakunnan työelämää sekä alueellista kehitystä. Pienten osaamiskokonaisuuksien vakiinnuttaminen lisäämään ammattikorkeakoulun tutkintokoulutusten sekä muiden koulutusmuotojen kokonaisuutta voi monipuolistaa alueellista vaikuttavuutta, edistää innovaatioita sekä lisätä toiminnan työelämäläheisyyttä. Kun uudistuvassa sekä muuttuvassa työelämässä tarvittava osaaminen opitaan pieninä palasina, PINKO-hanke valmentaa rakentamaan palasista parempia. Yhdentoista ammattikorkeakoulun verkostossa toteutettava hanke välittää myös maakuntarajat ylittävästi hyvät toimintatavat laajemmin hyödynnettäväksi.


Kirjoittaja:

Paavo Raappana, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Euroopan komissio. 2024. Eurooppalainen lähestymistapa pieniin osaamiskokonaisuuksiin. https://education.ec.europa.eu/fi/education-levels/higher-education/micro-credentials. 24.4.2025.

Opetus- ja kulttuuriministeriö. 2022. Maailman osaavimman ja sivistyneimmän kansan kotimaaksi – Kansallinen korkeakoulujen jatkuvat oppimisen strategia 2030. https://okm.fi/documents/1410845/4392480/Kansallinen+korkeakoulujen+jatkuvan+oppimisen+strategia_1.0.pdf/22fd6ebf-1a3a-cdf3-b14d-4aa32bf2aaf0/Kansallinen+korkeakoulujen+jatkuvan+oppimisen+strategia_1.0.pdf?t=1670581872127. 24.4.2025

PINKO – Pienet osaamiskokonaisuudet työelämän tueksi -hanke on Euroopan unionin osarahoittama.