Vuonna 2019 hallitusohjelmaan kirjattiin, että Suomi on vuoteen 2035 mennessä hiilineutraali ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Pohjois-Karjalan strategiassa 2040 yhtenä kuudesta erityisteemasta on ilmastokestävyys, vastuullisuus ja puhtaat ratkaisut. Me Karelia-ammattikorkeakoulussa olemme sitoutuneet Joensuun ja Pohjois-Karjalan vähähiilisyyden tavoitteisiin.
Karelian strategian painopiste ’Hiilineutraaleja ratkaisuja’ pureutuu vahvasti niin kiertotalouden ratkaisujen vahvistamiseen kuin uusiutumattomien luonnonvarojen korvaamiseen biopohjaisilla tuotteilla. Rakentamisessa meitä ohjaa puun käyttö raaka-aineena ja energiatehokkaat tekniset ratkaisut.
Hiilineutraalius sekä vähäpäästöiset, energiatehokkaat ratkaisut näkyvät Kareliassa niin opetuksessa kuin tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Jokapäiväisiä teemoja toiminnassamme ovat muun muassa ilmastokestävä metsätalous, luonnonvarojen kestävä käyttö ja puu- ja puupohjaisen materiaalin hyödyntäminen niin uudis- kuin korjausrakentamisessa. Arkea ovat myös erilaiset tekniset ratkaisut, jotka tehostavat materiaalin kierrätettävyyttä, energiatehokkuutta ja uusiokäyttöä tuotteiden valmistuksesta niiden elinkaaren loppuun asti.
Pohjois-Karjalassa on tehty hyvää työtä kohti hiilineutraaliutta jo pitkään. Karelia vahvistaa omalla osaamisellaan maakuntamme yritystoimintaa, joka tuottaa lisää työpaikkoja, toimeentuloa ja palveluja alueellemme.
Hiilineutraalius ja päästöjen vähentäminen on yhtä lailla jokaisen yksilön kuin yrityksen tai yhteisön asia. Esimerkiksi me Kareliassa voimme tarjota konkreettista apua yrityksille muun muassa laatu- ympäristöjohtamiseen liittyvissä pohdinnoissa sekä opastaa hiilijalanjäljen ja elinkaarianalyysien laskennan saloihin.
Jokapäiväisiä teemoja toiminnassamme ovat muun muassa ilmastokestävä metsätalous, luonnonvarojen kestävä käyttö ja puu- ja puupohjaisen materiaalin hyödyntäminen niin uudis- kuin korjausrakentamisessa.
Maakunnallisen vaikuttavuuden lisäksi haluamme toiminnallamme olla edistämässä toimijoiden yhteistyötä myös kansainvälisillä foorumeilla. Kareliassa on paljon kokemusta ja osaamista kansainvälisestä verkosto- ja tutkimus- ja kehitysyhteistyöstä. Karelia on mukana esimerkiksi ESEIA-verkostoyhteistyössä (European Sustainable Energy Innovation Alliance), joka työskentelee aktiivisesti kestävän energian kehitys-, tutkimus-, innovaatio- ja koulutustoiminnassa.
Kansainvälistä kehittämistä tapahtuu myös esimerkiksi EUA INVEST (INnoVations of REgional Sustainability: European UniversiTy Alliance)-hankkeessa, joka on viiden eurooppalaisen korkeakoulun yhteinen kehittämishanke. Yrittäjyyttä ja elämänlaatua vahvasti huomioivan hankkeen teemoina ovat biotalous, ympäristö, energia, maaperä ja vesi.
Tämä artikkeli edustaa tekijän näkemyksiä ja tekijä vastaa sen sisällöstä ja tietojen oikeellisuudesta. Euroopan komissio ja virasto eivät ota vastuuta sisällöstä, tietojen käytöstä ja oikeellisuudesta.
Kirjoittaja:
Sanna Kasurinen, koulutuspäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu