Innovaatioseteli auttaa yritystä ottamaan kehitysaskelia

Karelia-ammattikorkeakoulu on parantanut organisaatioiden osaamista Lean Six Sigma -menetelmien avulla yrityksissä ja muissa organisaatioissa, kuten sairaanhoitopiireissä.

Karelia on järjestänyt Lean Six Sigma Yellow- ja Green Belt -koulutuskokonaisuudet myös esimeriksi KoordiPOK –Pohjois-Karjalan työvoimapoliittiset toimet ja Tuottava Pohjois-Karjala -hankkeelle, jota hallinnoi Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Koulutusten tavoitteena oli tukea työllisyyden hoitoon kytkeytyvien verkostojen muodostumista ja yhteistyötä alueen eri toimijoiden välillä. Koulutusten avulla vahvistettiin asiakaslähtöistä, verkostomaista ja moniammatillista toimintatapaa sekä kehitettiin verkostomaiseen toimintaan liittyviä prosesseja.

– Kouluttajat olivat vahvoja Lean-osaajia. Työpajat saivat kiitosta koulutukseen osallistujilta, sillä kehittämistehtävien konkreettinen työstäminen yhdessä syvensi ymmärrystä Leanista sekä vahvisti verkostotyötä, kertoo Raisa Lappeteläinen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Tuotantotehokkuutta Viimet Oy:n tuotantotiloihin

Viimet Oyn hitsaamon ja varastotilojen Layout uudistettiin Lean-oppien mukaisesti. Tämän parannusprojektin mahdollisti Innovaatiosetelirahoitus, jossa Karelia-ammattikorkeakoulu on palveluntarjoaja.

Parannusprojektissa kartoitettiin hitsattujen tuotteiden ja osien kulkeminen hitsaamon läpi. Kehitystyössä selvitettiin, kuinka paljon ja kuinka usein niitä tarvitaan, minkä jälkeen pohdittiin, kuinka työ saadaan tehtyä mahdollisimman optimaalisesti ja vähin panoksin. Parantamisen edellytyksenä olivat taustatietojen kartoittaminen, jota tehtiin haastattelemalla hitsaamon henkilöstöä.

Asiantuntijana kehitysprosessissa toimi Karelia-ammattikorkeakoulun Lean-asiantuntija Jarno Mertanen. Projektissa oli mukana myös Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Viimet Oy:n toimitusjohtajan Olli Rissasen mukaan projekti oli hyvä, koska tuotantotehokkuuden myötä myös kilpailukyky parani.

Yhteistyöllä isoihin koulutuksiin

Karelia kehittää Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin Lean Six Sigma -osaamista yhdessä Savonia-ammattikorkeakoulun ja Quality Knowhow Karjalainen Oyn kanssa. Edellä mainittu yhteistyökumppanuus mahdollistaa uudenlaisia avauksia sekä lähtemisen palveluntarjoajaksi laajoihin koulutusohjelmiin. Koulutus- ja valmennusohjelmaa toteutetaan ajanjaksolla 2021–2024.

– Yhteistyö KYS:n ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa on syventymässä yhteisten linjausten ja suuntaviivojen jälkeen strategiseksi kehittämissuunnitelmaksi, kertoo Karelian palveluliiketoiminnan päällikkö Harri Mikkonen.

Kirjoittaja:
Anne Prepula, palveluliiketoiminnan koordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu