Osaamisen tuotteistamiselle on tarvetta eri vaiheissa uraa

Älykkäästi töihin. Se on asenne, jolla Karelia-ammattikorkeakoulu valmentaa tulevaisuuden ammattilaisia työuralle sekä tutkinnoissa että palveluliiketoiminnan kautta esimerkiksi työvoimakoulutuksena.

Rakennustekniikan lehtori ja opinto-ohjaaja Janne Väätäinen kertoo, että Kareliassa ohjataan Work Smart -uraohjausmallilla systemaattisesti osaajia koulutuksista työelämäverkostoihin. 

– Ainakin täällä Wärtsilän kampuksella menetelmä on laajasti käytössä. Tänä vuonna on pidetty verkostoitumistapaamisia etänä monessa koulutuksessa. Kokemukset ovat olleet hyviä opiskelijoiden, opettajien ja työelämän edustajien mielestä, Väätäinen sanoo.

Work Smart osaksi Karelian palveluita

Karelian työelämäpäivä on nimetty Work Smart -ura- ja rekrytapahtumaksi. Se toteutuu 1–2 kertaa vuodessa. Työelämäpäivässä opiskelijat kohtaavat yritysten edustajia.

Toimintamalli on myös osaksi Karelian tarjoamia palveluita. Palveluliiketoiminnan koordinaattorin Anne Prepulan mukaan Kareliassa on haluttu panostaa työvoimakoulutuksien tarjontaan, sillä useissa tarjouspyynnöissä, joihin Karelia vastaa, oli odotuksia uraohjauksesta.

– Work Smartissa oli kehitetty käytäntöjä ja toimintatapoja, ja siinä oli myös tehty koulutukseen liittyvää pilotointia. Siksi näimme, että Work Smart -menetelmä on valmis ratkaisu. Osaamisen tunnistamiselle ja tuotteistamiselle eli ”Who know that you know what you know” -ajattelulle on tarvetta hyvin monenlaisissa työuravaiheisissa.

Viime vuosina uraohjausta on kyetty räätälöimään eri kohderyhmille onnistuneesti, ja urasuunnittelua on sisällytetty moniin palveluliiketoiminnan koulutuksiin.

Karelian palveluliiketoiminnalle on tärkeää, että tarjonnassa olevat palvelut ovat monistettavissa ja että ne soveltuvat palvelutuotteiksi. Viime vuosina uraohjausta on kyetty räätälöimään eri kohderyhmille onnistuneesti, ja urasuunnittelua on sisällytetty moniin palveluliiketoiminnan koulutuksiin. Palvelun hankkineilta on tullut paljon kiitoksia hyvästä toimintatavasta.

– Olemme esimerkiksi toteuttaneet kolmesti projektiosaajavalmennuksen ja ainakin kuudesti Älykkäästi työuralle -valmennuksen, Lähitulevaisuudessa tulee olemaan useampia toteutuskertoja Tulevaisuuden Työn Osaaja -valmennuksessa. Lisäksi yksittäisiä toteutuksia on ollut muun muassa Siun soten ja Business Joensuun kanssa, Prepula sanoo.

Kirjoittajat:
Marja-Liisa Ruotsalainen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Niina Pennanen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu